I dag er det lukket høring på Stortinget om Utsirahøyden, slik Teknisk Ukeblad skrev om tidligere i dag.
Samtidig ble det i morgentimene i dag meldt om at Lundin har gjennomført en vellykket avgrensning av Edvard Grieg-funnet med riggen Island Innovator, som er på langtidskontrakt for Lundin i Norge.
Disse var med
Som en opptakt til høringen i dag, ble et godt knippe av energipolitikerne på Stortinget i forrige uke fløyet ut til nettopp Island Innovator.
– Hensikten med besøket var å gi komitémedlemmene innsikt i Edvard Grieg-utbyggingen og i Lundin Norways innsats for å finne feltet i sin første egenopererte brønn i 2007. Besøket var også en god anledning til å vise frem en ny og moderne borerigg i arbeid, opplyser Lundin til Teknisk Ukeblad.
Komitemedlemmene som ble fløyet ut på riggen, komiteens første nestleder Terje Aasland (Ap), andre nestleder Nikolai Astrup (H), Åsmund Aukrust (Ap), Jan-Henrik Fredriksen (Frp), Rigmor Andersen Eide (Krf), Anna Ljunggren (Ap), vararepresentant Ingunn Gjerstad (SV), Rasmus Hansson (Miljøpartiet de Grønne), Tina Bru (H), samt komitésekretær Tiril Vogt.
Les også: «Heller én mann i Verdal enn 100 i Korea»
Avgjørende rolle
– Komiteen ble også informert om at funnet av Edvard Grieg har spilt en avgjørende rolle for de andre funnene på Utsirahøyden, ikke minst for Johan Sverdrup-feltet, opplyses det videre fra selskapet.
Administrerende direktør i Lundin Norway, Torstein Sanness, la i sin presentasjon av utbyggingsprosjektet vekt på samarbeidet med norsk leverandørindustri.
– Mer enn 6000 ansatte i Verdal, på Stord og i Egersund har vært eller er sysselsatt med Edvard Grieg-utbyggingen. De største kontraktene av denne feltutviklingen til rundt 25 milliarder kroner har gått til Norge, ifølge Lundin.
Les også: Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon
Investerer 24 milliarder kroner
Edvard Grieg inneholder rundt 200 millioner fat olje og Lundin forventer en produksjon på om lag 90.000 fat om dagen fra til sammen 11 produksjonsbrønner. For å opprettholde trykket i reservoaret, bores det fire vanninjeksjonsbrønner.
Edvard Grieg-feltet ligger i lisens 338, 45 kilometer sør for Grane-feltet. Produksjonsstarten er estimert til å bli i fjerde kvartal 2015 og totalt investeres det omkring 24 milliarder kroner i Edvard Grieg-utbyggingen.
Lundin er operatør og eier 50 prosent. OMV har 20 prosent, mens Wintershall og Statoil har 15 prosent hver.
Les også:
Dette er Enis plan B for Goliat
Utsira-presset øker mot regjeringen og Statoil