KARRIERE

Her er ni råd for selvangivelsen

– Mange går glipp av mye penger.

I morgen kommer selvangivelsen for de fleste av oss, og i den forbindelse har skattebetalerforeningen utarbeidet ti skattevettregler.
I morgen kommer selvangivelsen for de fleste av oss, og i den forbindelse har skattebetalerforeningen utarbeidet ti skattevettregler. Bilde: Scanpix
31. mars 2014 - 19:24

I morgen kommer selvangivelsen til størsteparten av vanlige lønnstakere, med unntak av eletroniske brukere, som fikk den for et par uker siden. I den forbindelse har Skattebetalerforeningen utarbeidet ti skattevettregler.

Det er nemlig ikke sikkert alt er riktig, selv om selvangivelse ser ferdigutfylt ut, forteller advokatfullmektig Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Les også: Basefarm kjørte backup midt i skatte-rushet

Sjekk lønnen

Opplysninger fra arbeidsgiver, bank, forsikringsselskap, barnehage, fagforening, skolefritidsordning og gaver til frivillige organisasjoner er vanligvis forhåndsutfylt. Likevel burde man sjekke nøye for å se at postene for lønn og godtgjørelser er riktig utfyllt.

– Det er viktig at man sjekker at tallene er riktige, og det gjelder i begge retninger. Både for å unngå at man får for høy skatt, og for å unngå tilleggskatt hvis lønnsposten er for lav. Det er en god del som får det hvert år, sier Lothe.

Men det er bare halve jobben, mener han. Det er mange opplysninger som ikke er utfylt, som for eksempel skattepliktige utleieinntekter, private lån og gjeldsrenter, formue eller inntekt i utlandet, sykdomsfradrag og privat dagmamma.

– Man bør oppsøke informasjon og se etter muligheter for en selv. Enten på skattetatens nettsider eller hos oss, sier Lothe.

Les også:  I disse yrkene har du størst mulighet til å gjøre lønnskarriere

– Mange går glipp av mye penger

– Er det lav bevissthet rundt dette hos lønnstakere?

– Ja, jeg tror det, mange går glipp av mye penger. Vi undersøkte dette for noen år siden. De som får penger igjen på skatten bruker adskillig kortere tid på selvangivelsen. Det er vel ganske menneskelig, men det er ingenting som tilsier at du ikke har gått glipp av fradrag selv om du har fått igjen på skatten.

Og er du i tvil om et fradrag har du ingenting å tape på å føre det opp.

– Vi peier å si at om du er i tvil om et fradrag – før det opp. Men gi opplysninger om hva det er for noe, for å ikke risikere tilleggsskatt. Det verste som kan skje er at skattemyndighetene er uenige. Når det gjelder lønn du er i tvil om anbefaler vi å gjøre det motsatte: Ikke før den inn, men gi opplysninger om det i et vedlegg.

Les også:  Nå skal flere ansatte få betalt for å jobbe overtid

Skattevettreglene

1. Selvangivelsen er for mange bare delvis utfylt

Du har en unik mulighet til å redusere skatten din ved å føye til fradrag, og du har et ansvar for å supplere den hvis inntekter mangler

2. Levér elektronisk

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Hvorfor: Alle endringer du gjør arkiveres, du får bekreftelse på at du har levert, det er mer sannsynlig at endringer registreres, du har et arkiv for senere år.

3. Ikke send inn kvitteringer

Men ta vare på dem, og ha dem klar hvis skattekontoret spør. Og gi uttrykkelig beskjed hvis du har rotet dem bort.

4. Gi tilstrekkelige opplysninger

Bruk feltet for tileggsopplysninger. Tilstrekkelige opplysninger er nødvendig for at skattekontoret skjønner hva som har skjedd. Mangelfulle og/eller uriktige opplysninger kan medføre tilleggsskatt

5. Ikke sjekk alle tallene på en gang

Del dem opp. Da er det større sjanse for at du oppdager eventuelle feil

6. Rett opp - og følg opp feil

Finner du feil i forhåndsutfylte opplysninger, gjør to ting: 1. Rett opp i selvangivelsen, og forklar hvorfor og 2. Kontakt den som har sendt inn opplysningene, for eksempel arbeidsgiver, forsikringsselskap, bank, organisasjon.

7. Finn frem kalenderen

Har det skjedd noe i løpet av fjoråret som kan påvirke skatten?

8. Følg opp endringer i selvangivelsen

Hvis du har endret selvangivelsen - følg opp med å sjekke skatteoppgjøret. Hvis ikke endringene dine er tatt med: Klag!

9. Betal tidlig

Betal varslet tilleggsforskudd innen 31. mai hvis du ligger an til restskatt, da slipper du ekstra renter.

Les også:

Altinn-brukere ble logget inn på feil konto

Først ti år etter eksamen rykker oljeingeniørene fra resten

Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.