Flere funn i Barentshavet og elefantfunnet i Nordsjøen skaper optimisme for å finne mer olje og gass på norsk sokkel.
Mange interessante
Teknisk Ukeblad har snakket med Oljedirektoratet om hva som blir de mest spennende lete- og avgrensningsbrønnene fremover. Flere spennende prospekter skal utforskes i moden del av norsk sokkel, men mest entusiasme er knyttet til Barentshavet.
– Nå kommer Barentshavet for fullt, og det er stor entusiasme rundt de brønnene som skal bores her, sier informasjonssjef i Oljedirektoratet (OD) Eldbjørg Vaage Melberg.
OD har utpekt en rekke brønner som skal bores i 2011 og 2012 som svært interessante.
Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien
Tror Avaldsnes blir enda større
King Lear
Også Statoil har valgt seg ut en håndfull prospekter som de klassifiserer som high impact-brønner, det vil si at Statoil sitter igjen med en andel på rundt 100 millioner fat oljeekvivalenter. En av dem er King Lear.
– Statoil ser betydelig potensial i Nordsjøen, og vil satse på ikke bare infrastrukturnær leting, men også på high impact-brønner. Her planlegger vi å bore 20–25 brønner i løpet av 2011–2013. King Lear-prospektet i Ekofisk-området er et eksempel på en high impact-brønn, og skal bores i løpet av året. Vi vil også bore ytterligere avgrensninger på Aldous Major South, sier informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby.
Ifølge Oljedirektoratet kan Aldous Major/Avaldsnes-funnet trolig inneholde opptil 1200 millioner fat oljeekvivalenter. Det utgjør det største funnet på norsk sokkel siden 1980-tallet.
Stor fare for lekkasje fra forlatte oljebrønner
Klikk her for å se kartet i større versjon.
Her er de mest interessante boremålene, rangert etter havområde:
Barentshavet:
- GdF Suez er allerede i gang med boringen av Heilo-prospektet, som befinner seg mellom Goliat- og Nucula-funnene. Det har vært anslått at Heilo inneholder ressurser tilsvarende 200 millioner fat oljeekvivalenter. Partner i Heilo, North Energy, kaller Heilo for diamanten. GdF suez er operatør, mens North Energy (20 prosent), Rocksource (20 prosent), Front Exploration (20 prosent) og Repsol (10 prosent) er partnere. Det er Aker Barents som borer brønnen her.
- Når Aker Barents er ferdig på Heilo skal den videre til et prospekt som kalles Zappfe. Det er også et spennende prospekt, ifølge OD. Partner North Energy opererer med et funnpotensial på 280 millioner fat oljeekvivalenter. Zappfe er operert av Dong Energy. Partnere er North Energy (30 prosent, Front Exploration (20 prosent) og Sagex (10 prosent).
- Etter Zappfe skal samme rigg videre til en av årets mest spennende brønner, Skrugard, for avgrensning. Det er naturligvis knyttet stor spenning til Skrugard, som Statoil estimerer å inneholde 250 millioner fat oljeekvivalenter. Oppsidepotensialet i lisensen er på inntil 250 millioner fat, noe som kan utgjøre totalt 500 millioner fat oljeekvivalenter i PL 532. Statoil opererer Skrugard (50 prosent), og partnere er Petoro (20 prosent) og Eni (30 prosent).
- Statoil skal også bore et nytt prospekt i samme utvinningstillatelse, 532, som kalles Havis. Prospektet befinner seg kun åtte kilometer unna Skrugard, og operatøren melder om såkalte flatflekker på seismikkbildet, noe som også var til stede på Skrugard-seismikken.
- Deretter skal riggen flytte seg enda lenger nord til et prospekt kalt Wisting, som opereres av OMV. Prospektet befinner seg i såkalt jomfruelig område, og i et av de nordligste områdene i Barentshavet, i PL 537. – Det kan være et nøkkelpunkt til forståelsen av området. Prospektet blir også mer spennende etter Totals funn på Norvarg, som ligger like sør for Wisting, sier Vaage Melberg. OMV er operatør (25 prosent), og partnere er Spring Energy (20 prosent), Idemitsu (20 prosent), Petoro (20 prosent) og Statoil (15 prosent).
- Blant ODs favoritter er også et prospekt kalt Salina, som er operert av Eni. Prospektet ligger i PL 533, som er naboblokken til Skrugard i PL 532. Eni er operatør (40 prosent), og partnere er Lundin (20 prosent), RWE Dea (20 prosent) og Det norske oljeselskap (20 prosent).
- I Barentshavet er også Enis Bønna-prospekt, i PL 529. OD mener prospektet er spennende fordi det ikke finnes brønnpunkt så langt sørvest.
Norskehavet:
I Norskehavet er det mange infrastrukturnære prospekter som skal bores.
- I PL 127 borer Total på Alve Nord-prospektet. Her skal det være knyttet en viss spenning til resultatet. Operatør er Total (50 prosent) og partner er Statoil (50 prosent).
- Nordøst for Norne er Rocksource allerede i gang med boringen av Phoenix-prospektet. – Dette er i nærheten av et funn som heter Linerle, som er tungolje. Det er spennende, sier Vaage Melberg. Operatør er Rocksource (60 prosent) og partnere er VNG (30 prosent) og Skagen44 (10 prosent). I ettertid av publisering har det vist seg at Phoenix-brønnen var tørr.
- Skauby i Statoil sier at de planlegger å bore 10–15 brønner i Norskehavet i perioden 2011–2013. Selskapet skal hovedsakelig bore vekst- og infrastrukturnære brønner rundt eksisterende produksjonsområder i grunnere deler av Haltenbanken/Dønnaterrassen.
Nordsjøen:
I Nordsjøen er det ett navn som er på alles lepper, nemlig King Lear.
- Dette er en såkalt high impact-brønn, hvor Statoil tror de vil sitte igjen med minst 100 millioner fat oljeekvivalenter dersom det gjørs et funn.
- Prospektet befinner seg i nærheten av veteranfeltet Ekofisk, og Statoil har som mål å starte boringen innen utgangen av året.
- Det er allerede bevist at det finnes hydrokarboner i området gjennom en brønn som ble boret av Saga Petroleum i 1989. Den gangen resulterte boringen i en gassutblåsning, og en stor operasjon ble satt i gang for å få brønnen under kontroll. King Lear ligger i lisensene 146 og 333.