T2

Her er høydepunktene fra verdens største fotomesse

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeKI-ansvarlig
18. sep. 2014 - 18:01

Annethvert år samles hele den internasjonale kamerabransjen i tyske Köln, og den enorme Photokina-messa. I år med et bakteppe av stadig dårligere tider for kamerabransjen, men i en tid der vi fotograferer langt mer enn noen gang tidligere i historien.

Alle de store kameraprodusentene har med seg nyheter til Photokina, med ganske så ulik tilnærming til markedet. Teknisk Ukeblad var til stede på de største lanseringene.

Les også: Intet land i Europa opplever samme fall i kameramarkedet som Norge

Høydepunkter

I videoen over ser du glimt og høydepunkter fra hele det enorme messeområdet i Köln.

Hva sitter vi så igjen med av nyheter når messen nå rundes av for denne gang? Her er en gjennomgang av årets viktigste fotonyheter fra Photokina.

Les også: Slik får du orden på bildene dine

Canon

Alle visste hva som kom da Canon lanserte sin EOS 7D Mark II, et enda raskere kamera enn sin fem år gamle forgjenger. Med ti bilder i sekundet, kjapp fokus, solid byggekvalitet og forbedrede kamerakontroller er dette en spennende nyhet for fotografer som liker hastighet og tøffe forhold.

Den negative overraskelsen er at kameraet ikke har innebygget wifi, og dermed ikke kan bruke alle de nye delingsfunksjonene Canon har introdusert med apps på mobilen og bildesystemet IRISTA. Ikke et kamera for internettgenerasjonene, altså.

Til gjengjeld lanserte Canon G7X, et kompaktkamera i premiumklassen med 1.0-sensor og store manuelle muligheter. Og ikke minst: NFC og wifi. Canon har også lansert det firkantede selfie-kameraet N2. Så er kanskje internett kommet for å bli likevel.

Les også: 10 tips som gjør deg til en bedre fotograf

Canon EOS 7D Mark II. Foto: Eirik Helland Urke
Canon EOS 7D Mark II. Foto: Eirik Helland Urke

Samsung NX1

Den største bomba på Photokina-messen er Samsungs NX1, som med sine ekstreme spesifikasjoner og raske ytelse er i ferd med å omdefinere hva et godt systemkamera kan være. Og det trenger altså ikke å være et speil­reflekskamera, eller for den saks skyld et fullformatkamera. Det kan heller være et lite systemkamera med bakbelyst APS-C-sensor og elektronisk søker, som tar 15 bilder i sekundet og leverer fullverdig 4K-video.

 Samsung lover også verdens raskeste auto­fokus og en imponerende ISO-ytelse. Om den fisken er god, får vi avgjøre når kameraet­ er testet skikkelig. At Samsung­ har utfordret de gamle traverne Canon og Nikon, er i hvert fall hevet over enhver tvil.

Les også: Samsung med lynraskt proffkamera

Samsung NX1. Foto: Eirik Helland Urke
Samsung NX1. Foto: Eirik Helland Urke

Nikon

Årets tjuvstart ble foretatt av nettopp Nikon, som lanserte sitt D750 bare dager før Photokina. Kameraet har fullformatbrikke og jevnt over gode spesifikasjoner, til en pris noe hyggeligere enn storebroren D810 som ble lansert tidligere i sommer. Samtidig ble også blitzen SB-500 lansert, med en smart videolysfunksjon innebygget. Nikon D750 er tilsynelatende et trygt og godt kamera for entusiaster og en og annen profesjonell fotograf.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Nikon frir til entusiastene

Nikon D750 med blitz/videolys DB-500. Foto: Eirik Helland Urke
Nikon D750 med blitz/videolys DB-500. Foto: Eirik Helland Urke

Sony

Sony slapp ingen store kamera­nyheter på Photokina, men presenterte objektiv­et Zeiss FE 16-35 mm F4 og det nye autofokussystemet 4D. Flere fullformat­objektiver kommer fortløpende utover 2015. Sony A7-serien har vist seg svært spennende, og her kan vi ane konturene av et system som kan lokke noen av proffene vekk fra Nikon og Canon.

Les også: Er dette framtidens systemkamera?

Zeiss FE 16-35mm fra Sony. Foto: Eirik Helland Urke
Zeiss FE 16-35mm fra Sony. Foto: Eirik Helland Urke

Panasonic

Med Panasonic Lumix DMC-LX100 kommer et spennende kamera i 4/3-formatet som går rett i konkurranse med Canon G1X Mark II. En spennende fordel i den kampen er støtte for 4K-video. Lumix DMC-CM1 er noe så spesielt som en smarttelefon med innebygget 1.0 – kamera, altså som et høykvalitets kompaktkamera som f.eks. Sony RX-100. Og 4K-video, selvsagt.

Resultatet er i hvert fall på papiret den beste kameramobilen på markedet. Panasonic lanserte også Lumix DMC-GM5, et lekkert 4/3-kamera med elektronisk søker.

Les også: Proffe zoomer fra Sigma

Panasonic Lumix DMC-LX100. Foto: Eirik Helland Urke
Panasonic Lumix DMC-LX100. Foto: Eirik Helland Urke

Fujifilm

Med Fujifilm X100T har vi fått et nytt medlem i X-familien. Kameraserien ser ut som den er fra 70-tallet, men er i virkeligheten diskrete kameraer pakket med ny teknologi. Spesielt i denne sammenhengen er hybridsøkeren, som kombinerer en optisk og elektronisk søker. 

Fujifilm X100T. Foto: Eirik Helland Urke
Fujifilm X100T. Foto: Eirik Helland Urke

Leica

Mest oppsikt vakte det helmekaniske Leica M-P, som går helt uten batteri. Dessuten kom M version 60, et digitalkamera uten skjerm. Men også mer ordinære kameraer fant veien til årets messe, som Leica X og Leica S.

Les også: Leica lanserer helmekanisk M-kamera for film

Leica M-A. Foto: Eirik Helland Urke
Leica M-A. Foto: Eirik Helland Urke

Optikk

Flere spennende objektiver ble lansert på Photokina. I tillegg til allerede nevnte Sony Zeiss FE 16–35mm F4, som fullfører en profesjonell zoom-serie for A7-serien, lanserer Nikon vidvinkelen 20mm f/2.8G, Canon har foruten to STM-objektiver lansert 400mm f/4 DO II – i det vi må si er øvre prisklasse for optikk.

Sigma har med sin 150mm-600mm f/5-6.6 lansert en gedigen tele med mange bruksmuligheter. Denne kommer i to versjoner, kompakt og sport. Tamron har varslet at de kommer med en 15–30mm f/2.8 fullformat med stabilisator. Til slutt nevner vi Samsung premium NX 50-150mm f/2.8 og Olympus 40–150 f/2.8.

Les også:

Årets innovative kameraer

Enkle inngrep gir mobilkameraet Kinect-funksjon  

Går speilrefleksen mot sin død?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.