KARRIERE

– Her er det jobb for ingeniører i mange tiår fremover

De bygger for milliarder, men finner ikke personell som kan følge opp arbeidet.

18. aug. 2015 - 10:29
Vis mer

I Stjørdal kommune, omtrent 30 kilometer øst for Trondheim, står byggekranene tett.

Her bygges det kulturhus til over 700 millioner kroner, flere skoler og barnehager er planlagt utbygd og snart starter byggingen av et nytt avløpsrenseanlegg. I tillegg har man akkurat ferdigstilt en ny idrettshall.

Problemet er bare at kommunen ikke klarer å rekruttere nok ingeniører til å lede og følge opp arbeidet.

Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

Mangler svært mange

I økonomiplanen til Stjørdal står det at man mangler opptil seks ingeniører og prosjektledere bare på enheten for eiendom og kommunalteknikk, personer som organisasjonen er helt avhengige av for å kunne sette i gang og følge opp prosjektene som ligger i støpeskjeen.

«Stillingene blir lyst ut gang på gang med få søkere som resultat. De søkerne som melder sin interesse får ofte andre og bedre tilbud fra andre private aktører innenfor bygg, og olje- og gassbransje», står det i planen.

 

Kan ikke konkurrere på lønn

Ordfører Ivar Vigdenes bekrefter dette overfor Teknisk Ukeblad.

– Vi er geografisk lokalisert i et område der det har vært mange stillinger innenfor olje og gass som har blitt oppfattet som mer attraktive. Lønn er sikkert en del av forklaringen, sammen med renommé, sier han.

– Det er frustrerende for oss, fordi de som trer inn i organisasjonen her blir overveldet av de fantastiske mulighetene og den spennende arbeidsdagen som venter, sier han.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp). Stjørdal kommune
Les også: Norges teknologiske nivå er milevis bak andre vestlige land

Ligger flere hundre tusen under

Teknisk sjef Tore Rømo sier at lønningene i det private ligger noen hundre tusen over det kommunen klarer å tilby, noe som har ført til at man lenge har slitt med å få tak i teknisk fagpersonell.

– Helt siden 2010 har det vært store utfordringer med å få godt skolerte ingeniører inn på de kommunaltekniske fagene, også til eiendoms- og byggsiden. Det er spesielt på de områdene vi har behov, sier Rømo.

«For pen» for yrket sitt: – Det er ikke slik en kvinnelig ingeniør ser ut

Vanskelig for kommunene

Stjørdal kommune er ikke alene. Tidligere i år la Nito frem sin årlige kartlegging av behovet for ingeniører i norske bedrifter.

Her kommer det fram at 71 prosent av arbeidsgiverne i kommunal sektor synes det er vanskelig å få tak i ingeniører. I statlig og privat sektor er tallene henholdsvis 36 og 46 prosent.

I tillegg tror 69 prosent i kommunene at det vil bli vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører de neste tre årene. I staten og privat sektor er tallene henholdsvis 37 og 40 prosent.

Les også: Her er ingeniørmangelen størst

Det finnes nok av prosjekter i Stjørdal kommune, men ingen ingeniører til å ta hånd om dem.
Det finnes nok av prosjekter i Stjørdal kommune, men ingen ingeniører til å ta hånd om dem.

Sliter på økonomien

For Stjørdals del koster ingeniørmangelen store penger. Per dags dato er kommunen nødt til å leie inn arbeidskraft til å følge opp prosjekter, noe som merkes på budsjettet.

– For hver hundre prosents stilling vi leier inn, blir det fort 30 prosent ekstra. Dette er fordi vi må bruke ekstra ressurser til å kompensere for manglende systemforståelse mellom det kommunale og private systemet, sier teknisk sjef Rømo.

– Timeprisen blir mye høyere, og det blir en veldig dyr løsning på sikt. Men, det er det eneste alternativet som gjenstår når man ikke får tak i egne ressurser, sier han.

Les også: – Kan ikke ha det slik at bedrifter kun skal ha friske, barnløse 30-åringer

Inviterer til Stjørdal

Ordfører Vigdenes håper flere innser at det er et smart karrieresteg å begynne i en kommune.

– Det må være prima vare å kunne ha på CV-en at man har jobbet med de brede problemstillingene man blir stilt overfor i offentlig og kommunal sektor. Selv var jeg tre år i olje- og energidepartementet. Her så jeg at vi tok imot veldig mange gode søkere, selv om lønna var lavere. De som fikk jobb der visste at det var et godt springbrett videre til andre ting, sier han.

– Jeg kaller oss en opplæringsbedrift. Vi hjelper de nyansatte ingeniørene i en overgangsfase, og ser at de blir selvstendige ganske fort. Vi får dem opp til et nivå de skal være på, og så blir de så gode at private aktører tar dem inn, sier Vigdenes.

Jakter norske oljeingeniører: Jakter norske oljeingeniører. Men lønna kan bli et problem

Kimen kulturhus kostet over 700 millioner kroner og er bare ett av flere store, krevende prosjekter i Stjørdal.
Kimen kulturhus kostet over 700 millioner kroner og er bare ett av flere store, krevende prosjekter i Stjørdal.

Nok å gjøre

Nå er håpet at vanskeligere tider i oljebransjen skal gjøre det lettere for kommunen å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

Ordføreren lover i alle fall at det skal være nok å gjøre de neste årene.

– Vi er en tilflyttingskommune, og stjørdalingene er godt vant med synet av mange byggekraner. Her bygges det en by, så det er mer enn nok jobb for ingeniører i flere tiår fremover, sier han.

Les også: Syv råd å følge når arbeidsplassen din skal nedbemanne

Kjenner du til prosjekter der man sliter med å få tak i ingeniører? Tips oss i kommentarfeltet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.