OLJE OG GASS

Her snur oljenedgangen for Norge

Det spår Rystad Energy.

Utviklingen i statens oljeinntekter, ifølge Rystad Energy.
Utviklingen i statens oljeinntekter, ifølge Rystad Energy. Bilde: datawrapper.de
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. jan. 2015 - 15:16

I år går oljeinvesteringene ned med ti prosent, men fallet skal stoppe i 2016.

Deretter skal investeringene øke svakt fra 2017.

Det var noe av budskapet analytiker Jarand Rystad la frem for finansminister Siv Jensen i dag. Jensen hadde invitert oljeanalytikeren og en rekke fagøkonomer for å drøfte oljeprisfallet og norsk økonomi.

Les også: Overproduksjon i USA gjør at oljeprisen faller. Nå skal landet ØKE produksjonen

Berges av Sverdrup

Johan Sverdrup er den viktigste enkeltårsaken til at investeringsfallet stopper i 2016, ifølge en melding fra analyseselskapet. Deretter ser de for seg svak oppgang og videre vekst i «mange påfølgende år».

De mener likevel at det kan bli tøft for leverandørene på kort sikt - spesielt i enkelte regioner.

Analyseselskapet mener det er grunnlag for en konkurransedyktig oljeindustri i Norge i flere generasjoner fremover. Årsaken er blant annet det de omtaler som et konkurransedyktig kostnadsnivå. «Kun offshore bemanning er spesielt dyrt i Norge», skriver selskapet.

De peker også på at Norge har en større andel ressurser som tåler oljepriser under 50 dollar fatet sammenliknet med et globalt snitt.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

215 milliarder mindre

Rystad Energy ser også et kraftig fall i Norges oljeinntekter i løpet av 2015.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

De mener staten kommer til å tjene 130 milliarder kroner fra oljevirksomheten i år - en nedgang på 215 milliarder kroner i forhold til snittet de siste årene, ifølge meldingen fra selskapet.

Men de ser lys i tunnelen. Allerede i 2016 tror de inntektene vil øke noe - til 150 milliarder kroner. Deretter mener de Norge vil ta inn 240 milliarder kroner fra oljevirksomheten i 2017 og 330 milliarder i 2018.

Venter fortsatt lav oljepris

Rystad-analytikerne mener oljeprisen kan forbli lav i nok ett år, dersom Saudi-Arabia fortsetter dagens politikk. De begrunner dette med at landet ønsker en krise og har økt antallet rigger kraftig.

De peker også på at tusenvis av skiferoljebrønner er boret og venter på å bli satt i produksjon. Det hjelper heller ikke at det er svak økonomisk vekst globalt og at det foregår storstilt bygging av oljelagre, blant annet i form av tankskip.

Norsk Industri-direktør Knut E. Sunde deltok også på møtet og bekrefter at ikke alle var enige i disse utsiktene.

– Det var nok mange som skvatt og som ikke trodde dette. Men dette kan nok Rystad bedre enn de fleste, sier Sunde til Teknisk Ukeblad.

Rystad tror oljeprisen vil gå noe opp i 2016 og 2017, men likevel stanger den i et tak dannet av skiferolje. Årsaken er at ved oljepris på 70-80-tallet blir en rekke skiferoljeprosjekter lønnsomme.

Først i 2018 venter Rystad-analytikerne vesentlig høyere oljepris. Årsaken er at da vil ikke OPEC og skiferolje kunne levere nok olje, gitt at dagens priser stopper tilførselen.

Les også: Oljeprisfallet er ingen kortsiktig korreksjon

– Ingen har sett effekten

Sunde sier at han fortalte finansministeren at det er for usikker hva som skjer i 2015 til at det går an å trelle for bastante konklusjoner med en gang.

– Jeg forsøkte å være klar på at det ikke er noen her som har sett den fulle effekten av oljeprisfallet. Alle slike sjokk har en tendens til å få en respons som kommer i flere porsjoner, sier Sunde til Teknisk Ukeblad.

– Hvis man tror at man har sett den fulle effekten nå, så er det ganske naivt. Vi vet ikke nok om hva som egentlig kommer til å skje i 2015, sier han videre.

For tidlig å feire

– Jeg på min side var knallhard på at det å tro at dagens valutakurs holder seg, og konkludere med at industrien nå har det så fantastisk, det er det altfor tidlig å sprette champagnen for. Det er med andre ord god grunn for finansministeren å følge med videre og ikke trekke alle konklusjoner i dag, sier Sunde.

Norsk Industri kommer til å legge frem sin konjunkturrapport tirsdag kommende uke, og Sunde anbefalte Siv Jensen å bidra på de områder det var mulig.

– Jeg rådet henne til å bidra som best hun kan til at denne perioden med lav kronekurs blir så lang som mulig. Det er klart at enkelte ting kan man gjøre, men andre ting som bare skjer, sier han.

Les også: Lav oljepris kan gjøre at Statoil må gi opp havvindpark

Tre sjokk

Rystad fortalte videre at oljeprisen har kollapset på grunn av tre sjokk: Tilbudssjokk fra skiferolje og Opec har ført 700.000 flere fat olje per dag inn i markedet.

Samtidig er det et etterspørselssjokk i Europa, hvor det etterspørres 600.000 færre fat olje per dag.

I tillegg kommer det Rystad omtaler som OPEC-sjokket, at Saudi-Arabia ikke forsvarer oljeprisen.

Årsakene kan blant annet være for å ramme Iran, Russland og andre OPEC-land, bremse skifer-veksten i USA og utsette offshoreprosjekter og oljesandprosjekter.

Les også:

Vattenfall bygger verdens største boligplattform for havvind

Disse tre oljeblokkene kan vise at Norge har hatt rett om Svalbard siden 1920  

Bruker tre timer på en jobb som vanligvis tar 99 timer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.