Samsung lanserte nylig to nye nettbrettmodeller. Begge har fått en helt nye AMOLED-skjermer.
Vi har fått se litt på to prototyper, men har ikke fått kjøre gjennom en full test. Det er ikke sikkert at prosessorene i disse er de samme som kommer i de modellene som skal i salg her i landet om kort tid.
Vi har sammenliknet skjermen i nye Galaxy Tab S mot iPad Air og Samsungs Galaxy Note 10.1 2014.
Den første med AMOLED, de to siste med LCD-skjerm. Den store forskjellen ligger i at Samsung bruker et annet skjermformat og en høyere oppløsning.
Oppløsningen på Apples Retinaskjerm er på 2048 ganger 1536 punkter.
Samsungs nye AMOLED har hele 2560 ganger 1600 punkter. Den samme oppløsningen har Tab S fått, men den har også vokst fra 10,1 til 10,5 tommer.
Les også: Prisen på OLED-TV-er stuper
For en skjerm
Samsung har hatt AMOLED-skjermer i sine telefoner lenge. Nå er turen kommet til nettbrettene. Det vil si, turen for andre gang. Samsung lanserte nemlig et 7,7 tommers for tre år siden med en slik skjerm, dog med mye lavere oppløsning.
Men da Apple for alvor begynte å rasle med sine juridiske sabler, trakk de det fra markedet. Det var synd, for det var et fantastisk nettbrett. Men det er historie nå og de to nye brettene er noe helt annet.
Det vi kan konstatere er at AMOLED ikke skuffer. Dypere svart og mer farger finnes ikke i noe annen skjermteknologi og det gjør at de to nyhetene stikker seg ut i mengden.
Hvis noe skal kritiseres er det at skjermteknologien overdriver virkeligheten litt. Det blir som å skru opp bass og diskant litt for å tilpasse lyden.
Det var kanskje ikke slik musikeren tenkte lyden, men slik vil mange ha det. At bilder og video får mer friske farger enn fotografer og regissører har tiltenkt vil nok de fleste se som en fordel.
Les også: SSD-prisene har stupt de siste månedene
Fargerikt
Det er faktisk ganske stor forskjell på hvordan den nye skjermen gjengir farger. Spesielt på blått er det mer kraft, men også i de grønne tonene.
På LCD-skjermer ser lys himmel litt blasst og gråaktig ut på noen bilder. På AMOLED-skjermen kommer de blå tonene mer til sin rett. Plener blir også grønnere.
Bilder blir rett og slett vakrere å se på og film blir en bedre opplevelse. For de aller fleste, bør vi kanskje tillegge. Noen vil sikkert fortsette å foretrekke LCD.
Les også: Nye wifi-brikker kan holde det gående i over et år på et par AA-batterier
Kontrast
AMOLED er fundamentalt forskjellig fra LCD.
Her er det ørsmå røde, grønne og blå lysdioder som sender ut fargene.
I LCD-skjermer er det hvitt baklyset vi ser, dosert gjennom en LCD-lysventil og fargemodifisert gjennom et fargefilter. Det har to konsekvenser. Den ene er at direkteproduserte primærfarger fra lysdioder har større fargeomgang enn farger som er laget ved å filtrere hvitt lys. Det andre er at et LCD-lysventiler aldri klarer å stoppe 100 prosent av baklyset, selv om det skal sies at de er nesten magisk effektive.
Resultatet er at man aldri får helt svart på en LCD-skjerm. I en AMOLED-skjerm aktiviseres ikke diodene når det skal være svart og da sendes det ikke ut noe lys. En slik skjerm er altså enda svartere der det skal være svart, slik som i tekst.
At teorien virker er ganske tydelig når vi sammenlikner skjermene med LCD og AMOLED. Sistnevnte produserer vidunderlig svart.
Les også: Snart får du skjermer i alle fasonger
Bedre innsynsvinkel
Det er også forskjell på innsynsvinkelen til de to skjermtypene. AMOLED ser du ypperlig når den vinkles bort. Mye bedre enn hos LCD-skjermene som faller av litt. Pussig nok endrer AMOLED-skjermen seg og får et grønnskjær når vinkelen blir ekstrem. Men innsynsvinkel er ikke det store problemet. I de vinklene man bruker slike nettbrett er bildet ypperlig.
Der AMOLED-skjermen kommer litt til kort, er i sola. Ingen nettbrett er spesielt godt egnet i direkte sol, men her virker det som om LCD-skjermen var hakket hvassere.
Les også: Denne prosessoren kjører Windows uten viftekjøling
Mye mer
Vi kommer tilbake med en test av de nye nettbrettene når Samsung slipper endelig versjoner, men la oss nevne at skjermen ikke er eneste grunn til å se nærmere på de to nykommerne, enten man foretrekker 10,5 tommers skjerm eller en mindre på 8,4 tommer.
Samsung har tatt mål av seg til å banke Apple både på Air og Mini og de to Tab S er godt utstyrt for krigføring. På toss av større og mer høyoppløste skjermer er begge lettere.
10,5 tommeren veier bare 467 gram i 4G-utgave. 11 gram mindre enn erkekonkurrenten. 8,4 tommeren veier utrolige 298 gram og det er hele 43 gram mindre enn Mini. Og som det ikke var nok er de tynnere også. Begge to er 6,6 mm og det er 0,9 mm tynnere enn nettbrettene fra Apple.
Les også: Dette er nytt i iOS 8
Dyrere
Samsung har tenkt å vinne på spesifikasjoner, ikke pris. De har lagt seg rundt 300 kroner over Apples priser. Men Apple blir fryktelig kostbare når en vil ha mer minne. Spranget fra 16 til 128 GB er på så vidt under 2500 kroner.
Samsung har en port for Micro SD kort. Et slikt kort på 128 GB, som kommer i tillegg til det innebygde minnet, får du for under tusenlappen.
Les også: