IT

Her er inderen som skal redde nettbanken

Bli kjent med it-giganten HCL Technologies, som nå slår seg opp i Norge.

HCL-gründer Shiv Nadar snekret i hop de første pc-ene i en garasje på 70-tallet og betegnes som den indiske it-revolusjinens far. Nå er hans selskap i forhandlinger med Dnb om å drifte it-systemene.
HCL-gründer Shiv Nadar snekret i hop de første pc-ene i en garasje på 70-tallet og betegnes som den indiske it-revolusjinens far. Nå er hans selskap i forhandlinger med Dnb om å drifte it-systemene. Bilde: Vishal Koul
30. nov. 2013 - 16:49

Selskapet som er i ferd med å utkonkurrere Evry på it-driften av Dnb er ganske ukjent i Norge, men en gigant i verden - og legendarisk på hjemmebane.

Mannen bak HCL, Shiv Nadar, er en ren parallell til Microsoft-gründer Bill Gates. Han startet å bygge pc i en garasje sammen med tre kolleger.

Selskapet kan også minne om IBM, med fokus på pc-er til å begynne med, for så å konsentrere seg om it-tjenester de siste årene.

Men én ting utgjør en forskjell fra de vestlige konkurrentene:

Nadar var tidligere ute. HCL ble etablert i 1976, og den første pc-en var klar i 1978, samtidig som Apple.

Shiv Nadar beskrives som it-revolusjonens far i India og er i dag styreleder i selskapet.

Les også: – Et stort, gammelt selskap understyrt av teknokrater

Forhandlinger

Nå er HCL med 93.000 ansatte i 34 land og en omsetning på 6 milliarder US dollar i forhandlinger med Norges største bank om en kontrakt på drift av it-systemene.

Teknisk Ukeblad oppsøker det norske kontoret i Oslo for å finne svar på hvordan inderne skal greie det Evry ikke klarte - å sørge for stabil drift av banken i den grad at kundene ikke flyr i flint fordi tjenestene går ned så ofte.

- Vi kan ikke kommentere detaljer om en mulig avtale med Dnb siden vi er i forhandlinger, sier den norske HCL-sjefen Per Hove.

Han tar i mot TU i et moderne kontorfellesskap i det såkalte Visma-bygget i den nye rekken av kontorbygg "Barcode" i Bjørvika.

- Banken startet en prosess for ett år siden, der flere potensielle leverandører ble invitert inn for en vurdering. Etter hvert ble vi færre igjen, og mandag valgte Dnb å gå i kontraktsforhandlinger med HCL. Så nå er alt åpent en periode. Dette kan jo slå begge veier, men vi har jo en intensjon om å få til en avtale. Noe mer enn det kan jeg ikke utdype om en mulig kontrakt, sier Hove. Formelt har han tittelen country manager. CV-en viser snart 20 års fartstid i norsk it-bransje, og han ledet Oracles norske kontor i flere år.

Les også: Så enkelt lager du din egen mobil

Ingen datasentre

Det som taler til HCLs fordel er at selskapet driver etter de prinsipper som Dnb skal begynne å følge:

Banken vil ikke lenger være avhengig av maskinvare og utstyr knyttet til den samme leverandøren av driftstjenester.

I dag har Evry det meste i sitt eget datasenter, mens Dnb snart skal gå over til å leie kapasitet i det nye datasenteret Green Mountain på Rennesøy i Rogaland.

Det skal gi mindre bindinger til enkeltleverandører. Hypotetisk vil det da være enklere å bytte ut HCL når kontraktsperioden utløper og man ønsker å se seg om etter andre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Det er måten vi driver på. Vi bruker underleverandører på datasentre over hele verden. Det er ikke det vi er gode på, så slike funksjoner lar vi andre ta seg av, poengterer Hove.

Og det kjennetegner mye av virksomheten: På tjenesteområdet bidrar den ikke med hardware. Og ingeniørene står ikke for fysisk produksjon, men utvikling og design.

Country manager Per Hove hos HCL i Norge hevder at prisen på indisk arbeidskraft ikke står sentralt i den europeiske konkurransen.
Country manager Per Hove hos HCL i Norge hevder at prisen på indisk arbeidskraft ikke står sentralt i den europeiske konkurransen.

Ekte ingeniører

Hove kaller det ekte engineering.

