KARRIEREARBEIDSLIV

Her er Norges fremste teknologikvinner

Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne kåres i morgen.

7. mars 2013 - 15:57

I anledning 100 års-jubileet for allmenn stemmerett lanseres en ny pris som har som målsetning å sette fokus på kvinner som går foran med et godt eksempel og brenner for teknologi.

Ny teknologi

Juryen har sett etter teknologikvinner som tilfredsstiller ett eller flere av disse kriteriene:

  • Har bidratt til å utvikle og lansere ny teknologi i markedet
  • Har brukt teknologi til å skape gode samfunnsøkonomiske løsninger
  • Er et forbilde for fremtidens teknologikvinner
  • Er eller har vært en grunder i en teknologibedrift

Vinneren mottar prisen av fornyingsminister Rigmor Aasrud på et frokostmøte på Håndverkeren i Oslo på kvinnedagen fredag.

Initiativtakere til prisen er Dilek Ayhan og Kirsti Kierulf.

Les også: Ingen kvinner vil bli teknologiledere

De nominerte

Her er de ti nominerte i tilfeldig rekkefølge:

Grethe Viksaas - konsernleder i Basefarm og grunder.

Har bygget opp Basefarm siden 2000 fra seks personer til mer enn 300 ansatte i tre land. Selskapet har i tillegg hatt en eventyrlig økonomisk utvikling og ble i desember solgt til et amerikansk PE-selskap for mer enn 720 MNOK.

I tillegg drifter selskapet flere av de mest driftskritiske løsningene i Norge i dag. Hun har i tillegg klart å bygge en kvinneandel inn i ledelsen av Basefarm som få IT selskaper i Norge kan matche.

Elly Karlsen - Technology strategy manager, Offshore Wind Statkraft.

Karlsen har jobbet med teknologi i snart 18 år.  Hun har vært med å få offshore vindkraft opp og gå og har jobbet mye med teknologiutvikling innen dette feltet.

I tillegg har hun utgitt en rekke internasjonale artikler og publikasjoner. Har en doktorgrad i kjemisk fysikk ved Stockholm Universitet. Utenom Statkraft har hun jobbet med vindraft i Statoil, Norsk Hydro Oil and Energy og Norsk Hydro.

Ingjerd Blekeli Spiten - divisjonsdirektør for DNB eBusiness.

Hun har værtledende i å utvikle verktøy som har tilgjengeliggjort bank og personlig økonomi for DNBs kunder, som blant annet Min Økonomi, DNB Apps, Tap2Pay, Morsom Sparing og en hel rekke andre tjenester.

Dette er med på å effektivisere og tilgjengeliggjøre banktjenester for den norske befolkningen, og er spesielt viktig i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Hun har bygget opp et eget digitalt miljø i DNB (eBusiness) og satt digital kundeutvikling på kartet i et av Norges viktigste selskaper og institusjoner.

Margareth Øvrum - konserndirektør Teknologi, prosjekter og boring, Statoil.

Hun er Statoils første kvinnelige plattformsjef, på Gullfaks-feltet. Enheten hun i dag leder har globalt ansvar i Statoil for teknologi, prosjekter og boring. Hun har sittet i Statoils konsernledelse siden 2004, og er sivilingeniør fra Norges tekniske høgskole (NTH) i Trondheim, med spesialisering i teknisk fysikk.

Marianne Harg - president, Tekna.

Harg ble i 2005 valgt til president i Tekna, to år etter at hun første gang ble innstilt til vervet. Hun ble dermed den andre kvinnelige president i foreningens historie. Hun var medlem av foreningens hovedstyre i periodene 1995–1999 og 2003–2005, og var i 2003 ordfører i Representantskapet.

Harg ble gjenvalgt som president i 2007, 2009 og 2011. Tekna er Teknisk-naturvitenskapelig forening er den største fagforeningen i Akademikerne. Foreningen har mer enn 61 000 medlemmer med masterutdanning innenfor teknologi og naturvitenskap, i forskjellige yrkessituasjoner og med ulike interesser. Hun sitter i NTVAs industrielle råd, Sinftefs råd og er også seksjonssjef i EVRY

Mary (Molly) Margot C. Maleckar - leder for Simula School of Research and Innovation

Dr. Mary (Molly) Maleckar fikk tildelt sin doktorgrad ved Department of Biomedical Engineering /Institute for Computational Medicine ved Johns Hopkins University i 2008 og begynte i Scientific Computing Department på Simula i januar 2009.

Hun er tidligere leder for avdelingen Computational Cardiac Modeling og visedirektør for Center for Cardiological Innovation SFI ved Oslo Universitetssykehus (Rikshospitalet). Hun er nå leder for Simula School of Research and Innovation.

Silvija Seres - grunder, investor og styreproff, TechnoRocks

Hun er p.t. styremedlem, investor og gründer innen flere teknologibedrifter. Hun har tidligere hatt forskjellige lederstillinger innen FAST og Microsoft, og før dette en internasjonal akademisk karriere ved Oxford og Silicon Valley.

Silvija har bred erfaring innen teknologi, fra utvikling til ledelse, strategi og salg. Hun har høy kredibilitet og anerkjennelse bade hos teknologer og forretningsfolk. Videre har hun en av de beste og mest varierte styreporteføljer innen teknologibedrifter i Norge.

Stine Wærn - spillprodusent, medeier og leder av selskapet Ravn Studio i Drammen.

Stine Værn har sammen med kollega Tinka Town bygget opp spillselskapet Ravn Studio til å være en kreativ, innovativ og høyteknologisk bedrift og skapt arbeidsplasser med høy kompetanse og internasjonal anerkjennelse i en svært mannsdominert bransje.

Nyskapende og innovativt innhold i spill. Høy gjennomføringsevne i en bransje hvor få spill i utvikling nårmarkedet. Stort vekst og internasjonaliseringspotensial. En av få utviklere i Norden som har direkte avtale med Sony Playstation og NVIDIA. har jobbet som produsent/prosjektleder på flere større spillprosjekter som Flåklypa Grand Prix, Englekræsj og Snakeball.

Toril Nag - konserndirektør Lyse Tele

Toril Nag er konserndirektør for telekomvirksomheten til Lyse. Hun er leder for fibersatsingen til Lyse som blant annet eier Altibox. I år passerte Altibox 300.000 kunder (husstander) og er den største fiberbredbåndleverandøren i Norge. Nag var med på å starte selskapet for ca 10 år siden og har bidratt til å bygge opp en betydelig telekomaktør i Norge.

Nag fikk også nettopp prisen som "Årets fiberambaassadør" av Broadnet.  Hun er utdannetsivilingeniør i Computer Science/Communications ved University of Strathclyde i Skottland. Nag er styreleder i Altibox as, Noralarm as, Lyse IT as, og i Lyses fiberselskaper Lyser Fiber as, Viken Fibernettas og Skagerak Fiber as.

Valberg Lundegaard - konserndirektør Engineering, Aker Solutions

Aker Solutions bruker i dag betydelige ressurser på teknologiutvikling. Både i egen regi, men også i tett samarbeid med forskningsmiljøer og oljeselskaper. Valborg Lundegaard har vært, og er, en viktig pådriver for denne satsingen. Hun var første kvinne i Aker Solutions' Executive Management Team, og er trolig Norges mest innflytelsesrike kvinne for teknologiutvikling innen en teknologidrevet industri der Norge er i verdenstoppen.

Hun leder i dag Aker Solutions’ Engineering-divisjon, med rundt 4000 av oljebransjens skarpeste ingeniørhoder. Divisjonen spesialdesigner installasjoner for noen av de mest krevende feltutviklingsprosjekter i verden, og utvikler ny teknologi for å løse de største utfordringene bransjen står overfor i framtiden.

Les også:

– Arbeidsgivere, her er 100 høyt utdannede kvinner

– Norske ledere er altfor myke

Setter Norges gründere på kartet  

I juryen sitter:

  • Ingvild Myhre, styreleder, Norsk forskningsråd
  • Heidi Austlid, direktør myndighetskontakt, IKT-Norge
  • Eva Fabry, direktør, European Centre for Women and Technology
  • Berit Svendsen, administrerende direktør, Telenor Norge
  • Maria Amelie, journalist, Teknisk Ukeblad
  • Henning Meese, Ansvarlig redaktør, Computerworld Norge
  • Kirsti Kierulf, programleder KommIT
  • Dilek Ayhan, daglig leder, Alarga

Vi gjør oppmerksom på at artikkelforfatter sitter i juryen for prisutdelingen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.