Cirka 40.000 studenter blir ferdige med utdannelsen i disse dager og skal ut i arbeidslivet. Steinar Sørlie, generalsekretær i Nito, mener at man ikke skal gå for den første og beste jobben.
Særlig teknologer kan bruke litt lenger tid på å finne drømmejobben.
– I løpet av hele min yrkeskarriere har jeg alltid fulgt hjertet. Man skal ikke bare velge karrierevei basert på hvor mye man kommer til å tjene, du må trives og like det du gjør, sier Sørlie.
Vær en god lagspiller
Han har jobbet både innenfor det private, i det offentlige som diplomat og i organisasjonslivet som generalsekretær i Flyktninghjelpen og Norsk Luftambulanse.
Sørlie legger vekt på at gode lagspillere trengs i alle bransjer.
– Vi har mye fokus på at man skal promotere seg selv og bli oppdaget. Men i arbeidslivet er det stort behov for arbeidstakere som kan samarbeide, gi anerkjennelse til sine kolleger og vise interesse. Man kommer ikke langt med å fokusere på ens individuelle klatring oppover på karrierestigen, sier Sørlie.
Les også: To års utdanning gir 240.000 kroner mer i årslønn
Planlegg pensjonen din tidlig
Det siste rådet Sørlie sier er svært relevant for nyutdannede er pensjon.
– Tenk på pensjonen din når du er 30 år og ikke 60 år! Det er mye viktigere i dag enn tidligere på grunn av innskuddsbaserte ordninger. Det gjør at du må planlegge pensjonen din bedre og sette av penger til det allerede fra du er ung.
Prøv ut froskejobber
– For å få drømmejobben må du prøve froskejobber. Det er ikke alle som klarer å finne den perfekte jobben på første forsøk. For å få det til trenger man først å opparbeide seg betydelig selvinnsikt, sier Johan H. Andresen jr , konsernsjef i industri- og finanskonsernet Ferd.
Han legger også vekt på at enhver bør strebe etter å utgjøre en forskjell.
– Forsøk å finne en arbeidssituasjon hvor du kan bruke de verdiene og evnene du har slik at du gjør en forskjell. De fleste gjør mest forskjell når de bidrar med det de er gode på, og synes det er mest givende også.
Les også: Disse kvalitetene leter hodejegerne etter
Ikke planlegg for mye
Jo Røislien er sivilingeniør, matematiker, seniorforsker ved Norsk Luftambulanse og en populær programleder for matteprogrammet Siffer på NRK.
Han sier at for å lykkes i arbeidslivet bør ikke man planlegge så langt frem i tid.
– Man må gjerne sette mål, men man må også våge å gripe sjanser som dukker opp og se potensialet i det uplanlagte.
Selv hadde han aldri planer om å ta doktorgrad i geostatistikk hvis ikke det hadde vært for at veilederen fra NTH oppfordret ham til å søke.
Etter at doktorgraden var ferdig ble han rekruttert til jobben som forskningsveileder på Rikshospitalet. Noe som heller ikke var planen, men han likte jobben godt.
Fullfør det du starter på
Det var først da tilbudet om å være programleder for Siffer kom at Røislien sa nei til det uplanlagte.
– Jeg sa nei til det. Hadde jeg villet være på TV hadde jeg ikke tatt en doktorgrad i matematisk statistikk og begynt som forsker på universitetet. Men så fikk samboeren min overtalt meg til å endre mening, og vips, så hadde jeg en egen TV-serie på NRK, sier Røislien.
Han anbefaler unge arbeidstakere å ikke sluntre unna, men fullføre det man begynner på, selv om det ikke er så spennende.
– Det er ikke alltid så stas det man gjør, men det betaler seg i lengden. Det betyr at man blir spurt om å være med på spennende ting, fordi folk vet at man ikke blir borte underveis. Det er de vanskelige tingene som kan være de artigste.
Les også: Tre trinn til høyere lønn
Husk at du har lært mye
Også Marianne Harg, president i Tekna, sier at alle jobber består av kjedelige og morsomme elementer. Man skal glede seg og gjøre ordentlig begge deler.
– Husk at du har lært mye! Du må ta det i bruk og bygge på det med annen kunnskap og erfaring. Det er bare tull når arbeidsgiver sier at det er hos dem du skal tilegne deg kunnskap. Hvorfor har de ansatt deg hvis de tror du ikke kan noe? I et jobbintervju må du få frem hva du kan bidra med hos en ny arbeidsgiver.
Harg sier at et jobbskifte er en utvikling av både virksomheten og av deg, ikke kun karrierebygging for en selv.
Etter hennes erfaring er det lurt å tenke tre til fem år fremover i tid, det kan gi godt utbytte for begge parter.
