T2

Her er vårt førsteinntrykk av Samsung-flaggskipet

LYNTEST: Samsung Galaxy S5

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. feb. 2014 - 17:45

Samsung lanserte i går kveld Galaxy S5, og som ventet var det en ordentlig toppmodell de viste frem. De har oppgradert telefonen over hele linja, men også holdt seg tro mot Galaxy S-oppskriften. Det betyr sannsynligvis også at den kommer til å selge bra.

Det er ingen tvil om at dette var messens viktigste produktlansering, så vi var selvsagt nødt til å se nærmere på Samsungs nyhet.

LES OGSÅ: Slik er Samsungs nye smartklokker

Spesifikasjonene

Først litt om det som er nytt under panseret.

Skjermen har vokst fra 5 til 5,1 tommer. Det er en AMOLED-skjerm, og oppløsningen er 1920 x 1080 piksler. Den har en lysstyrke på 500 cd/m2, men kan også justeres ned til 2 cd/m2 når du vil spare strøm eller lese SMS på kino.

Større skjerm har gjort telefonen noe større. Den er en anelse tykkere, et par millimeter bredere og en halv centimeter høyere. Vekten har økt fra 130 til 145 gram.

Samsung har sett til iPhone 5S og satt en fingeravtrykkleser i hjem-tasten.

Systembrikken er en Qualcomm Snapdragon 801, som er den samme som du finner i Slik er Sonys nye flaggskip . Samsung har gått for en hastighet på 2,5 GHz på den firekjernede Krait 400-prosessoren. Arbeidsminnet er 2 GB som på Galaxy S4.

Telefonen kommer med 16 og 32 GB minne, og støtter MicroSDXC-minnekort. Du vil dermed kunne bruke Dette kortet lagrer 128 GB her.

Galaxy S5 er betydelig større enn for eksempel iPhone 5S. Foto: Marius Valle
Som alle andre toppmodeller har den selvsagt 4G-støtte og Wi-fi med 802.11ac-støtte. Men unikt nok kan S5 koble seg til både 4G-nettet og Wi-fi samtidig dersom du aktiverer en funksjon de kaller "nedlastingsforsterker". Tanken er å utnytte hastigheten i begge nett for å gi deg teoretisk 400 Mbps.

På baksiden av telefonen sitter et kamera med 16 megapiksler som kan ta opp 4k-video. Under dette sitter en pulsmåler. Du kan altså sjekke pulsen din rett på telefonen.

Galaxy S5 er også vanntett, med IP67-spesifikasjon. Det betyr at den er støvtett, og kan senkes til en meters dypde i 30 minutter uten å ta skade av det.

Batteriet har fått en kapasitet på 2800 mAh, og en spesiell strømsparemodus skal sørge for å gi deg ekstra lang brukstid når du er langt unna neste lademulighet.

I hjemtasten sitter en fingeravtrykkleser. Denne må du stryke fingeren over. Foto: Marius Valle
I hjemtasten sitter en fingeravtrykkleser. Denne må du stryke fingeren over. Foto: Marius Valle

Design og byggekvalitet

Førsteinntrykket da vi så S5 første gang var at den var veldig lik Galaxy S4. Vi har fått anledning til å kjenne på Galaxy S5 noen ganger nå, og  dette inntrykket sitter fortsatt. Samsung har ikke gjort noen store designsprell her.

Men ser du telefonen bakfra, er det lett å se at dette er en ny telefon. Bakdekselet har fått et nytt mønster, og en gummiert overflate.

Det største poenget her er at Galaxy S5, som Sonys telefoner, er vanntett. Men i motsetning til Sony har Samsung sørget for at bakdekselet kan fjernes. Det gir flere fordeler. Du kan skifte batteri, og du slipper å ha luker til SIM- og minnekort. Den eneste luken du må passe på å lukke er den i bunnen av telefonen, hvor du kobler til laderen. Og så må du selvsagt passe på at bakdekselet sitter skikkelig.

Bakdekselet er laget i plast, og har et prikkete mønster. Foto: Marius Valle
Mens vi sammenligner med Sony, så får vi nevne at Galaxy S5 er laget i plast hele veien, med unntak av skjermen som er dekket med Cornings Gorilla Glass 3.

Under skjermen sitter den interessante hjemtasten med fingeravtrykkleser. Dette er ikke samme type som Apple har implementert på iPhone 5S, for du må trekke fingeren over den når du skal låse opp telefonen.

Med HTC One Max friskt i minnet, fryktet vi at dette skulle fungere dårlig. Heldigvis fungerer det bedre enn på akkurat den telefonen. Du sveiper fingeren over, så låser den seg opp. Vi opplevde den som rimelig presis, men fortsatt mindre praktisk enn Apples løsning, hvor du bare holder fingeren på hjemtasten. Det er mulig å lagre tre fingeravtrykk.

