Enkelte næringer belønner høyere utdanning bedre enn andre næringer.
Det viser den endelige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for lønnsoppgjørene (TBU), som nå foreligger.
Ga mest
Gevinsten av å ha mer enn fire års universitets- eller høyskoleutdanning har i perioden 2003 - 2008 vært desidert størst i finansnæringen.
Der økte det gjennomsnittlige lønnsnivået med nesten 40 prosent i perioden. Det er vel ti prosentpoeng mer enn neste næring på lista, som er bygg- og anleggsnæringen.
– Den solide utviklingen i finanssektoren skyldes høye bonusutbetalinger, sier Øystein Olsen, TBU-leder og administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå.
Gode tider
- Årsaken til den gode utviklingen i byggenæringen er vanskelig fastslå, men det var jo veldig gode tider i bransjen helt frem til i fjor høst, sier han.
Disse to næringene har også høyest gjennomsnittslønn, med finanssektoren som den aller rauseste.
Kommuner og fylkeskommuner har også vært velvillig innstilt til velutdannede kandidater i disse årene. Men kommuneansatte har betydelig lavere snittlønn enn finans- og byggkollegene.
Lagt om
Industrien ligger midt på treet på lista. Det samme gjelder staten.
Helsesektorene har premiert lang utdanning dårligst. Der steg lønna for de velutdannede med kun 8,8 prosent i perioden.
- Her dominerer legene bildet. Deres lønnssystem er komplisert, og må ses i sammenheng med omfattende omlegginger i arbeidstidsordningene de siste årene. Den lave lønnsveksten må også ses på bakgrunn av to veldig gode år forut for dette, da legenes lønnsvekst lå helt på topp, sier Olsen.