Åpnet oppgradert laboratorium i Trondheim: – Her er vi verdensledende, mener Tord Lien

Sintef flerfaselaboratorium.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. mars 2016 - 06:00

Trondheim: Sintef åpnet i dag sitt oppgraderte flerfaselaboratorium på Tiller sør i Trondheim.

Det er nå mulig å undersøke strøminger med vann, såkalt trefasetransport. I oljefeltene i Nordsjøen er det i tillegg til olje og gass også vann, som nøvendigvis følger med når det pumpes.

Utvikler modeller

Tanken er at man skal vite hva som skjer i røret underveis fra oljebrønnen. Det gjøres ingen målinger av dette underveis, så man er avhengig av å utvikle modeller som sier hva som skjer.

Det er dette flerfaselaboratoriet på Tiller jobber med, og det er komplekse problemstillinger som undersøkes. Siden dette er et stort laboratorie, er det mulig å gjøre undersøkelser på industriskala, og å teste og pilotere alle typer havbunnsprosesseringsutstyr, forteller senterleder for SINTEF Flerfaselaboratorum, Jon Harald Kaspersen til Teknisk Ukeblad.

Institutt for energiteknikk (IFE) har samarbeidet med SINTEF i over 30 år med flerfaseforskningen. På det oppgraderte laboratoriet skal IFE studere detaljene i strømningsbildet.

Les også: Pumpesystemet som øker utvinningen av olje og gass i dypere og tøffere farvann

Økt utvinning

Senterleder for Flerfasesenteret ved SINTEF, Jon Harald Kaspersen presenterer det oppgraderte flerfaselaboratoriet. <i>Foto: Marius Valle</i>
Senterleder for Flerfasesenteret ved SINTEF, Jon Harald Kaspersen presenterer det oppgraderte flerfaselaboratoriet. Foto: Marius Valle

Målet med eksperimentene ved laboratoriet er å få så presise prediksjoner som mulig, slik at man kan ta ut så mye olje og gass som mulig. Forskningen ved flerfaselaboratoriet skal blant annet gjøre det mulig å øke transportavstandene ute på felt. 

Det gjør det mulig å pumpe fra satelittfelt som ligger rundt et hovedfelt. Slike felt er vanligvis ikke lønnsomme å bygge ut for seg selv. Forskningen ved flerfaselaboratoriet skal åpne for å transportere uttaket fra feltet til tilgjengelig prosesseringslokasjoner.

Det kan ligge store ressurser i slike små felt, som ikke er lønnsomme å bygge ut alene.

Flerfase sparer milliarder

Olje- og energiminister Tord Lien åpnet SINTEFs oppgraderte flerfaselaboratorium på Tiller. <i>Foto: Marius Valle</i>
Olje- og energiminister Tord Lien åpnet SINTEFs oppgraderte flerfaselaboratorium på Tiller. Foto: Marius Valle

– At vi nå har fått på plass finansiering av en enda bedre flerfaseinfrastruktur er kjempeviktig. Det er ikke noen tvil om at flerfasehar betydd mye. Det åpenbare er at flerfase har spart oss for milliardinvesteringer, som derfor i stor grad har havnet i statskassa, sier olje- og energiminister Tord Lien til Teknisk Ukeblad.

Han peker også på at teknologien har gjort det mulig å nå ressurser det ikke har vært lønnsomme å bygge ut.

– Det representerer på mange måter noe der Norge og norsk kompetanse virkelig er helt verdensledende, sier Lien.

– Mens vi startet med å hente teknologi og kompetanse fra andre deler av verden, er dette noe som vi av en dyd av nødvendighet har utviklet i Norge. Det har generert enorme inntekter i fortiden. Jeg tror vi må forberede oss på en oljepris på hundre dollar fatet har vært og vil bli unntaket, sier Lien.

Han mener teknologien som gjøres mulig på grunn av laboratoriet på Tiller er med på å forberede oss på å skape verdier basert på lav oljepris. 

– Ikke minst i arktis, hvor det ikke er etablert tung infrastruktur fra før av, men hvor en betydelig del av ressursene våre ligger, sier Lien.

Les også: Sintef: – Vi jobber som besatt med karbonfangst

Separasjon

SINTEFs flerfaselaboratorie på Tiller i Trondheim. <i>Foto: Marius Valle</i>
SINTEFs flerfaselaboratorie på Tiller i Trondheim. Foto: Marius Valle

Oppgraderingen på laboratoriet gjør det mulig å teste systemer for havbunnsseparasjon. Systemene gjør at det ikke er behov for å løfte vannet opp på land eller plattform, og har stor betydning for effektiviteten i oljeutvinning.

– Den viktigste oppgraderingen er at vi har kjøpt en ny separator. Den er mye større enn den vi har hatt tidligere. Den er på 68 kubikkmeter, mot tidligere 31 kubikkmeter. Den nye separatoren kan skille ut olje, vann og gass, sier Kaspersen.

Tidligere kunne laboratoriet bare skille ut gass og væske. Utskilling av olje er en utfordring, siden den er ganske lik vann tyngdemessig. Det tar derfor tid.

Laboratoriet har blitt finansiert av SINTEF og Forskningsrådet, og koster 30 millioner kroner. Laboratoriet er en del av forskningsinfrastrukturen, og skal være tilgjengelig for de som har behov for å bruke anlegget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.