Sony er ikke som de andre mobilprodusentene. De gjør gjerne en oppdatering av mobilene sine en gang i året.
Sony har alle intensjoner om å ta det de mener er sin rettmessige plass i dette landskapet, derfor jobber de dobbelt så raskt som de andre. Fra Xperia Z, til Z1 og så til Z2 var det grovt sette et halvt år imellom.
Nå har de lansert både Z3 og lillebroren Z3 Compact, eller Z3-serien som de vil kalle det fra nå og frem til februar, når de sikkert avduker Z4-serien.
Innovasjon
Man skulle tro at med et slikt utviklingstempo ville innovasjonsgraden i hver ny modell være begrenset.
Men slik har det ikke vært. Sony har klart å bringe masse nytt til torgs en gang i halvåret.
De som jobber i den mobile utviklingsavdelingen går neppe hjem i firetiden.
2 dagers batterilevetid
De fleste av oss har nok for vane å lade mobilen en gang i døgnet. Gjerne om natten. De fleste smartmobiler som brukes til alt mulig trenger en slik ladefrekvens.
Det Sony har klart å imponere med er lang brukstid. Z2 har et formidabelt batteri på 3,2 Ah. Det er over det dobbelte av hva Apple bruker i en iPhone 5S.
Med det batteriet oppgir Sony en brukstid på 1,4 døgn, som er en forbedring fra Z1 som holdt i 1,2 døgn. Bak disse tallene ligger en ganske liberal bruk av telefonen og uten at Sonys programvare for batterisparing, Stamina, er aktivert.
Med Z3 vil Sony sprenge en ny grense. Denne skal holde i to døgn, påstår de.
Det er i så fall en aldri så liten mobilrevolusjon. Det hjelper lite med 1,4 døgn, men kan du lade annenhver natt så monner det på en praktisk måte.
De to døgnene er også uten Stamina aktivert, så i med vanlig bruk bør telefonen holde ennå lenger. Ikke minst fordi programvaren nå er forbedret slik at den kniper inn på strømforbruket når telefonen er i bruk.
Man skulle tro at en batterilevetid som øker så mye ville kreve et større batteri, men nei. Batteriet i Z3 er på 3,1 Ah, som er ørlite mindre enn før, men fremdeles veldig stort sammenliknet med konkurrentene.
Den ekstra batterilevetiden kommer fra en gjennomgang av elektronikken, slik at den forbruker mindre strøm.
Men det går ikke på ytelsen løs. Prosessoren er en firekjerne Qualcomm 801 på 2,5 GHz.
Les også: Den mest overbevisende iPhone 6-videoen til nå
Ny design
Design er smak og behag, men Z-modellene har stort sett vært oppfattet som pene med sin for- og bakside i glass og aluminiumskant.
Z3 får et litt endret uttrykk. Det er fremdeles glass og aluminium, men med en mer avrundet kant. Hjørnene er utformet i en hard gjennomfarget gummi som er vanskelig å skille utseendemessig fra kantene, men den bidrar til bedre slagsikkerhet og til at det ikke blir merker i telefonen om den får seg en på hjørnet.
Sidekantene er fremdeles i aluminium, men den er konkav og Sony har lagt inn en gjennomsiktig polymerlist. Det gjør telefonen enda bedre å holde i, og forbedrer slagsikkerheten.
Oppdelingen mellom aluminium og gummi gir ifølge prosenten bedre antenneseparasjon, noe som er en stor utfordring for mobilprodusentene.
Ifølge Sony er Z2 best på mobilt bredbånd på grunn av antennene. Z3 skal bli enda bedre.
Og når vi først er inne på bredbånd. Z3 har fått siste utgave av wifi, ac.
Les også: Dette er en smarttelefon
Tøffere
I tillegg til bedre slagsikkerhet har Sony forbedret tettheten av telefonen.
Samsung har jo svart på Sonys utfordring ved å gjøre S5 støv- og vanntett.
Nå slår Sony til med høyeste tetthetsklasse. Z3 har IP68-klassifisering.
Det betyr at den ikke bare er støv- og vannbeskyttet, men støv- og vanntett.
Tynnere
Mens Z2 var 8,2 mm tykk har Z3 fått en grundig omgang med høvelen. Den er blitt 0,9 mm tynnere og havner på 7,3 mm.
Den er ikke tynnest i klassen, men ganske nær. Tynnere mobil gir også lavere vekt. Den er redusert fra 163 til 152 gram.
