KARRIERE

Her er flest ingeniører sagt opp det siste året

Flere oppsigelser enn permitteringer.

Ni prosent av de spurte arbeidsgiverne i privat sektor oppgir at de har måttet si opp ingeniører det siste året på grunn av bortfall av arbeid.
Ni prosent av de spurte arbeidsgiverne i privat sektor oppgir at de har måttet si opp ingeniører det siste året på grunn av bortfall av arbeid.
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
27. jan. 2015 - 15:23
Vis mer

I sin årlige behovsundersøkelse har Nito for første gang spurt om oppsigelser og permitteringer.

Ni prosent av de spurte arbeidsgiverne i privat sektor svarer at de har sagt opp eller permittert ingeniører i løpet av det siste året.

Ser man på alle sektorene, svarer fem prosent at de har måttet si opp eller permittere ansatte. Oslo er det fylket der størst andel av de spurte arbeidsgiverne forteller om oppsigelser. Her svarer 11 prosent at de har måttet si opp ingeniører på grunn av bortfall av arbeid.

Les også: – Ingeniørledigheten vil bare øke framover

– Alvorlig

Nito-president Trond Markussen mener situasjonen er alvorlig for dem det gjelder.

– Først og fremst er det ingen tvil om at situasjonen er alvorlig for de som blir permittert eller oppsagt. Det kan være spesielt utfordrende fordi dette skjer innenfor én næring og til dels innenfor geografisk begrensede områder, forteller Nito-presidenten.

Han legger til at det er første gang de stiller spørsmålet i den årlige undersøkelsen, og at det innebærer at de ikke kjenner normalnivået.

– Det er derfor vanskelig å vurdere i hvilken grad ni prosent er et høyt eller normalt nivå, sier han.

De ferskeste arbeidsmarkedstallene fra Nav, viser at personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag har hatt den største økningen i ledigheten det siste året.

Les også: De neste tre årene blir det lett å få tak i kvalifiserte ingeniører

Flest oppsigelser

– Det har vært en del omstillinger og nedbemanninger innenfor petroleumsnæringen i 2014 og det er ikke usannsynlig at det er med på å heve prosenten. Vår erfaring så langt er at det har vært flere oppsigelser enn permitteringer, sier Markussen.

Han mener det kan bli en utfordring dersom viktig kompetanse forsvinner fra petroleumsnæringen, fordi den også i fremtiden vil være avhengig av høy fagkompetanse.

– Utsettelser av modifikasjons- og vedlikeholdsoppdrag samt at en del større nyinvesteringsprosjekt har gått ut av landet har helt klart vært en medvirkende årsak til oppsigelser innenfor petroleumsnæringen. Fall i oljepris kan, dersom det blir langvarig, gjøre at det tar noe lengre tid før aktiviteten kommer opp igjen, sier Markussen.

Les også: Da bedriften skulle selges, la 25 av de ansatte sparepengene på bordet

702 arbeidsgivere spurt

Oppsigelsestallene kommer frem i Nitos årlige kartlegging av ingeniørbehovet, Nitos behovsundersøkelse for 2015, som blir offentliggjort i dag.

Den årlige behovsundersøkelsen gir den mest oppdaterte oversikten over hvordan arbeidsgiverne vurderer ingeniørbehovet nå og i noen år fremover, ifølge Nito.

Nito har i begynnelsen av januar spurt 702 personer med ansvar for å ansette ingenører i private og offentlige virksomheter.

Les også: Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Mange saker

Markussen forteller at både de Nito-tillitsvalgte og organisasjonens sekretariat bistår medlemmene som blir oppsagt.

Da de i fjor vår så at det kunne bli nedbemanninger i olje- og gassbransjen, vedtok de å ansette ytterligere en advokat for å hjelpe medlemmene. Til sammen har organisasjonen 16 advokater og advokatfullmektiger.

– Vi hadde ifjor omlag 5000 saker inne til behandling. Dette er både individuelle saker og større nedbemanninger. Det er med andre ord stort behov for juridisk bistand, og det som har skjedd og skjer innenfor petroleumsnæringen er med å holde fortsatt stort trykk, forteller Markussen.

Færre redde for å miste folk

Undersøkelsen viser videre at frykten for å miste folk har gått tilbake hos arbeidsgiverne.

40 prosent mener at de vil kunne miste ingeniørkompetanse i de nærmeste årene som de ikke er i stand til å erstatte, dette er en nedgang på 11 prosentpoeng sammenlignet med 2014.

Det er spesielt innen kommunesektoren man frykter tap av kompetanse, mens den private sektoren i mindre grad tror de vil miste kompetanse. I førstnevnte er andelen 50 prosent, mens den er 32 prosent i privat sektor.

Les også:

Ingeniørlønningene øker mer enn sivilingeniørenes

Norske sjefer forventer at vi jobber utenom arbeidstid

Disse sjefene tjener aller best  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.