- Engineering er jo en del av dna-et vårt. Vi er blant annet tunge bidragsytere i utvikling av programvare for Microsoft. Og halvparten av programvaren i Boeings Dreamliner er utviklet av oss, illustrerer den norske HCL-sjefen.

I tillegg snuser selskapet på mer tradisjonelle ingeniøroppgaver, som å designe industrielle pumpesystemer for danske Danfoss.

HCL var tregere enn sine indiske konkurrenter til å etablere seg i utlandet.

Det førte også til at selskapet lenge satt litt fast i myra i forhold til å vokse så raskt som man ønsket.

Les også: Norsk selskap leverer teknologi til fire av de seks største mobilkameraprodusentene

Indias Janne Carlzon

En ny sjef gjorde susen. Vineet Nayar er HCLs svar på Janne Carlzon i SAS. Han gjorde suksess med det skandinaviske flyselskapet ved å snu vante tankemønstre på hodet.

- Nayar snudde pyramiden på hodet, og det ganske uvanlig i et indisk næringsliv preget av hierarki, sier Hove.

De siste seks-sju årene har de ansatte kunne ta mer egne beslutninger på prosjektnivå og være mer fleksible i sitt arbeid. Det har bidratt til veksten. I 2007 omsatte bedriften for 4 milliarder US dollar. Ved utgangen av regnskapsåret i juni 2013 var den på 6 milliarder.

- Da jeg begynte for tre år siden var vi 69.000 ansatte. I dag er vi 93.000. Vi har vokst tilsvarende hele staben til Statoil, illustrerer Norge-sjefen.

Takler egentlig ikke norsk kultur

I Vesten har HCL fått innpass hos store virksomheter, som Deutsche Bank, Lufthansa, Boeing, Lego, Ikea og Nokia.

Her hjemme sikret de seg i fjor kontrakt med Statoil om drift i it-infrastrukturen globalt. I tillegg har det vanket enkeltprosjekter for Telenor.

Hva slags erfaringer har det gitt om kulturkollisjon fra øst til vest? Norsk næringsliv er opptatt av å takle indisk bedriftskultur, så hvordan takler inderne Norge og en ganske avslappet kultur?

Svaret er egentlig at de ikke takler det.

- Vi overlater primærkontakten til lokale medarbeidere, forklarer Hove og beskriver det med Statoil:

Her har HCL 250 medarbeidere ved hovedkvarteret i New Dehli og 50 i Stavanger. Halvparten av staben i Norge er norske, og resten er indere. Og sistnevnte har mest kontakt med kollegene i New Dehli.

- Men vi oppfordrer oppdragsgiverne til å besøke det indiske driftssenteret, sier Hove.

Her beskriver han topp utdannede ildsjeler som sørger for den rette holdningen med å dekorere veggene med Statoilflagg.

Og kollegene som håndterer Lego har et noe underlig pålegg om bestandig å bygge et eller annet med logoklosser når de er i videokonferanse med Danmark...

- I sum har det vært en stor overgang for indiske medarbeidere å jobbe i Norge, men jeg har en oppfatning av at partene har funnet hverandre ganske godt, sier Per Hove.

Les også: Her er den nye bompengebrikken

Tenker ikke billig arbeidskraft

- Så et av de vanlige spørsmålene: Hvor stort konkurransefortrinn har HCL i Vesten med sin billige indiske arbeidskraft?

- Det er faktisk ikke et tema. Vi har vår leveransemodell med hovedtyngden av kompetansen i India. Hvis det er potensielle kunder som trenger større andel lokale mennesker og lokalt språk, så holder vi oss unna disse anbudskonkurransene, svarer han.

- Og det store spørsmålet: Hvorfor skal dere klare å gi en mer stabil løsning til Dnb enn andre har gjort tidligere?

- Det er et vanskelig spørsmål. Når kunden har valgt oss, vet jeg at de har snakket med mellom 10 og 15 andre selskaper som vi har oppdrag for. Det bør jo bety at de har hentet inn gode erfaringer, mener Per Hove.

Les også:

Nå kan alle få en bit av superdatamaskinen Watson

Slik vil piratjegerne stoppe den ulovlige nedlastingen

80 prosent av norsk nett-trafikk går gjennom svenske kabler  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.