Anlegget, som plasseres på Lillestrøm, skal dekke en flate på 12 810 m2 og generere 4 GWh i året. Går alt etter planen, skal anlegget begynne å levere til fjernvarmenettet i løpet av vinteren eller våren neste år.
– Dette anlegget er unikt i Norge, og vil i tillegg til miljøvennlig energileveranse gi økt kunnskap om bruk av solvarme i Norge, sier Åse Lekang Sørensen i Norsk solenergiforening.
Les også: Nye solceller kan gi billigere strøm
I gang allerede
I disse dager er byggherre Akershus Energi i gang med å sette opp den soltekniske bygningen og plassering av fjernvarmerør.
Fundamentene settes opp i september, mens selve panelmontasjen vil foregå i september og oktober.
Les også:
Enkelt prinsipp
Solfangere skiller seg fra solcellepaneler ved at de omdanner solstråling til varme i stedet for elektrisk energi. Fangerne kan plasseres på bygg og består av et ytre gjennomsiktig lokk, ofte av glass, og en absorbator på innsiden som tar i mot stråling.
Når strålingen treffer absorbatoren, varmes den opp og sender stråling ut igjen. Poenget er at strålingen ikke kommer ut på grunn av lengre bølgelengde. Dermed overføres varmen til et rørsystem, og via en tank som fungerer som varmelager.
Varmen kan blant annet brukes til å varme opp hus og tappevann.
Les også: Denne dråpen er et kraftverk
Forskning
Anlegget på Lillestrøm skal ikke bare produsere varme. Akershus Energi har satt av arealer til et eget testfelt, noe som gjør at det blir lagt til rette for forsknings- og utviklingsaktiviteter.
Her kan man teste ulike ting, eksempelvis optimal helningsvinkel på solfangerpanelene gjennom sesongen.
– Vi håper å se mange nye solfangeranlegg i Norge framtiden, både store og små, sier Lekang Sørensen.
Les også:
Samler energi med nanoteknologi
Dette kan bli verdens nye energikilde