KRAFT

Her får Spinwind gjennomgå

Forrige ukes storm ble en styrkeprøve. Se video.

 – Uten at det var planlagt fikk Spinwind en skikkelig test på overlevelsesevne i stormen som herjet på sørvestlandet forrige torsdag, sier professor Arnfinn Nergaard ved Universitetet i Stavanger.
– Uten at det var planlagt fikk Spinwind en skikkelig test på overlevelsesevne i stormen som herjet på sørvestlandet forrige torsdag, sier professor Arnfinn Nergaard ved Universitetet i Stavanger. Bilde: Simen Malmin
10. des. 2013 - 20:11

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om den vertikalaksede vindturbinen som er utviklet ved Universitetet i Stavanger, i et forsøk på å ta opp kampen med tradisjonelle vindturbiner.

Spinwind er navnet på turbinen som foreløpig finnes i en testversjon, og fikk oppleve sin første storm denne helgen. Simen Malmin, daglig leder i Gwind, sendte oss denne videoen fra stormen i forrige uke.

Les også: Skal koble 76 vindturbiner til nettet

Ikke planlagt

– Uten at det var planlagt fikk Spinwind en skikkelig test på overlevelsesevne i stormen som herjet på sørvestlandet forrige torsdag, sier professor Arnfinn Nergaard ved Universitetet i Stavanger, mannen bak teknologien.

Det vertikale vindturbinen ble sjøsatt i ved kaia Stavanger i sommer, og gir nyttig informasjon til Nergaard og kollegenene ved Universitetet.

– Dette er et modellforsøk i fjorden hvor vi tester en vertikalakslet flytevindturbin med hensyn til bevegelse og oppførsel i bølger og vind. Vi har gjort mange nyttige registreringer i høst og vil fortsette målingene til våren med mer avansert måleutstyr.

Les også: Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin

El-skapet gikk i sjøen

I videoen kan man se at vindturbinen klarer å stå imot stormen. Verre gikk det med elektronikken på land.

– El-skapet fikk mye sprut og gikk i sjøen sammen med en stor sementblokk natt til fredag. Det er berget på land og skal spyles og tørkes før vi tester om elektronikken har overlevd.

En storskala versjon av Spinwind vil måtte tåle betydelig sterkere vind. Teknologien skal kvalifiseres for permanent oppankring offshore.

Les også: Den «leser» bølger og har en toppfart på over 40 knop

Gyro

Spinwind skiller seg fra andre vindturbiner ved å være utstyrt med en gyro som holder den stabil i vannet. I tillegg har den mye av elektronikken i bunn av konstruksjonen, noe som gir den lavt tyngdepunkt.

Også den horisontale rotasjonen på bladene gir Spinwind en gyro-effekt.

Men denne gangen måtte stabiliseringssystemet åpnebart gi tapt for den sterke vinden.

Les også:

Prisen for å male åtte vindturbiner: 750.000 kroner

Disse gigantmøllene skal gi strøm til 400.000

Bærbar vannturbin lader batteriene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.