Z3 er verdens første telefon som har kamera med ISO-verdi på 12.800.
Det er ikke mange kompaktkameraer som har det, og det betyr at man kan ta bilder der det er mørkt uten å benytte blits. Blits er fint, men den har ikke lang rekkevidde.
Kamerasensoren er den samme som før, på 20,7 MP. Men for at den skal kunne brukes i den tynnere telefonen er det nye linser i optikken.
Optikken gjør også kameraet svært vidvinklet og det har en brennvidde som er forbedret fra 27 mm i Z2 til 25 mm i Z3. Til sammenliknet har Galaxy S5 en brennvidde på 30 mm.
Resultatet er at optikken fanger mer av synsfeltet i bredden.
Les også: Slik styrer du varmepumpa med mobilen
Bedre kameraprogrammer
Som en av verdens største bildesensorprodusenter er det ikke rart at Sony har satset beinhardt på kameraet. Kameradivisjonen har fått beskjed om å prestere sitt ytterste for at mobilene skal lykkes.
De har også ansvaret for å bygge innovativ programvare til kameraene og det har Z2 vært godt utstyrt med.
I Z3 kommer flere nye kameraapper slik som FaceIn, som kjenner igjen ansikter når du filmer video og sørger for at de får en sentral plassering i filmen.
Videofilmingen har også fått en bedre utgave av SteadyShot som stabiliserer filmen om du skulle skjelve på hånda.
En morsom, men kanskje ikke supernyttig ny funksjon, er muligheten til å hente inn kamerainformasjon fra andre Sony-mobiler over wifi når du bruker ditt eget kamera.
Da kan du felle inn det andre kameraet i en rute i bildene du tar og lage en kompositt av begge to i samme bildet.
Les også: Slik sjekker du hva som tømmer mobilbatteriet
Bedre lyd
Z3 vil også forbedre lyden. Når du spiller komprimert lyd har den fått en algoritme som forbedrer den og prøver å gjenskape lyden slik den var før den gikk gjennom kverna.
I den andre enden av skalaen har telefonen fått støtte for HiRes Audio i FLAC. Altså lyd som er like god eller bedre enn CD-kvalitet og komprimert i et tapsfritt format.
Mer lyssterk
Skjermen i Z3 er litt mindre enn i Z2. Diameteren er 5,15 tommer i stedet for 5,2 tommer. Til gjengjeld er lysstyrken økt betydelig.
Skjermen kan nå stråle med hele 600 nits. De fleste mobiler stopper på rundt 450 nits, og iPhone 5s er på 500 nits.
En så kraftig økning gjør det lettere å lese skjermen når den må konkurrere med solen, men det er neppe den innstillingen man vil ha som standard. Da tror vil ikke batteriet holder de to døgnene Sony lover.
Når skjermen blir utsatt for sterkt sollys justerer den ikke bare opp lysstyrken, den justerer også kontrastene i bildet også for ytterligere å hjelpe brukeren. Smart.
Les også: Verdens første smarttelefon fyller 20 år
Playstation
Mobilprodusentene gjør selvfølgelig sitt ytterste for å skaffe seg fordeler som de andre konkurrentene ikke kan svare på. Nå trekker Sony spilldivisjonen sin inn i kampen.
Z3 har fått noe de kaller PS4 Remote Play. Den kan rett og slett strømme spill fra en PlayStation 4-spillkonsoll over wifi.
Brukeren kan hekte mobilen på en av de trådløse spillkontrollene og fyre eller ratte løs med mobilen som skjerm.
Greit når TV-en er opptatt, eller du vil drepe zombier i stua med småbarn til stede. Det er mulig å spille over nettet også fra et hotellrom, men i praksis blir forsinkelsen for stor til å skyte eller ratte effektivt.
Kompakt
Z1 Compact ble en stor suksess for Sony. Konseptet med å lansere en mindre utgave som ikke var strippet for funksjoner og ytelse var populært.
Det dukket aldri opp noen Z2 Compact, men nå lanseres Z3 Compact sammen med Z3.
Dette vil nok bli mønsteret fremover, og vi vil nok se både Z4 og lillebror i februar neste år under mobilmessen i Barcelona.
Kompaktmodellen har den samme designen som den store, men tykkelsen er redusert fra 9,5 til 8,65 mm og vekten fra 137 til 129 gram.
