INDUSTRI

Her flyr verdens største 3D-printede flymotordel

Sitter i den kraftigste Rolls-Royce-motoren på den største Airbus A350-maskinen.

Airbus A380 MSN-001 har i over ti år fungert som en flygende testplattform, så også da Rolls Royce Trent XWB-97 var i lufta for første gang 5. november.
Airbus A380 MSN-001 har i over ti år fungert som en flygende testplattform, så også da Rolls Royce Trent XWB-97 var i lufta for første gang 5. november. Bilde: Airbus
16. nov. 2015 - 10:07

Innerst på venstrevingen på dette Airbus A380-flyet sitter en motor av typen Rolls-Royce Trent XWB-97.

Som navnet indikerer, har motoren en skyvekraft på 97 000 pund/431 kN.

Det gjør den til den kraftigste motoren Rolls-Royce har produsert.

I tillegg slår britene i bordet med å ha tatt i bruk den største 3D-printede flymotorkomponenten noen gang.

Halvannen meter

Komponenten som er laget ved hjelp av det som på litt mindre folkelig språk kalles additiv tilvirkning, er turbininnløpet med ledeskovler.

Ringen, som sitter rundt det fremre lagerhuset, har en diameter på halvannen meter.

Rolls-Royce er overbevist om at 3D-printteknologi vil gjøre dem i stand til å produsere motorkomponenter raskere, billigere og med en mer komplisert utforming enn tradisjonelle produksjonsmetoder tillater.

Det er nok av potensielle kandidatkomponenter å ta av i denne bransjen: For eksempel består en Trent XWB-motor av mer enn 20.000 deler.

Foreløpig på testmotorer

Det som derimot ikke nevnes i pressemeldingen, er at alt i den nye motoren i første omgang kommer til å bli produsert på konvensjonelt vis når den settes i serieproduksjon.

Markert med blått er den 3D-printede komponenten i Trent XWB-97.
, er at alt i den nye motoren i første omgang kommer til å bli produsert på konvensjonelt vis når den settes i serieproduksjon.Markert med blått er den 3D-printede komponenten i Trent XWB-97. Rolls Royce

Det kommer fram i denne artikkelen der Simon Burr, tidligere programdirektør for Trent XWB og nå sjef for hele flymotorvirksomheten i konsernet, går i dybden på -97-motoren.

Rolls Royce kjørte Trent XWB-97 i de første bakketestene i juli 2014.
der Simon Burr, tidligere programdirektør for Trent XWB og nå sjef for hele flymotorvirksomheten i konsernet, går i dybden på -97-motoren.Rolls Royce kjørte Trent XWB-97 i de første bakketestene i juli 2014. Gary Marshall

Burr skriver at de brukte 3D-printing på de fem testmotorene som en demonstrasjon av hva de kan få til med teknologien. Imidlertid er det fortsatt utfordringer.

For det første er det slik at når man først velger additiv tilvirkning for en komponent, har man bundet seg. Delen kan ikke lages på noen annen måte.

Bekymring nummer én er å ha nok og raskt nok produksjonsutstyr til å dekke behovet når de starter volumproduksjon.

Den andre bekymringen handler om tilgang nok til gode nok råvarer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Ettermonterer 3D-printdeler

Selvsagt er det ikke bare i Derby i England at de ser på additiv tilvirkning i forbindelse med gassturbiner.

Trent XWB-97 som er montert på A380-testflyet er én av fem testmotorer som brukes i forbindelse med sertifiseringen av den oppgraderte motoren.
Selvsagt er det ikke bare i Derby i England at de ser på additiv tilvirkning i forbindelse med gassturbiner.Trent XWB-97 som er montert på A380-testflyet er én av fem testmotorer som brukes i forbindelse med sertifiseringen av den oppgraderte motoren. Airbus

Konkurrenten General Electric (GE) har faktisk alt begynt å montere de første 3D-printede komponentene i sine flymotorer.

Delen det er snakk om er et hus som beskytter en sensor som måler temperatur og trykk ved inntaket til høytrykkskompressoren.

