KARRIEREUTDANNING

Her er verdens beste universiteter

Universitetet i Oslo gjør et byks på prestisjekåring.

Niels Henrik Abels hus huser Det matematiske institutt på Universitet i Oslo. UiO klatrer på rankingen over verdens beste universiteter.
Niels Henrik Abels hus huser Det matematiske institutt på Universitet i Oslo. UiO klatrer på rankingen over verdens beste universiteter. Bilde: SCANPIX
10. sep. 2013 - 19:09

En ny rangering utarbeidet av QS World University Rankings om verdens beste universiteter, viser at USA topper listen over de beste utdanningsinstitusjoner.

Øverst på listen ligger Massachusetts Institute of Technology (MIT), tett fulgt av Harvard universitet og University of Cambridge.

Alle de 11 første universitetene på årets liste er enten amerikanske eller britiske.

Les også: Disse studentene får like god lønn som oljeingeniører

UIO blant de 100 beste

Universitetet i Oslo gjør et byks på årets rangering og klatrer opp til 89 plass, 22 plasser over 2012-resultatet.

– Det er alltid store metodeutfordringer med slike rangeringer. Men om man først skal legge vekt på dem, er det hyggelige at vi gjør et så stort sprang framover fra 2012, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved UIO.

Ottersen sier rangeringer som dette legger stor vekt på omdømme.

– Vi antar at vi har styrket vårt omdømme fordi at vi har satset mer på internasjonalisering de siste årene. Vi har blitt mer synlige intensjonalt, og dermed bykset framover på rangeringen, sier han.

Les også: Her er teknologiledernes 12 beste karriereråd

Bak nabolandene

UOI er likevel et lite stykke bak de beste universitetene i våre naboland.

UOI er likevel et lite stykke bak de beste universitetene i våre naboland.TOPP 8: Dette er verdens aller beste universiteter. Illustrasjon

København universitet ligger i 2013 på 45. plass, Lund universitet på 67. plass, universitetet i Helsinki på 69. plass og Uppsala universitet på 79. plass.

Ottersen lar seg ikke bekymre av det.

– Et universitet kan ikke la seg styre av rangeringer, de vektlegger kun en liten del av samfunnsoppgavene våre, sier han.

Les også: To års utdanning gir 240.000 kroner mer i årslønn

En klype salt

Selv om han mener man skal ta rangeringene med en klype salt, ser han ikke bort fra at det er noe å hente ut av slike rangeringer.

– Om man tilnærmer seg rangingene med en god porsjon kritisk sans, og gjør noen dype analyser er det enkelte signaler man kan hente ut fra dem. De sier blant annet noe om hvor stor gjennomslagskraft våre publikasjoner har. Vi kan også lære litt om hvordan vi ligger an med tanke på internasjonalisering i forhold til andre institusjoner, sier Ottersen.

Les også:

Dette ser ikke bra ut på CV-en

Her vil norske teknologi-studenter helst jobbe

Her bygges Norges nye universitet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.