KRAFT

Her satser de på vertikal vindkraft

Støtte: Limet som brukes for å feste stålflensene i tretårnet klarer ikke de utmattingslastene som den er blitt utsatt for, og tårnet må støttes av tre vaiere.
Støtte: Limet som brukes for å feste stålflensene i tretårnet klarer ikke de utmattingslastene som den er blitt utsatt for, og tårnet må støttes av tre vaiere. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
10. juni 2013 - 08:18
Vis mer

FALKENBERG: Det vertikalakslede vindkraftverket som står langs E6 i Falkenberg kommune en times kjøring sør for Göteborg, må nå støttes av tre vaiere for ikke å falle ned.

Det er betegnende også for den finansielle situasjonen til selskapet Vertical Wind, som eier vindkraftverket og som hadde store planer om å utvikle teknologien videre.

Vindturbinen har siden i fjor sommer for det meste stått stille. Turbinen har kun produsert i perioder, som ledd i forskningsaktivitet.

Pengene tok slutt

Tidligere har selskapet hatt som plan å bygge en park på tre til fire turbiner i Falkenberg.

– Men da prosjektet ble rammet av forsinkelser, tok den opprinnelige finansieringen slutt. Dessverre står turbinen nå stille mesteparten av tiden. Vi kjører den i forbindelse med forsk­ning når vi gjør eksperimenter, sier Vertical Winds daglige leder Hans Bernhoff til Teknisk Ukeblad­.

De største eierne i selskapet er professor Mats Leijon, Bernhoff selv, Uppsala Universitet og medarbeidere på universitetets elkraftavdeling. For å blåse liv i prosjektet igjen, må det penger på bordet.

– Men i dag er det veldig vanskelig å få inn midler til å investere i utvikling av vindkraftteknikk i Sverige. Vi trenger noen som går inn med 20 til 50 millioner svenske kroner og blir en av hovedeierne, og som helst er interessert i å gå inn som langsiktig partner. Vi er åpne for partnere som kan tilføre teknisk kompetanse og industrielle ressurser, sier Bernhoff.

Les også: Lager strøm av vind uten en eneste bevegelig del

Enkelt å skalere

Turbinen som står der i dag er på 200 kW, men det er ifølge Bernhoff ikke veldig dyrt å skalere disse opp til 400–500 kW.

– For å bygge større, på flere MW, trengs det mer omfattende utviklingsinnsats, om lag 100 millioner kroner, sier Bernhoff.

Men rent teknisk kan turbinene bli mye større enn som så.

– Vi holder på å publisere en vitenskapelig artikkel­ som viser at øvre grense for denne tekno­logien er i området 30 MW, sier Bernhoff.

Les også: – Ny vindturbin produserer seks ganger så mye kraft

Limtre

Ifølge den daglige lederen er det ikke tekno­logien som er problemet.

– Vi har demonstrert alt vesentlig for den nye teknologien, til og med identifisert barnesykdommer og funnet en løsning for disse, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Det var i begynnelsen av fjoråret at Vertical Wind ble nødt til å feste fast tårnet med vaiere i bakken for at det skulle holde seg stabilt.

Årsaken var problemer med stålflensene som fester tårnet til fundamentet. Tårnet er bygget av limtre, noe som ifølge Bernhoff gir en sterk og lett konstruksjon. Men limet som brukes for å feste stålflensene i tårnet klarer ikke de utmattingslastene som den er blitt utsatt for.

– En ny konstruksjon som løser dette problemet finnes, og vi planlegger å bytte ut flensene og ta bort staget. I dag har vi funnet en løsning som klarer alle laster og ikke er avhengig av lim, sier Bernhoff.

Resultatene fra testingen i fjor skal ifølge Bernhoff ha vært gode og konkurransedyktige til å være en liten vindturbin.

Men Bernhoff understreker at det er snakk om en prototyp og at det derfor blir vanskelig å anslå hvor mye strømmen ville kostet fra disse vindturbinene hvis den var satt i serieproduksjon.

Les også:

Ny superleder kan gi billigere havvind

Her er Norges mest produktive vindturbin

Tester ut vindkraft på Posthuset  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.