Komponenten er laget i en kobolt-kromlegering er på størrelse med en knyttneve.

Nå skal GE Aviation i samarbeid med Boeing etterinstallere denne i 400 GE90-94B-motorer som benyttes på B777-200ER.

I samme familie befinner den største turboviftemotoren seg: GE90-115B som leverer 513 kN skyvekraft og har en viftediameter på 3,25 meter.

GE9X og Leap

Selskapet har flere 3D-printede komponenter på vei inn i sine flymotorer:

Det gjelder for eksempel dysene som sprøyter drivstoff inn i brennkammeret på den nye i Leap-motoren som GE Aviation lager sammen med Snecma i selskapet CFM International.

Leap-motoren skal blant annet benyttes både i nye Boeing 737 Max og nye Airbus 320 Neo.

GE er også i ferd med å utvikle 3D-printede dyser til den kommende GE9X-motoren beregnet for den videreutviklede Boeing 777X.

Lages for A350-1000

Tilbake igjen til RR Trent XWB-97: Motoren fløy for første gang 5. november og som alltid ble A380 MSN-001 benyttet som testplattform.

Motoren erstattet den innerste Trent 900-motoren på venstre ving og var med på en drøyt fire timer lang testtur fra Airbus-hovedkvarteret utenfor Toulouse.

Etter hvert skal den nye motoren gi framdrift til Airbus A350-1000 som er i ferd med å bygges i disse dager.

Fra utsiden er det ingen ting som skiller XWB-97 fra søstermotoren Trent XWB-84 som allerede er i bruk på A350-900-ene som så langt flys av Qatar Airways, Vietnam Airlines og Finnair.

Viftediameteren på 3 meter med 68 vifteblader er beholdt, men på den oppgraderte motoren roterer de seks prosent raskere.

Resten av gassturbinsystemet er oppskalert for den påfølgende større luftstrømmen inn i kompressoren, og temperaturen i turbin og brennkammer er høyere enn på noen annen stor flymotor fra Rolls-Royce.

  • A350 skal også komme i en UR-versjon («ultra-rekkevidde»): Gjenåpner verdens lengste flyrute med ny Airbus-maskin
    Neseksjonen på første A350-1000 hos Airbus i Saint-Nazaire før den skal settes sammen med den hamburgproduserte fremste skrogseksjonen og deretter sendes til sluttmonteringsfabrikken i Toulouse.
    Neseksjonen på første A350-1000 hos Airbus i Saint-Nazaire før den skal settes sammen med den hamburgproduserte fremste skrogseksjonen og deretter sendes til sluttmonteringsfabrikken i Toulouse. Airbus

Nest lengste Airbus

Sammenlignet med 900-varianten er A350-1000 forlenget med cirka 7 meter, fra 66,80 til 73,79 meter (seks ekstra vinduer foran vingen og fem bak).

Slik vil A350-1000 se ut i United-drakt. Det amerikanske flyselskapet gjorde i sommer om sin bestilling på 25 A350-900 til 35 A350-1000.
Sammenlignet med 900-varianten er A350-1000 forlenget med cirka 7 meter, fra 66,80 til 73,79 meter (seks ekstra vinduer foran vingen og fem bak).Slik vil A350-1000 se ut i United-drakt. Det amerikanske flyselskapet gjorde i sommer om sin bestilling på 25 A350-900 til 35 A350-1000. Airbus

Dermed blir flyet en drøy meter lengre enn A380-800 (72,72 meter), men fortsatt kortere enn A340-600 som med sine 75,36 meter er det lengste Airbus-flyet (dog ikke lenger i produksjon).

Fremre skrogseksjon og neseseksjonen på første «Dash tusen» er i ferd med å produseres i Hamburg og Saint-Nazaire før de flys med Beluga til sluttmonteringsfabrikken i Toulouse.

De modifiserte vingene er i ferd med å produseres i Broughton.

Etter planen skal monteringen av det første flyet starte like over nyttår, med en planlagt første flygning cirka ni måneder fra nå.

De første flyene skal leveres i midten av 2017. Qatar Airways er lanseringskunde også på den største A350-en.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.