Her bygges Europas største flytende solpark

De første av totalt 23.000 panelene er lagt.

Europas storste flytende solpark London intalleres nå i vannreservoaret Londons Queen Elizabeth II reservoir.
Europas storste flytende solpark London intalleres nå i vannreservoaret Londons Queen Elizabeth II reservoir. Bilde: Thames Water
16. feb. 2016 - 20:10

De fleste forbinder solkraftverk med store bakkemonterte systemer, eller panel på hyttetak eller lagerbygninger. Men flytende solparker begynner også å bli et kjent begrep enkelte steder i verden.  

Nå bygges det som blir Europas største flytende solpark i vannreservoaret Queen Elizabeth II  i Walton-on-Thames rett utenfor London. 

Som bildet viser, er de første panelene allerede på plass.

Når installasjonen er ferdig, vil solparken få en installerte effekt på 6,3 MW og produsere elektrisitet tilsvarende forbruket til 1800 britiske husstander, ifølge utbygger Thames Water, Storbritannias største vannforsyningsoperatør.

Flere store parker på vei

Når solcelle-anlegget er ferdig vil det bestå av totalt 23.000 solcellepanel, og dekke en tiendedel av det kongelige vannreservoaret. Arealet tilsvarer åtte fotballbaner på størrelse med Wembley, ifølge utbygger.

Solparken rett utenfor London blir den nest største flytende solparken i verden, ifølge Businessgreen.

Den som blir den aller største er i øyeblikket under bygging i Japan, i vannreservoaret Yamakura Dam sørøst for Tokyo. 

Her skal rundt 51.000 fotovoltaiske solceller fordelt over 180.000 kvadratmeter levere en installert effekt på 13,7 megawatt, når Yamakura Dam-parken står ferdig våren 2018.

Yamakura Dam-anlegget skal kunne produsere nok elektrisitet til å forsyne 5000 husholdninger med elektrisitet.

Planlegger gigant-park

Men dersom Brasil gjør alvor av sine planer, blir både London-parken og Yamakura Dam beskjedne i forhold. 

Her er det snakk om å bygge en 350 megawatts flytende solcellepark i vannmagasinet til vannkraftverket Balbina i Amazonas

Solcelle-forsker Josefine Selj ved Institutt for Energiteknikk (IFE) er det naturlig at antall flytende solcelleparker øker. 

– Vindmøller har forlengst tatt steget fra land til vann, nå følger solcelle-parkene etter. Vi vil se flere av disse i USA, Europa, Japan, India og Brasil, spår Selj. 

Fotfeste i Japan

Så langt er Japan det landet i verden hvor flytende solkraft har fått størst fotfeste, blant annet på grunn av det store behovet for alternativ energiforsyning etter Fukushima-ulykken. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ettersom landets 128 millioner innbyggere må nøye seg med et landareal mindre enn Norge, må de plassere kraftproduksjonen andre steder enn på land. 

I 2013 begynte den gigantiske solparken Kagoshima Nanatsujima mega solar å levere strøm til det japanske nettet. 

Den japanske solparken er plassert i forlengelsen av vannkanten, har en kapasitet på hele 70 megawatt, og skal kunne produsere nok elektrisitet til å dekke forbruket til rundt 22.000 japanske husholdninger. 

Kagoshima Nanatsujima-anlegget går imidlertid ikke under kategorien flytende solpark, selv om anlegget starter ved vannkanten og går ut i vannet. 

– Her har de fylt på masse for å få havbunnen høyere. Anlegget er altså bygget på vann, men er egentlig ikke flytende, forklarer Selj. 

Naturlig kjøling

Selv om flytende solparker koster langt mer enn landbaserte, får solcellene fordel av naturlig kjøling fra vannet. Det øker effektiviteten til solcellene. I tillegg dannes det mindre støv og panelene blir lette å vaske.

For at investeringen skal ha noe for seg, må både solceller, ledninger og stativ tilpasses slik at de tåler både vann, bølger og sterk vind, og ikke korroderer, påpeker Selj.

I London skal solcellemodulene monteres oppå tilsammen 61.000 flyter-fundamenter, som er festet til reservoarbunnen med 177 ankerfester. 

Den flytende solparken skal bidra til at Thames Water når målet om å produsere en tredjedel av strømmen de selv trenger innen 2020.

– Dette er en god metode for energiintensive industriaktører å redusere eget karbonavtrykk, sier Nick Boyle, toppsjef i selskapet Lightsource, som står for selve installasjonen av anlegget. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.