BYGG

Her er komfyren som forsyner en hel enebolig med varme

Vedfyring for viderekomne.

21. okt. 2013 - 10:54

Akkurat som olje har ved en pris. Men ikke for alle. Svært mange nordmenn har gratis tilgang til vår eldste energiform.

Det er bare å ta seg en tur ut av de store byene så ser man vedstabler så store som små hus. Ikke rart at en bok om ved ble bestselger i fjor.

– Ja, ved er både morsomt og lønnsomt. Ikke bare sparer jeg på energiregningen, jeg slipper å gå på helsestudio også, ler Olav Haugaløkken.

Naturlig og energieffektivt

Da han og kona Guro Vollen skulle bygge nytt hus for fire år siden ville de bygge et som var både energieffektivt og sunt.

Valget falt på et trehus fra Aktivhus. Et hus uten plastmembraner der vegger og tak er bygget av stående 6 cm tjukk plank og isolert med 30 cm trefiber i veggene og 40 cm i taket.

– Dette er ikke en hobby for oss. Vi ville ha et hus som er sunt å bo i med mest mulig naturlige materialer, minst mulig vedlikehold og med så lavt energiforbruk som mulig, sier Guro Vollen.

Les også: Slik blir din gamle vedovn renere

Fyrer med sol og ved

Det spesielle med huset er likevel måten det varmes opp på.

På taket finner vi fire store solvarmefangere på til sammen åtte kvadratmeter og på kjøkkenet står det en moderne variant av den gamle vedkomfyren.

Begge systemene er koblet til en akkumulatortank på 500 liter som forsyner huset med varmtvann og vann til oppvarming.

Skogens konge: Olav Haugaløkken er som svært mange andre nordmenn. Han elsker å felle trær og jobbe med ved. Slikt blir det lave energipriser av.
Skogens konge: Olav Haugaløkken er som svært mange andre nordmenn. Han elsker å felle trær og jobbe med ved. Slikt blir det lave energipriser av.

Til lager

Vedkomfyren er ikke som de man benyttet i gamle dager, der all varmen ble frigjort i komfyren.

I denne varianten er det bygget inn varmevekslere som fanger opp mellom 50 og 70 prosent av varmen i sirkulerende vann og leder det til varmereservoaret.

Det gjør at man ikke trenger å fyre kontinuerlig. Når det slokner i ovnen varmer tanken opp en del av gulvene i huset.

Når ovnen er varm brukes den litt til matlaging. Ellers har de kokeplater på gass.

– I den kalde årstiden fyrer vi opp i ovnen før vi drar på jobb og når vi kommer hjem igjen. Varmeakkumulatoren gjør at vi ikke er avhengig av å fyre hele tiden, sier Haugaløkken.

Huset er bygget med naturlig ventilasjon over tak. Den brukte luften varmeveksles med den som kommer inn for å redusere energitapet.

– Massivtrekonstruksjonen trekker til seg varme og fuktighet og fungerer som et batteri som gjør inneklimaet svært godt, sier Vollen.

Les også: Moderne hus tar livet av vedovnene

Solfangere: Åtte kvadratmeter solfangere på taket tar seg av varmvannforsyningen om sommeren, men leverer varme året rundt bare sola skinner.
Solfangere: Åtte kvadratmeter solfangere på taket tar seg av varmvannforsyningen om sommeren, men leverer varme året rundt bare sola skinner.

Solenergi

Solfangerne på taket holder huset med varmtvann gjennom hele sommeren. Hvert av de fire panelene kan gi opptil 1500 watt. Selv på vinteren gir de tilskudd.

Da vi var på besøk var det sol og 5 grader ute, men solfangerne ga fra seg 55 grader. Varmen fanges opp i et nettverk av kobberledninger loddet til en svartmalt kobberplate som er isolert med et gasslag under herdet glass.

I ledningene sirkulerer det litt over 40 liter glykol som varmeveksles til vann i et koblingsskap.

– Det var da vi begynte å levere ferdigbygde koblingsskap at dette tok av. Det gjorde det mye enklere for installatører og kunder å bygge sammen slike systemer i et teknisk rom. I tillegg til sol og vedfyring har vi også bygget inn en elektrisk varmekolbe som slår inn på 55 grader midt i tanken, sier Roy Eng, produktsjef for varme og biovarme i selskapet Ole Chr. Bye AS i Rakkestad.

De har levert rundt 600 vedovner med vannbasert varmeveksling. Rundt 50 av den i kombinasjon med solvarme.

De fleste velger å utstyre huset med en peisovn på stua i stedet for en vedovn på kjøkkenet. De kan sende opptil 80 prosent av varmen til akkumulatortanken.

Les også: – Gamle ovner må byttes ut

Minimalt med strømAkkumulatortank: Til sammen 500 liter er et stort nok bufferlager av varme til å forsynet huset med oppvarming og varmt vann.
Minimalt med strømAkkumulatortank: Til sammen 500 liter er et stort nok bufferlager av varme til å forsynet huset med oppvarming og varmt vann.

Minimalt med strøm

– På to og et halvt år har vi brukt 22 000 kWh. Det er så lite at nettleverandørene ringte og lurte på om alt var i orden. Det er vaske- og oppvaskmaskinen som bruker mest. Ellers er det TV-en og belysning som trekker litt. Forbruket tyder på at elektrokolben er svært lite i bruk, sier Haugaløkken.

Til sammen har energianlegget i huset kostet rundt 200 000 kroner. Det inkluderer solfangere, varmeakkumulator, koblingsskap og fyringsanlegget.

– Vi selger slike fyringsanlegg til pellets også. Det gjør jo selve fyringen enklere, men så er det dette med nordmenn og ved da. Folk liker å drive med ved og svært mange har tilgang til billig eller gratis ved. Så det aller meste vi selger er vedbasert, sier Eng.

For mye varme

Svært mange ønsker å bruke ved til peiskosen, men det kan by på problemer i nye svært godt isolerte hus.

Eng peker på at med den nye Tek 15-standarden vil gjøre at det svært lett blir for varmt med slik peiskos.

– Da kan varmevekslende peiser være en god løsning på hvordan man kan beholde kosen. Ved å sende det aller meste av varmen til en akkumulator blir det ikke uutholdelig varmt i stua og man tar vare på energien. Virkningsgraden i et slikt varmevekslende anlegg er helt opp i 82 prosent, sier han.

Les også:

Derfor blinker lyset når naboen dusjer

Solfangere danket ut varmepumpe i testhus

Her er Norges største solfangeranlegg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.