Likevel har den fått et større batteri, som har økt fra 2,3 til 2,6 Ah. Det er veldig bra i denne størrelsesklassen hvor Sony har beholdt yttermålene på 127 x 65 millimeter. På tross av det har skjermstørrelsen økt fra 4,3 til 4,6 tommer.
Alt ellers er likt, med et par unntak. Skjermoppløsningen er ikke 1920 ganger 1080 som i Z3, men 1280 ganger 720 punkter.
Siden det er færre piksler å drive har kompakten 2 GB i stedet for 3 GB RAM.
Chromecast: Googles TV-pinne har blitt mye bedre. Slik bruker du den
Og nettbrett
Markedet for nettbrett på rundt 10 tommer har stagnert. Det som øker nå er små nettbrett, og det markedet vil Sony ha sin bit av.
Z3 Tablet Compact er det de hevder er verdens tynneste og letteste vanntette nettbrett. Også dette har IP 68-klassifisering og mulighet til å koble seg til en Playstation 4.
Nå er det ikke så mange som svømmer rundt med nettbrettet, men det kan jo være greit om du glemmer det ute og det begynner å regne. Båtfolket vil også elske vanntetthet.
Stadig flere bruker nettbrett til navigasjon, som er en svært mye billigere løsning enn vanlige GPS-er. For ikke å snakke om hvor mye bedre oppløsning det er på skjermen.
Nettbrettet med 8 tommer full HD-skjerm veier bare 270 gram på tross av at Sony har forsynt det med et 4,5 Ah-batteri.
Det skal holde til 13 timer video, lover de. Både front- og bak-kameraet er på 8 megapiksler.
Brettet kommer i sort eller hvitt og har en matt plastbakside som gjør at det sitter godt i hånden.
Wearables
Sony har holdt på med smartklokker lenger enn de fleste. Men det siste året har de blitt forbikjørt av konkurrentene uten at markedet kan sies å ha eksplodert.
Det gjør det nok når Apple etter alle solemerker setter sitt stempel på det.
Da vil nok til og med en del av blodfansen bytte ut Omegaen.
I mellomtiden lanserer Sony SmartWatch 3. Vi likte toer’n godt fordi du kunne se skjermen hele tiden. Sony brukte såkalt transreflektiv LCD, men den hadde ikke rare oppløsningen målt mot Samsungs klokker.
Ikke var det noen sensorer i den heller. Den var avhengig av mobilen for å vise mer enn tiden.
Nyheten har samme alltid-på LCD-teknologi, men har fått doblet oppløsningen begge veier. 320 ganger 320. Pikslene forsvinner og bringer oppløsningen opp på Samsungnivå, selv om den ikke kan måle seg i lysstyrke. Men mer oppløsning koster batteritid.
Mens den forrige utgaven varte fire dager på en lading, klarer denne bare to dager.
Til gjengjeld har Sony utstyrt SmartWatch 3, som er bygget på Googles smartklokkeplattform og som vil sørge for et vell av klokkeapper, med en rekke sensorer.
Den har GPS, akselerometer, gyro og det man trenger for at den skal virke som en selvstendig klokke. Den snakker bluetooth med mobilen og er utstyrt med mikrofon du kan gi kommandoer i, og 4 GB minne. Som telefonen er klokka også IP68-sertifisert.
Klokka er en firkantet liten sak som kan monteres enten i en sort, gul eller rosa plastrem, eller du kan få en skikkelig klokkerem i metall om du foretrekker noe mer konservativt.
Les også: Slik flytter du fra Android til iPhone
Nytt fitnessbånd
Sonys satsing på det kroppsnære stopper ikke med SmartWatch 3.
SmartBand Talk er et nytt fitnessbånd som skiller seg litt fra den store hop. På samme måten som klokka er skjermen alltid på, men i stedet for å bruke en LCD-skjerm bruker de en skjerm basert på såkalt elektronisk blekk.
Det vil si en skjerm som bruker strøm bare når den skifter side.
Etternavnet Talk forteller selvfølgelig at du kan gi kommandoer og ha mobilsamtaler i beste Dick Tracy-stil.
På hodet
I samme slengen kommer Sonys mobildivisjon med et par svært lette headset.
De er både veldig billige og ser skikkelig bra ut. Dette er bluetooth-headset med støtte for aptX.
De ladbare batteriene holder i ti timer.
Les også:
Slik navigerer du uten nett med Google Maps