T2

Her er Norges nyeste vitensenter

PASSIVHUS: Inspiria ble ikke tegnet som et passivhus, men endte likevel slik. I tillegg har huset fått solcellevegg som skal bidra med 2 kW, solfangere på taket som forvarmer vannet, og en vindmølle som skal bidra med 6 kW.
PASSIVHUS: Inspiria ble ikke tegnet som et passivhus, men endte likevel slik. I tillegg har huset fått solcellevegg som skal bidra med 2 kW, solfangere på taket som forvarmer vannet, og en vindmølle som skal bidra med 6 kW. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Jörgen SkjelsbækJörgen Skjelsbæk
4. aug. 2011 - 09:41

– Opplevelsene du får her skal kunne oversettes til hverdagen, og bidra til at våre besøkende blir bevisste på å ta vare på kroppen sin, ikke forurense eller bruke unødvendig med energi, sier Bjørn Winther Johansen, administrerende direktør i Inspiria Science Center.

Energi og miljø ble tidlig pekt ut som prioriterte områder. Helse ble et tredje i fjor da den tidligere virksomheten Helsekilden ble overflyttet til Inspiria Science Center.

Nordens beste vitensentre

Dedikerte laboratorier

Spredt over cirka 5400 kvadratmeter tilbyr Inspiria drøyt 70 aktiviteter, auditorium med 170 sitteplasser der ulike show vil bli presentert, og et planetarium med 60 sitteplasser. Senteret har også et parkområde med lekeapparater og rekreasjonsområde.

– Vi har i tillegg seks dedikerte laboratorier, blant for annet kjemi, elektro og helse, som står klare for å ta imot skoleelever i ukedagene, men som vil være åpne for publikum i helgene, sier Winther Johansen.

Har åpnet dørene. Adm. dir. Bjørn Winther Johansen var mer enn førnøyd med besøkstallene de første dagene til tross for hard konkurranse med pent vær. Her fotografert i planetariet.
HAR ÅPNET DØRENE: Adm. dir. Bjørn Winther Johansen var mer enn førnøyd med besøkstallene de første dagene til tross for hard konkurranse med pent vær. Her fotografert i planetariet. Jörgen Skjelsbæk

Sosial tilpasning

Inspiria er et av de første vitensentrene som har tilpasset seg den sosiale medierevolusjonen.

– Vi har vært veldig bevisst på ungdommers bruk av sosiale medier. Så på flere av stasjonene vil det være mulig å dele det man har spilt inn eller testet direkte på Facebook, sier Winther Johansen.



Bruker RFID

Men det er ikke det eneste av moderne teknologi som blir brukt. Ved hver aktivitet finnes en berøringsskjerm som forklarer eksperimentet, og prøver å gi svar på ofte stilte spørsmål.

Skjermen aktiviserer brukeren med hjelp av et rfid-kort som blir delt ut i entreen. Kortet brukes for å registrere seg. Siden kan man lagre alle ting man tester ut.

– Siden rfid-systemet er så sentralt må det sjekkes skikkelig. Dette er en av årsakene til at de første ukene er en testperiode. Vi ønsker å få hjelp av publikum til å luke vekk så mange problemer som mulig før vi åpner som vanlig.

– En annen ting vi er stolte av er planetariet. Global Immersion som har levert løsningen mener at dette vil være det beste i Europa i denne størrelsen i flere år. Det er jo også litt gøy at Projection Design fra Fredrikstad sammen med Global Immersion leverte det beste anbudet på projektorer til planetariet, sier Winther Johansen.

NY TILVEKST: Inspiria-senteret i Sarpsborg er ett av flere nyåpnede vitensentre i Norge som nå i økende grad må konkurrere om knappere midler.
GODT BESØKT: Det var mange som ville være forsøkskaniner, og hjelpe Inspiria med å forbedre vitensenteret de første dagene. Jörgen Skjelsbæk

Alle skal dit

Minst like viktig som det å være et tiltrekkende utfluktsmål er skolevirksomheten. Inspiria har satt sammen 60 forskjellige skoleprogrammer med utgangspunkt i de tre hovedtemaene og kunnskapsløftet. De er tilpasset alt fra barnehager til videregående skoler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Målet er at mesteparten av skoleelevene i Østfold skal besøke senteret hvert år. Det er inngått avtaler med samtlige 18 Østfoldkommuner og hver skole er blitt tildelt besøksdager.

– I år er målet at i 25 000–30 000 elever skal besøke oss. Men fra neste skoleår håper vi at samtlige cirka 40 000 elever i regionen kommer hit, sier Winther Johansen.



Tar bussregningen

Si hei til deg selv. I kroppsspeilet kan du se hvordan du ser ut innvendig. Speilbildet viser muskler, skjelett eller bloårer og gjør de samme rørelsene som du selv gjør.
HEI TIL DEG SELV: I kroppsspeilet kan du se hvordan du ser ut innvendig. Speilbildet viser muskler, skjelett eller bloårer og gjør de samme rørelsene som du selv gjør. Jörgen Skjelsbæk
Han forteller at senteret i samarbeid med Nettbuss, Østfold kollektivtrafikk og Volvo har anskaffet en egen hybridbuss som skal brukes for å hente og levere barna, og at de også tar regningen for bussvirksomheten.

– De 18 kommunene, fylkeskommunen og Sarpsborg by betaler to millioner kroner hver i året for denne virksomheten, og ambisjonen er å levere et skoletilbud som er bedre en hva de har forventet, sier han.

Det er ikke bare elevene som skal ha glede av vitensenteret. Lærere fra Østfold vil få mulighet å hospitere et år på senteret, for så å ta med seg kunnskapen tilbake til skolene og bringe den videre til andre lærere.



Forsker på virkning

Så er da spørsmålet om vitensentre virkelig påvirker unges interesse for vitenskap og realfag.

Det finnes ting som tyder på det. I kunnskapsdepartementets strategiplan “Realfag for framtida” Der står det blant annet: “Foreløpige resultater fra forskningsprosjektet Vilje-con-valg ved Naturfagsenteret viser at 20 prosent av alle studenter som startet på realfag i 2008, oppga vitensentre som en kilde til motivasjon og inspirasjon til å velge realfaglige studier.”

Men Inspiria håper på å kunne bidra med ytterligere innsikt i emnet. Tidligere i sommer ble det klar at Inspiria skal drive et treårig forskningsprosjekt om hvordan vitensenter påvirker unge holdning til realfag. Statoil er hovedpartner i prosjektet og betaler totalt seks millioner kroner.

Midlene skal blant annet dekke to forskerstillinger ved UMB på ÅS.

– Dette er et veldig spennende område som det ikke er gjort mye forskning på i Norge. Og vi håper at vi kan bidra med kunnskap som kan spres til de andre norske vitensentrene, sier Winther Johansen.

Teknisk Ukeblad kommer med en test av vitensenteret når Inspirias testperiode er avsluttet.

Nordens beste vitensentre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.