Inntrykket vi sitter med er alt i alt at dette er en godt bygget telefon.

Startskjermen har fått renere design, men fungerer jevnt over likt som før. Foto: Marius Valle
Startskjermen har fått renere design, men fungerer jevnt over likt som før. Foto: Marius Valle

Skjerm

Skjermen har vokst fra 5 til 5,1 tommer, og oppløsningen er den samme som før. Dermed har pikseltettheten gått ned fra 441 til 432 piksler. Forskjellen her er helt akademisk. I praksis er S5-skjermen vel så skarp som på S4.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Kort fortalt opplever vi skjermen som svært god. Den reagerer kontant på berøring, og har god fargemetning og kontrast.

Det vi er mest spent på her er hvor godt den fungerer når den er våt, men vi tok ikke sjansen på å søle et glass vann over telefonen.

Innstillingsmenyen har fått nytt oppsett, som vi ikke er helt sikre på om vi liker. Foto: Marius Valle
Innstillingsmenyen har fått nytt oppsett, som vi ikke er helt sikre på om vi liker. Foto: Marius Valle

Operativsystem og menyer

Samsung har utstyrt telefonen med Android 4.4.2 KitKat, som er siste utgave av operativsytemet.

Den største nyheten er at Samsung har redesignet menysystemet, slik at det fremstår som renere og penere enn før. Enklere ikondesign går igjen i hele systemet, og spesielt i innstillingsmenyen og statuslinjemenyen. Det ser bra ut, syns vi.

På startskjermen finner du en nyhetsleser om du sveiper deg helt til venstre. Dette er samme leser som du finner på Note-produktene til Samsung.

Innstillingsmenyen er for øvrig endret ganske radikalt. Nå er alle valgene listet opp i samme vindu, og vi syns kanskje at det har blitt litt mindre oversiktlig enn det har vært tidligere. Men det er fortsatt mulig å vise menyen med fanevisning med et lignende oppsett som på Galaxy S4.

Alt i alt er likevel Galaxy S5 lik i bruk som før. Noen store endringer finner du ikke her. De har rensket vekk noen av funksjonene fra forgjengeren, som for eksempel noen av bevegelsesfunksjonene.

Aktiverer du
Aktiverer du

Ultra strømsparing

Vi skal ikke dra igjennom alle nye funksjoner på telefonen. Noen er imidlertid verdt en nærmere titt.

Strømsparingsfunksjonen på telefonen er ulikt alt vi har sett tidligere. Den heter "Ultra strømsparingsmodus", og begrenser batteribruket til et minimum. Mens andre telefoner gjerne løser dette ved å gjøre grep som å skru av Wi-fi og sende lysstyrken på skjermen, har Samsung gjort det slik at de fleste funksjonene på telefonen blir utilgjengelig.

Med modusen aktivert får du bare tilgang til telefon, meldinger, nettleser, Gmail, e-post og ChatOn. Skjermen går over i svart-hvitt-modus, og kun de nødvendige nettverksfunksjonene er tilgjengelig.

Om du så bare har 30 prosent av batterikapasiteten igjen, skal telefonen kunne holde det gående i tre dager. Veldig lurt dersom du er på fjelltur uten lademulighet på noen dager for eksempel. Eller om du etter en lang dag skal ut på byen, og oppdager at batteriet begynner å bli tomt.

Telefonen bruker litt tid på å gå inn og ut av modusen, men så er dette en funksjon som kanskje er mest aktuelt å aktivere når du har spesielt behov for den.

En egen barnemodus lar deg overlate mobilen til poden uten at han ringer sjefen din. Foto: Marius Valle
En egen barnemodus lar deg overlate mobilen til poden uten at han ringer sjefen din. Foto: Marius Valle

Privat modus

Om du har lyst til å beskytte forskjellige apper, for eksempel bildegalleriet, kan du passordbeskytte dette. Siden du har fingeravtrykkleser, er det lett å få tilgang til disse appene.

Barnemodus er også på plass, slik at du kan overlate mobilen til barna. Funksjonsmessig minner den om barnebrettet Samsung Galaxy Tab 3 Kids. Du kan for eksempel begrense hvor lenge barnet får spille.

