BYGG

Her driftes hele byggeplassen med solceller

– Første steg mot utslippsfrie byggeplasser.

Mandag ble det installert 392 kvadratmeter med solceller på taket av trygdeboligene som rehabiliteres på Tåsen i Oslo.
Mandag ble det installert 392 kvadratmeter med solceller på taket av trygdeboligene som rehabiliteres på Tåsen i Oslo. Bilde: Mari Gisvold
11. nov. 2015 - 14:26

Mens stadig flere nye bygg bygges som såkalte nullhus, hus som produserer like mye strøm som det bruker i løpet av sin livstid, er det fremdeles mye å gå på når det kommer til etableringen av miljøvennlige byggeplasser.

For å dytte denne utviklingen et skritt i riktig retning, og redusere behovet for energi på byggeplassen, har Omsorgsbygg nå installert 392 kvadratmeter med solceller på taket av et bygg de rehabiliterer på Tåsen i Oslo.

Ideelt for solceller

Vanligvis dekkes energibehovet på en byggeplass med midlertidig byggestrøm.

Men i trygdeboligene som rehabiliteres i Pastor Fangens vei på Tåsen vil både lys, lift, boremaskiner og kaffetrakter drives av solceller.

– Solstrømanlegget er det første tekniske anlegget som står ferdig i bygget. Det kan levere strøm fram til den vanlige elektroinstallasjonen i resten av bygget er klart, sier Sigurd Korneliussen fra entreprenøren JI Bygg as.

Det forventes at solcelleanlegget skal levere mellom 45.000 og 50.000 kWt i året.

Flemming Idsøe, prosjektansvarlig for rehabiliteringen fra Omsorgsbygg, forteller at bygget ligger ideelt til for solceller.

– Bygget ligger ganske ideelt til for solceller. Aksen på bygget går nesten i nord-sør, og har bare noen få graders avvik, sier han.

Fremtidens byggeplass

Størstedelen av energiproduksjonen fra solcelleanlegget forventes å produseres fra mars og ut resten av byggeperioden som er på rundt et år til sammen.

– I helgene, når det ikke er aktivitet på byggeplassen, vil anlegget levere kraftoverskuddet til nettet som en plusskunde, forteller Idsøe.

Omsorgsbygg har tidligere testet løsningen med solceller i byggeperioden til et prosjekt, og har stor tro på at dette er løsningen for fremtidens byggeplass.

– Solenergi er en del av løsningen for byggenæringen, akkurat som elbiler er for transportnæringen. Ved å satse på sol er vi med på å drive den grønne utviklingen fremover, Per Morten Johansen, administrerende direktør i Omsorgsbygg.

Per Morten Johansen, Flemming Idsøe og Lene Hodge inspiserer solcellene som har blitt satt opp samme dag.
Per Morten Johansen, Flemming Idsøe og Lene Hodge inspiserer solcellene som har blitt satt opp samme dag.

Godt samarbeid

Tall fra byrådserklæringen viser at anleggsmaskiner står for 24 prosent av transportutslippene i Oslo. Det håper Johansen det kan bli slutt på.

– Vi sitter ikke på alle løsningene selv. Men tror et tett og godt samarbeid med byggebransjen kan være måten å komme med de gode, innovative løsningene på, sier han.

Og legger til at behovet for å utvikle teknologi på byggeplass og bli enda bedre på miljøsiden enn hva bransjen er i dag er stort.

– Man har kommet langt på andre områder, men dette er et område vi ikke har kommet langt nok i. Bruk av solceller i byggeperioden er et skritt på veien, men vi må gå lenger enn det, sier Johansen.

Må heve ambisjonene

Lene Hodge i Bellona roser Omsorgsbygg for innsatsen, men er enig med Johansen i at ambisjonene om en grønn byggeplass må bli høyere enn i dag.

– Dette er første steg på veien mot en elektrisk byggeplass. Men fremdeles går gravemaskiner, heisekraner og andre anleggsmaskiner på fossil energi. Vi må ha et mål om at alle disse skal bli helelektriske og videre gå på energi produsert på byggeplassen, sier hun.

For å gjøre dette mulig, etterlyser Hodge en tydelig politikk og enda bedre støtteordninger for solenergi.

– Det er helt avgjørende at byggherrer og entreprenører går foran, men samtidig må politikken gi tydelige signaler. Bellona reagerer på at solceller i et slikt prosjekt ikke får støtte fra for eksempel Enova. Vi etterlyser at Energimeldingen skisserer tydelig politikk og virkemidler for økt bruk av solenergi i Norge, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.