De dominerer i dag det norske trafikkbildet med sin uforutsigbarhet og selektive blindhet for omverdenen. I mangt et lyskryss og fortau skaper mobilbrukere små bobler av kaos i trafikken ved å forvirre bilister, syklister og "avkoblede" fotgjengere med uaktsomme gå-mønster.
Det fins flere politiske tilnærminger til problemet. Makthavere kan utøve straff, ignorere hele problemet eller tilrettelegge for det.
Les også: De 10 dårligste grunnene til å stoppe ulovlig langs motorveien
Ulike tilnærminger
I Singapore går de hardt ut. Der er rågjengeri strengt forbudt og bøtelegges med 20 dollar første gangen. Å gjenta rågjengeriet for andre gang kan straffes med 1000 dollar og tre måneders fengsel.
Samtidig, en annen plass i østen:
I verdens mest folkerike land Kina, i en by som heter Chongqing, prøver de en tilnærming som snarere aksepterer problemet framfor å motvirke det.
Her har de iverksatt landets første mobilbrukerfelt.
Dette melder People's Daily, den kinesiske statens offisielle nyhetsorgan i en nylig tweet.
Chongqing City has set up China's 1st "exclusive sidewalk for mobile phone users ” to avoid possible crashes on Fri pic.twitter.com/jFiCbbE1yk
— People's Daily,China (@PDChina) 13. september 2014
Det er uvisst om det vil herske noen egne regler i mobilfeltene, men det er merket med piler slik at en kan gløtte ned på bakken for å holde kjøreretningen uten å vri på nakken mens en får sin dose Facebook, Twitter eller kattevideo-kompilasjoner på vei til jobb.
Det vil være forbudt å bruke mobiltelefon i offline-feltet, men om det blir straffbart er uvisst.
Les også: Asfalt med «porer» skal frakte vannet vekk fra veien
Noen andre tilnærminger
Sinapore er som tidligere nevnt særdeles intolerante for rågjengeri. I Norge er det i utgangspunktet lov å krysse veiene, så lenge man gjør det vettig og ikke krysser motorveitrafikk.
- I Frankrike var fotgjengere pålagt å krysse veien på fotgjengeroverganger hvis de befant seg innen 50 meter. Hvis ikke kunne de bli bøtelagt. Siden november 2010, er nå bilførere pålagt å gi vei hvis en fotgjenger er i ferd med å krysse veien eller viser intensjon om å krysse.
- I Polen må en bruke fotgjengerovergang hvis man det finnes innen en 100 meters radius. Rågjengeri kan bøteleggs.
- I Iran er rågjengeri ulovlig. Fotgjengerfelt må benyttes om de er innen 150 meter. Bøter kan ligge på mellom 30 og 200 dollar.
Kilde: Wikipedia
Les også:
Denne elsykkelen kan kjøre 45 km/t lovlig i Norge