I fjor høst sjøsatte den svenske solcelleinstallatøren Nordic Solar et flytende solkraftverk i en innsjø på et hemmelig sted i nærheten av Karlstad i Värmland i Sverige.
Etter inspirasjon fra franske Ciel et Terre, som har spesialisert seg på flytende solkraftanlegg som de har satt opp i blant annet Japan og Frankrike, ville de svenske aktørene teste ut teknologien i Sverige.
Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes
Nordiske forhold
– Vi spurte selskapet bak teknologien om å gjøre en test på nordiske forhold. I fjor høst kom de hit og installerte utstyret, for å gjøre en vintertest. Inntil da var teknologien bare testet i fem minusgrader, forteller Robert Nordquist i Nordic Solar AB til Teknisk Ukeblad.
Den flytende enheten består av ni sammenkoblede flyteblokker, hver med en solcellemodul på 255 watt.
Så langt har solcellemodulene klart seg gjennom vekslende temperaturer, minusgrader ned mot tjue og 34 centimeter tykk is.
– Vi avslutter ikke forsøket før om halvannen måned, men så langt ser det ut til at utrustningen har taklet påkjenningene veldig godt, sier Nordquist til Teknisk Ukeblad.
Les også: Nå må nye tak i Frankrike dekkes av planter eller solcelle-panel
Reflekterer sol
Montørselskapet har imidlertid ikke koblet på anlegget. De vet foreløpig ikke om de skal teste solcelle-anlegget i drift, eller hva de vil gjøre videre med teknologien.
– Det hadde vært gøy å skru på anlegget, men vi gjør testen mest for å sjekke utrustningen med solcellene på i nordisk klima. Men vi vet at det kan gi en positiv effekt på produksjonen å ha solceller i nærheten av sjø eller store snøkledde flater, fordi solen reflekteres. Selv om det er litt omdiskutert, tror vi dette stemmer, sier Nordquist.
Om sommeren bidrar vannet til å kjøle ned solcellene, noe som øker effektiviteten og dermed også elektrisitetsproduksjonen.
Les også: Rapport: Den beste temperaturen for solceller er under fem minus
Ubrukt areal
Tanken bak flytende solkraftverk er å utnytte vannoverflater som ikke brukes til andre ting.
Eksempler er dammer, renseanlegg, fiskedammer, dammer ved flyplasser, skriver svenske NyTeknik.
– Det finnes så mange muligheter for å finne overflater som ikke brukes til andre formål. Vi etterstreber å finne alternative løsninger for solcellemoduler, sier Nordquist.
Les også:
Forskere har satt ny rekord for effektivitet i solceller
Flyekspert: Solcellefly vil neppe endre luftfarten
Nanotråder forbedrer solcelleytelsen med nesten 70 prosent