Seniorforsker Magnus Thomassen ved Sintef foreslo nylig å bygge et gigantisk batteri på Nyhamna i Møre og Romsdal for å sikre gasseksporten fra Ormen Lange til Storbritannia. Tanken var at Statnett da kunne slippe å bygge ny, kostbar høyspentlinje.
Forskeren tok utgangspunkt i at batteriet skulle kunne levere 150 MW i to timer. 150 MW er det samme som 150.000 kW. Batteriet ville da kunne lagre 300.000 kWh, noe som hadde vært verdensrekord.
USAs energidepartement har en database over de største energilagringsprosjektene i verden som er koblet til kraftnettet.
Lader om natten
Listen viser at det største batteriet i drift i dag, målt i ytelse (MW), står i Goldsmith i Texas. Det er et blybatteri på 36 MW, bygget sammen med en vindpark på 153 MW.
Prosjektet, Duke Energy Notrees Wind Storage Demonstration Project, viser hvordan energilaging kan optimalisere kraftleveransen ved å levere regulerkraft til nettet. Effekten kan leveres i 40 minutter.
Nummer to på listen ligger i landsbyen Rokkasho i Aomori-distriktet, nord i Japan. Det er et natriumsvovelbatteri, med en effekt på 34 MW, som varer i 7 timer.
Også det står i tilknytning til en vindpark for å levere kraft til det nasjonale strømnettet. Batteriene lades om natten når strømbehovet er lavt, og strømmen sendes ut på nettet om dagen.
Det tredje kraftigste batteriet i verden heter AES Laurel Mountain og står i Elkins i West Virginia i USA. Det er et litiumionebatteri på 32 MW som er satt opp i tilknytning til en vindpark på 98 MW. Batteriet varer i 15 minutter og brukes til å levere regulerkraft til nettet.
Nummer fire på listen er GVEA Battery Energy Storage System (BESS) i Fairbanks i Alaska. Det er et nikkelkadiumbatteri på 27 MW som varer i 15 minutter på full effekt.
Batteriet leverer reservekraft når det oppstår problemer i kraftoverføringen eller ved kraftverkene i området.
Les også: Lanserer verdens kraftigste overføringssystem for høyspent likestrøm
Sikrer strøm til gruvene
På femteplass finner vi et litiumionebatteri på 20 MW i Mejillones i Antofagasta i Chile.
Det heter AES Angamos Storage Array og brukes til å sikre stabiliteten i strømnettet i det viktige gruveområdet nord i Chile i tilfelle en kraftlinje eller et kraftverk faller ut. Batteriet kan levere full effekt i 15 minutter.
I Moraine, like ved Dayton i Ohio har strømselskapet AES et litiumionebatteri på 20 MW som leverer frekvensstabilisering til kraftnettet. Batteriet heter AES Tait Battery Array. Det er ikke oppgitt hvor lang tid det tar før batteriet blir utladet.
Som nummer sju på listen finner vi enda et litiumionebatteri i Chile, nærmere bestemt i Copiapo i Atacama, også det nord i landet. Det heter AES Los Andes Battery Energy Storage System, og kan levere 12 MW i 20 minutter før det går tomt.
Auwahi Wind Farm på øya Maui på Hawaii (21 MW) har et litiumionebatteri på 11 MW som kan levere i 24 timer og slik sikre stabil strømtilførsel for kundene.
Nummer ni på listen er ST Microelectronics UBS System. Det er et blybatteri på 10 MW i Phoenix i Arizona, som kan gå i 50 sekunder på full effekt før det er utladet.
På tidendeplass ligger et 10 MW blybatteri, også det på Maui på Hawaii, som kan levere for fullt i 45 minutter før det går tomt. Batteriet, som støtter Kaheawa Wind Power Project II (21 MW), leverer regulertjenester til strømnettet og gjør det mulig å fase inn mer fornybar energi på øya.
Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften
Større planer
Det finnes imidlertid planer om enda kraftigere batterier enn 36 MW. I Sendai i prefekturet Miyagi i Japan bygges det nå et litiumionebatteri som skal kunne levere 40 MW i 30 minutter før det går tomt.
Det bygges for å opprettholde frekvenskvaliteten når det bygges stadig mer sol- og vindkraft i området. Etter planen skal det stå ferdig i februar 2015.
Det finnes også planer om å bygge et litiumionebatteri på hele 50 MW i Carrickfergus i Nord-Irland. Prosjektet heter AES Kilroot Station Battery Storage Array, og skal knyttes til en vindpark og et kullkraftverk. Målet er at det skal settes i drift i 2015.
I vår liste har vi tatt utgangspunkt i batteriets ytelse og ikke i lagringskapasiteten. Det kan nok være vel så interessant å finne ut hvilket batteri som har størst lagringskapasitet, målt i kWh. Dette er det dessverre litt vanskelig å få en god oversikt gjennom databasen, men forsøk gjerne selv!
Les også:
Her bygges det som kan bli verdens største bølgekraftpark