– Ethvert valg betyr at du velger bort noe. Ikke bruk unødig energi i etterkant på å lure om valget var riktig. Få mest mulig ut av den situasjonen du er i og spill rollen som aktør i ditt eget liv.
Reis til utlandet
Det Trondheims-baserte selskapet Atmel leverer skjermteknologi til smarttelefoner og har en omsetning på seks milliarder kroner i året.
En av grunderne bak suksessen er sivilingeniør Terje Wollan. Han er opptatt av at man bør lære noe nytt hver dag og helst aldri slutte med det.
– Man må være innstilt å på lære, å følge ens interesser og drømmer. Man har jo et langt arbeidsliv foran seg, derfor er det viktig at man skal trives, utvikle seg selv og jobbe med noe du interesserer deg for.
Wollan, som for øyeblikket befinner seg i London, sier at i dagens samfunn er ingen avstander for lange. Derfor anbefaler han flere å reise for å oppleve noe nytt og hente inspirasjon.
Les også: Dette blir ingeniører spurt om på jobbintervju
Ingen jobb er for liten
Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi og ny energi i Statoil, mottok nylig prisen « Hun er Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne ». Hun har jobbet i Statoil helt siden 1982 og har lært at ingen jobb er for liten og ingen for stor.
– Ikke bry deg om hvor i organisasjonen du befinner deg, men sørg for å få bredest mulig erfaring og levér gode resultater. Ikke vær redd for å ta utfordringer, man må være villig til å brette opp ermene og heller ikke være fin på det, sier Øvrum.
Velg ektefellen med omhu
Øvrum, som ble den første kvinnelige plattformsjefen i Statoil, legger vekt på at det private spiller en stor rolle når man skal velge karrierevei.
– Dersom du skal sikte deg inn på en topplederkarriere, må du velge ektefelle med omhu. Det krever fleksibilitet for å få til en god balanse mellom jobb og hjem.
Kirsti Kierulf legger også vekt på det. Hun er leder for KommIT i Kommunesektorens organisasjon og har tidligere vært direktør i Accenture.
– Valg av ledsager er viktig når det gjelder dine egne ambisjoner. Her må en snakke mye og lenge sammen mens en er nyforelsket. Man må også vite at den en elsker også elsker ambisjonene dine og drømmene dine, på samme måte som du må elske hans, sier Kierulf.
Meld deg inn i en fagforening
Kierulf, som har før hatt ansvar for Likestillingssenteret, sier at kvinner og menn må tenke over likestillingen og inkludere hverandre i større grad.
– Husk også på at det er mange mennesker rundt deg som er der for å hjelpe deg som ung. Det er ikke bare venner, men også dem du jobber med. De fleste takker ja til å være være mentor for både korte og lengre perioder. Det er også lurt å ha et nettverk utover jobben og venner. For eksempel melde deg inn i Nito, Tekna eller andre organisasjoner.
Les også: En av fire får jobb via etablert forhold til bedriften
Ikke få deg fast jobb
– Ikke vær redd for å hoppe i strikk. Ta en sjanse, gjør noe helt annet enn det som forventes av deg, sier Eirik Newth, astrofysiker, blogger og forfatter av mange populærvitenskapelige bøker.
I løpet av 24 år av yrkeskarriere har han aldri hatt eller søkt på en fast jobb, og aldri hatt behov for CV.
I 1988 fullførte han hovedfag i astrofysikk, men ble ikke fristet til å jobbe i akademia eller ha en åtte-til fire-jobb.
– Så jeg bestemte meg for å gjøre noe ingen hadde gjort før meg i Norge: Å bli profesjonell formidler av naturvitenskap på heltid. Da fantes ikke Discovery Channel, ikke Schrödingers katt, Newton, P2s Ekko. Det ble knapt utgitt populærvitenskapelige bøker om naturfag skrevet av nordmenn, og markedet for barn og unge var ikke-eksisterende. Så det var der jeg begynte - på et område der jeg antok etterspørselen var stor og tilbudet ikke-eksisterende.
Lær deg skatteregler
Det var mye oppoverbakke og tok mellom fem til ti år å stable på beina en frilanserkarriere han kunne leve av. Men en ting skulle han gjerne visst før han startet på den karrieren.
– Skattereglene for selvstendig næringsdrivende i enmannsforetak. Som så mange andre skribenter gikk jeg på en skattesmell i starten. Det var en feil jeg bare gjorde én gang. Og løsningen var enkel: Å skaffe seg en regnskapsfører med kjennskap til min type virksomhet.
Les også:
Så mye tjener norske oljearbeidere
Dette legger arbeidsgiverne mest vekt på