KARRIERE

Her oppretter de 350 studieplasser for ingeniører som vil bli lærere

Se listen.

I alt 350 nye PPU-plasser, hvor inntaket skal være tilrettelagt for ingeniører, oppettes i løpet av våren og høsten 2016. Her kan du se hvor plassene kommer.
I alt 350 nye PPU-plasser, hvor inntaket skal være tilrettelagt for ingeniører, oppettes i løpet av våren og høsten 2016. Her kan du se hvor plassene kommer. Bilde: NTB Scanpix/Google maps
Ina AndersenIna AndersenJournalist
25. nov. 2015 - 14:14

Med høy arbeidsledighet for ingeniører er det mange som ønsker å videreutdanne seg til lærere, men en del stanses av at de mangler nødvendig fordypning i matte for å komme inn på praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).

I forrige uke ble det kjent at Universitetet i Stavanger er tildelt 60 nye PPU-plasser, samtidig som de senker opptakskravene for personer med realfagsbakgrunn.

Teknisk Ukeblad har nå fått hele listen over hvor det opprettes nye PPU-plasser, forbeholdt og tilrettelagt for ingeniører og andre med realfagsbakgrunn.

Flest i sør og vest

I alt skal det opprettes 350 nye studieplasser, som en del av tiltakspakken for arbeidsledige ingeniører, som ble lansert i forbindelse med neste års statsbudsjett.

Kunnskapsdepartementet har vektlagt områder med økende arbeidsledighet, og om lag to av tre studieplasser er derfor tildelt institusjoner på Sør- og Vestlandet.

Det var ikke mulig å få på plass alle de 350 studieplassene fra våren 2016. Derfor er 155 av studieplassene fordelt til oppstart høsten 2016.

Kunnskapsdepartementet har gjort følgende fordeling av studieplasser:

Trykk på kartet for å se hvor de nye plassene opprettes og hvor mange som er tildelt hver utdanningsinstitusjon.

 

Ba om tilrettelegging

Praktisk-pedagogisk utdanning er et studie med lokalt opptak, og det er ikke formelt fastsatte opptakskrav.

Dermed har det vært noen lokale variasjoner i opptakskravene til hver enkelt utdanningsinstitusjon, men Teknisk Ukeblads gjennomgang viser at alle krever 180 studiepoeng og 60 studiepoengs fordypning i minst ett fag, og i de fleste tilfeller i to fag.

De nyopprettede plassene derimot er tildelt med en anmodning om å tilrettelegge for ingeniører, som gjør at det er lavere krav for inntak enn det som tidligere har vært vanlig.

– Dersom en sivilingeniør mangler nødvendige faglig fordypning i et fag for å kunne undervise, bør det legges til rette for at søkerne får mulighet til å ta nødvendig tilleggsutdanning parallelt med PPU, skrev departementet i brevet hvor de inviterte utdanningsinstitusjoner til å søke.

Dermed blir det lettere for ingeniører å kvalifisere seg til opptak i de nyopprettede studieplassene. De må likevel fylle på med den fordypningen de mangler i løpet av studietiden, for å få vitnemål i PPU.

– Lemper litt på kravene

Universitetet i Stavanger (UiS) velger å løse dette ved at det nå legges opp til at søkere med minimum 30 studiepoeng i matematikk kan søke om opptak til matematikk fagdidaktikk. De får ikke utdelt vitnemål for fullført PPU før de resterende 30 studiepoengene i faget er bestått.

– Vi lemper litt på kravene for dem med realfagsbakgrunn. Dette blir altså et ekstraordinært opptak og opplegg. Studiet som begynner til våren går over tre semestre i stedet for to, slik at det skal være mulig å fylle på med andre fag ved siden av PPU-studiet, sier instituttleder for kultur- og språkvitenskap ved UiS, Odd Magne Bakke, til Teknisk Ukeblad.

Han påpeker at de til nå har vært ganske strenge med inntakskravene, og at de har sett at søkere med ingeniørbakgrunn ikke har vært kvalifisert til opptak.

– Da UiS nå søkte om flere studieplasser, ba departementet oss legge til rette for personer som mangler studiepoeng. Det er et initiativ som åpner opp for at vi kan ha en lettere inntakspraksis, og er altså ikke noe vi finner på av oss selv, poengterer instituttlederen.

93 søknader på én uke

Universitetet i Stavanger var først ute med å melde om nye PPU-plasser og responsen var enorm. Fredag i forrige uke, kun tre dager etter at nyheten ble kjent, var det kommet inn hele 73 søknader.

Mandag denne uken var tallet steget til 93.

Søknadene gjelder de første 30 studieplassene, som har oppstart like over nyttår og søkefrist 1. desember, om en knapp uke.

Bakke påpeker at han er fornøyd med søkertallet så langt, men at han fremdeles håper at det er flere som melder sin interesse.

– Ved ordinære opptak er det en del som ikke oppfyller kriteriene for å komme inn på PPU. Derfor vi vil helst ha flere søkere enn 93 stykker. Så det vil bli spennende å se hva slags kvalifikasjoner de som søker har, og ikke minst hva slags bakgrunn de har, sier han.

Universitetet i Stavanger er det stedet som er tildelt flest nye plasser, i alt 60.

– Vil styrke realfagskompetansen

Blant dem som har jobbet for at det skal bli enklere for ingeniører å bli lærere er Tekna.

Generalsekretær Ivar Horneland Kristensen sier til Teknisk Ukeblad at de er svært fornøyde med at det nyopprettede PPU-plassene tilrettelegges for ingeniører.

– Dette er noe vi er veldig glad for. Vi må sikre at den ledige arbeidskraften som er på realfagsområdet nå finner veien til skolen, det vil kunne styrke realfagskompetansen. Flere steder er det også et generasjonsskifte på realfagssiden i skolen, noe som gjør at denne kompetansen trengs enda mer, påpeker han.

Her er listen over de nye studieplassene i PPU:

InstitusjonVår 2016Høst 2016Totalt 2016
Universitetet i Agder251540
Universitetet i Stavanger303060
Universitetet i Bergen35 35
Høgskolen i Bergen 3030
Høgskolen Stord/Haugesund30 30
Høgskulen i Sogn og Fjordane 1010
Høgskulen i Volda 1010
Universitetet i Tromsø 1010
Nord Universitet 1010
NMBU 1010
Universitetet i Oslo30 30
Høgskolen i Oslo og Akershus30 30
Høgskolen Sørøst-Norge15 15
NTNU 3030
SUM195155350

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.