Mens det lenge har vært snakk om grønne bygg når det planlegges nye kontorbygg her i landet, har fokuset på miljø vært lavere når det kommer til privatboliger.
Det håper Oslo S Utvikling å endre, når de nå fører opp landets første boligbygg med BREEAM-sertifisering.
Første boligbygg
BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) er verdens eldste miljøklassifiseringsverktøy for bygg.
Så langt er mer enn 714.000 prosjekter og eiendommer er registrerte brukere og mer enn 116.000 bygg sertifisert.
– Frem til nå har det ikke vært mulig å miljøsertifisere boligbygg, men det blir mulig i den nye BREEAM-manualen som kommer ut i sommer. Prosjektet vårt er det første boligbygget som testes ut, og er dermed en pilot i boligkategorien som innføres, sier Jørgen Blix, direktør for bolig i Oslo S Utvikling.
Prosjektet han snakker om heter Eufemias hage, og er en boligblokk bestående av 145 leiligheter ved siden av Oslos nye paradegate, Dronning Eufemias gate.
Per i dag er prosjektet en byggegrop, men innen våren 2018 skal det bestå av eksklusive leiligheter med grønn profil.
Bedre for miljøet
Formålet med BREEAM er å øke fokuset på miljøkvaliteter ved å premiere gode kvaliteter i et rangeringssystem.
– Dette gir høyere fokus på kvalitet i alt fra planleggingsfasen til bygging, materialbruk og sluttføring. Ved å benytte oss av systemet forventer vi mindre feil og mangler i etterkant av byggingen. Ved å måtte dokumentere kvaliteten i bygget blir jo både utbygger og entreprenør mer ansvarliggjort i hele prosessen, sier Blix.
Målet er altså ikke bare at bygget skal være bedre for miljøet enn det jevne boligbygg, men også for beboerne.
Marie Indrelid Winsvold, som er BREEAM-ansvarlig for prosjektet, forteller at det er mange faktorer som spiller inn for å få et BREEAM-sertifisert bygg av høyeste kvalitet.
– Det gjelder alt fra plasseringen av bygget og kollektivmuligheter i området til viktigheten av en tørr byggeplass for å unngå å bygge inne fukt og kontinuerlig rengjøring under byggeprosessen så man ikke bygger inn skitt i ventilasjonen, forklarer hun.
Egne energimålere
Andre kvaliteter som er viktige for å få høy BREEAM-rangering er arealbruk, lysforhold, energiløsninger og byggematerialer.
– Mye av dette er ting boligkjøpere tar for gitt. Men enkelte ting skiller seg ut og blir synlig for boligkjøperne, som for eksempel energibruken til hver enkelt leilighet, forteller Winsvold.
Hver leilighet vil nemlig få en egen måler beboerne kan følge med på.
– Ved å følge med på eget energiforbruk kan man selv påvirke forbruket, og unngår psykologien som ligger bak fellesmålere. Da er gjerne tankegangen at man får mer for pengene jo mer energi man bruker. Ved å gi enkeltmålere ser man ar bevisstheten øker hos forbrukere og at mange blir mer bevisste energiforbruket sitt og dermed reduserer unødvendig energibruk, sier hun.
Langsiktig investering
Til tross for at miljøsertifiseringen koster utbyggerne penger, mener Blix det ikke vil ha noen betydning for salgprisen til leilighetene.
– Dette skal ikke bli fordyrende for boligkjøperne. Vi vil ha noen kostnader forbundet med sertifiseringen og utvikling av piloten, men vi ser på dettes om en langsiktig investering som vil gi et konsept vi kan benytte oss av i senere prosjekter, sier han.
Blix ser ikke bort fra at selskapet kan spare inn investeringen allerede etter at byggingen av Eufemias hage er ferdig.
– Vi håper og tror at vi vil levere en økt kvalitet som gjør at vi får igjen noe i form av besparelser i etterarbeider og oppfølging i etterkant av byggingen, sier han.
Økende interesse for miljø
Hvordan responsen fra de kommende boligeierne blir, er Blix spent på. Men etter at en forundersøkelse selskapet har sendt ut har vist stor interesse for miljøvennlige bygg, har han troa på gode tilbakemeldinger.
– De fleste har jo ikke hørt om BREEAM, så vi formulerte spørsmålene så de dreide seg om miljøaspektet og miljøsertifisering. Det svarte de aller fleste at de ville etterspurt dersom det var en mulighet, forteller han.
Resultatene fra undersøkelsen stemmer overens med de som er gjort på næringsbygg. I fjor kunne en masteroppgave som ble levert inn ved Handelshøyskolen BI konkludere med at etterspørselen fra leietakere er økende når det kommer til næringsbygg.
Noe som bekreftes av Sonja Horn, regionssjef i Entra Oslo.
– Vi ser at kundene begynner å sette mer og mer fokus på miljø og energieffektivitet. Stadig flere ser fordelen ved å betale en noe høyere pris i leie per måned, når energikostnadene går ned, sier hun.