Du kan aktivere en modus som lar deg bruke Wi-Fi og 4G samtidig. Resultatet blir raskere interenettforbindelse. Foto: Marius Valle
Du kan aktivere en modus som lar deg bruke Wi-Fi og 4G samtidig. Resultatet blir raskere interenettforbindelse. Foto: Marius Valle

Nedlastingsforsterker

Som nevnt tidligere kan du kombinere 4G og Wi-Fi slik at du får høyere nedlastingshasighet. Dette er en funksjon du selv må inn og aktivere. Det kan være greit å vite at dette vil gjelde all internettkommunikasjon på telefonen, ikke bare for eksempel nettleseren.

Når nedlastingsforsterker er aktivert vises dette med et ikon på statuslingen. Greit dersom du glemmer å skru den av. Vi vil tro at det er lett å suse gjennom datakvoten i abonnementet dersom den alltid er på.

Kameraet tar bilder i 16 megapiksler, og kan filme i 4k-oppløsning. Foto: Marius Valle
Kameraet tar bilder i 16 megapiksler, og kan filme i 4k-oppløsning. Foto: Marius Valle

Kamera

Kameraet er oppdatert fra 13 til 16 megapiksler, og det er jo vel og bra. Viktigere er det at det er raskere enn før. Autofokusen jobber svært kjapt, og kan fokusere på 0,3 sekunder. Det betyr at du slipper å vente på at bildet skal bli skarpt, slik du må på mange telefoner. Vi sammenlignet med Lumia 1020, som under de samme lysforholdene brukte betydelig lengre tid på å fokusere.

Som alltid er det en rekke ekstra funksjoner og bildemoduser, uten at vi gikk gjennom alle disse. Vi var mest interesser i selektiv fokus, som gir bildene større bildeuskarphet, men denne fikk vi ikke til å fungere.

Du kan også filme i 4k-oppløsning, men uten en 4k-skjerm er det vanskelig å si så mye om hvordan kvaliteten er.

Vi skal ikke konkludere med noe her, men inntrykket er at dette er et sprekt kamera.

Pulsmåleren kan gi deg en avlesing av pulsen din. Foto: Marius Valle
Pulsmåleren kan gi deg en avlesing av pulsen din. Foto: Marius Valle

Pulsmåler

Pulsmåleren på S5 benytter samme teknologi som Slik er Samsungs nye smartklokker . Det vil si at den benytter lys for å "se" at blodet pulserer under huden. Denne sensoren sitter ved siden av kameralyset på baksiden av telefonen.

For å måle pulsen starter du treningsappen S Health, velger pulsmåler og legger en finger over sensoren. Etter noen sekunder forteller telefonen deg hva pulsen din var.

Under kameraet sitter pulsmåleren. Foto: Marius Valle
Det er stilig nok, men vi sliter med å se noen veldig fornuftige bruksområder. Det kan selvfølgelig være greit å måle puls etter 60-meteren, men det fremstår som litt omstendelig. Vi får se hvordan det fungerer når vi får telefonen inn til test.

Geolookout

Samsung har også integrert en funksjon som gjør at du får nødmeldinger under for eksempel naturkatastrofer. Vi er ikke helt sikre på hvordan dette vil fungere i Norge, men poenget er i alle fall at du for eksempel vil få tsunamivarsel på telefonen dersom en bølge er på vei.

På toppen av telefonen finner du en IR-lampe som lar deg bruke den som fjernkontroll. Foto: Marius Valle
På toppen av telefonen finner du en IR-lampe som lar deg bruke den som fjernkontroll. Foto: Marius Valle

Hva vi syns

Telefonen har selvsagt en rekke flere nye funksjoner enn de vi har omtalt her, men vi skal ikke dra gjennom alt i denne artikkelen.

Inntrykket vi sitter igjen med etter å ha blitt kjent med Galaxy S5 er alt i alt litt blandet. Dette fremstår ikke som noen gigantoppdatering, men heller en runde med naturlige oppgraderinger for å holde tritt med resten av markedet.

De har lånt litt her og der, og sitter til slutt igjen med en forbedret utgave av Galaxy S4. Det blir litt som når Apple lanserer S-utgaver av sine iPhone-modeller. Foruten pulsmåler og mulighet for å koble til 4G og Wi-fi samtidig, er resten stort sett naturlige oppdateringer. Det store overraskelsene mangler.

Det betyr selvsagt ikke at Galaxy S5 er noen dårlig telefon. Det betyr ikke engang at du ikke bør oppgradere når den kommer i salg. For helhetsinntrykket vi sitter med er at dette fremstår som en solid toppmodell som kommer til å selge bra de neste månedene.

Men vi tror konkurransen fra Sony og dere Xperia Z2 blir hard denne gangen.

LES OGSÅ:

Slik er Samsungs nye smartklokker

Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen

Samsung lanserte Galaxy S5

Dette kortet lagrer 128 GB

Android på Nokias vis  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.