KRAFT

Her kapper de trær med helikoptermontert motorsag

Gjør seks ukers arbeid på få dager.

9. jan. 2015 - 19:04

I takt med økende antall stormer og sterkere vindkast, opplever stadig flere av at strømmen går.

Ofte skyldes strømbruddet at trær faller ned over kraftledninger.

Motorsag og laserscanner

Nettselskap er pålagt å rydde kraftgatene for skogtilvekst, noe som foregår ved at mannskap rykker inn og rydder de såkalte kraftgatene med skogsmaskiner.

Jobben pågår kontinuerlig og er svært tid- og ressurskrevende, og gjør skade på naturen.

Den siste tiden har Eon Elnät tatt i bruk en ekstremt tidsbesparende metode for å komme den økte skogveksten til livs langs selskapets 800 mil med ledningsnett:

Helikopter med laserscanner og påmontert motorsag på en stang som henger ned fra helikopteret.

Laserscanneren viser detaljert informasjon om trærnes posisjon, høyde og tretype.

Dataene gjør det mulig å beregne hvorvidt det aktuelle treet kommer til å bli like høyt som kraftledningen ti år fram i tid - og om det kan falle vinkelrett mot ledningen og dermed forårsake strømbrudd.

TUTV:

Motorsag i lufta: Enheten består av ni vanlige motroterende kniver, og en ganske kraftig bensinmotor, som sitter i en stang med justerbar lengde på seks til ni meter.
Motorsag i lufta: Enheten består av ni vanlige motroterende kniver, og en ganske kraftig bensinmotor, som sitter i en stang med justerbar lengde på seks til ni meter.

Plukker ut trær

– Med disse verdiene, og med statistikk over hvor mye et bestemt tre kan vokse i løpet av ti år i det spesifikke jordsmonn og klima på hvert enkelt sted, får vi en hypotetisk tretopp over den eksisterende tretoppen, forklarer vedlikeholdssjef Henrik Staffanson til Ny Teknik.

Trærne som pekes ut blir felt av motorsagen. Enheten består av ni vanlige motroterende kniver, og en ganske kraftig bensinmotor, som sitter i en stang med justerbar lengde på seks til ni meter.

– Stangen er festet til helikopteret med hengsler, peker rett fram under bevegelse og legges ned når man skal sage, forklarer regionssjef Björn Persson i Eon til Teknisk Ukeblad.

Det vanligste er å felle hele treet når nettselskapene rydder kraftgater. Med den nye metoden kappes i stedet treet bare noen få meter ned fra toppen. Det gir økt risiko for toppråte, men skal ifølge selskapet ikke være et stort problem.

Les også: Nå skal denne verdensrekordholderen pensjoneres

Effektivt i nødsituasjoner

Selskapet kan montere totalt tre ulike sager på helikopteret. En av dem inkluderer en gripeklo som brukes til å kappe et tre dersom det blir liggende over en kraftledning.

Helikopter-metoden er mer kostbar enn tradisjonell skogsrydding, men kan til gjengjeld brukes effektivt når strømforsyningen er truet.

Metoden gir oss mulighet til å gjøre mer når det virkelig haster, som i forkant av en varslet storm og stort snøfall. Eller når det allerede har snødd, og vi ser grener lene seg faretruende nær ledningene, forteller Persson.

Les også: – Den største helikopter-nyheten på 30 år

Varsler utstrakt brukKapper trær fra lufta: Når man kommer ned på lavere spenningsnivå på 10 eller 20 kV er kraftgatene bare åtte meter brede, det vil si fire meter på hver side av ledningen. Det gjør ledningene svært sårbare for trær og grener som faller ned.
Varsler utstrakt brukKapper trær fra lufta: Når man kommer ned på lavere spenningsnivå på 10 eller 20 kV er kraftgatene bare åtte meter brede, det vil si fire meter på hver side av ledningen. Det gjør ledningene svært sårbare for trær og grener som faller ned.

Varsler utstrakt bruk

– Tidligere gikk vi til fots med motorsag på stang og svingte den frem og tilbake for å fjerne grener, eller brukte skogsmaksiner med hydrauliske armer for å komme opp i høyden. Det var tungt fysisk, og et veldig tidkrevende arbeide, ikke minst i ulendt terreng, sier Persson i Eon til Teknisk Ukeblad.

Den nye metoden gir store innsparinger i bruk av personell og tid, og er så lovende at Eon vil stormsikre mellom 80 og 120 mil ledningsnett i året med den helikopterbaserte metoden.

– Den siste strekningen vi stormsikret var omtrent tre mil lang. Med tradisjonelle metoder kunne det tatt rundt seks uker. Nå tok arbeidet tre dager med effektiv flytid, forteller Persson.

Les også: Sjekk hvordan Statnetts toppliner ises ned om vinteren

Mer skog

Sjefsingeniør Øystein Gåserud i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier at antall trær som faller over kraftledninger øker.

Også i Norge jobber nettselskap med alternative rydningsmetoder for å sikre strømforsyningen.

– Det er blitt mer skog i Norge de siste årene, derfor har skogrydding blitt et økende problem. Trær som faller over strømledninger er en av de hyppigste årsakene til at det oppstår strømbrudd forårsaket av naturkrefter, sier Gåserud i NVEs Beredskapsavdelingen.

– Vi oppfordrer nettselskapene å gjøre risikovurderinger for den enkelte kraftlinje, og at man rydder på en slik måte at man reduserer faren for nedfall, spesielt på viktige kraftlinjer, sier Gåserud til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Her krasjtester de et helikopter

Nå må Statnetts helikopterpiloter ha simulatortrening

Her skal oljearbeiderne måles før de får sette seg i helikopteret  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.