I Norge har kinesiske Huawei overtatt leveransene til Telenors nye mobilnett, og selskapene samarbeider også i andre deler av verden.
Konkurrenter
Selv om Huawei er blitt den største leverandøren til den norske telegiganten, har også Huaweis erkekonkurrent ZTE seilt opp på siden som en stor leverandør.
Telenor har fra før valgt ZTE som partner for å bygge ut mobilnettet i Montenegro og Ungarn. I Asia skal de samarbeide om å bygge ut nettet i Malaysia.
Og nylig inngikk de en ny kjempeavtale om å skifte ut alt det gamle nettverksutstyret i Pakistan.
Det inkluderer en oppgradering til 3G, som Pakistan ennå ikke har satt i drift.
Les også: Dette er vårens heteste mobilnyhet
Kina = kvalitet
– Telenor har ikke en bevisst strategi om å velge kinesiske leverandører, men vi observerer at selskaper som Huawei og ZTE har høy innovasjonstakt. De tradisjonelle leverandørene har blitt utfordret. Kineserne har brakt inn nye prismodeller på kjøp av kapasitet og leverer utstyr med bedre spektrumsutnyttelse og redusert strømforbruk, sier konserndirektør for industrialisering Hilde Tonne i Telenor Group.
– Generelt sett velger vi den leverandøren som er best kvalifisert ut i fra omfattende tekniske og kommersielle spesifikasjoner, påpeker hun.
LTE omtales ofte som 3,9 G, mens neste variant, LTE Advanced, er ekte 4G.
Som i fjor brukte ZTE også årets store bransjekonferanse, Mobile World Congress i Barcelona, til å vise at de ligger langt fremme i teknologiracet ved å demonstrere ekte 4G-utstyr.
Kan koble sammen LTE-bånd
– En av forbedringene med LTE Advanced er at vi kan aggregere spektrum fra flere frekvenser og bruke det som et kontinuerlig område, og få mye høyere hastigheter, sier ZTEs salgssjef for Telenor, Fredric Paint.
Han utdyper:
– Vi kan for eksempel koble sammen LTE-bånd på 2,6 GHz og på 1,8 GHz, eller senere på 800 MHz, og bruke det som et kontinuerlig frekvensområde. Det gir mye større fleksibilitet hos operatørene fordi de får kapasitets- og dekningsegenskapene fra begge frekvensene, forklarer Paint.
Han bekrefter at de har solgt LTE til Telenor, men det er også alt han vil si.
Ikke et ord om hvor mye det dreier seg om og til hvilket land.
Les også: – Datavekst kveler både kapasitet og økonomi
Har forsket mye på skyen
ZTE mener nettskyen vil bety mye mer i nettverkene i årene fremover og har brukt mye forskningsressurser på slike løsninger.
– Vi tror vi vil få en større grad av kontroll med nettverksressursene i fremtiden. Nettet handler om å dele kapasitet, men vi vil få et skille mellom det som er viktig og mindre viktig. Det vi kaller Smart Pipe er en form for kvalitetskontroll hvor teleoperatørene kan bestemme den kvaliteten og prioriteten brukerne og tjenestene skal ha i nettet. Og det kan være betalingstjenester som de ønsker det, sier Paint.
Les også: Mini-basestasjoner vil bedre dekningen