Verkstedbedriften Duun Industrier måtte velge mellom å flytte ut produksjonen eller å investere i mer automatisert produksjon.
Valget var ikke så vanskelig. Duun produserer snøryddingsutstyr, vedmaskiner og jordbruksredskaper. Seriene er ikke så store og produksjonen arbeidsintensiv.
«Korleis har du tenkt å sveise det her da?» Dette spørsmålet vil John Erik Duun at hans ingeniører skal slippe å få fra en sveiser.
– Skal vi beholde vår rolle som en av de ledende i våre segmenter, er vi avhengige av stadig produktutvikling. Da er nærhet og tett samarbeid mellom produksjonsavdelingen og ingeniører helt avgjørende. Det ville vi miste ved å flytte fabrikasjon til Kina eller Østen, sier administrerende direktør John Erik Duun.
Les også: Robotbønder sikrer markens grøde
Tilsvarer tre mann
Bedriften har sammen med leverandøren Skala Robotech fått tilpasset og installert to 11-aksete sveiseroboter som jobber døgnet rundt.
Robotene tilsvarer en rasjonaliseringseffekt på tre årsverk. Ingen har fått sparken av den grunn.
– Vi øker effektiviteten og kan øke produksjonen. Begrensninger har hindret eksport. Ingen blir overflødige, selv om det blir mindre manuell sveising, sier Duun.
Les også: Unike bilder viser hvorfor helikoptre støyer
Nattskift
Nå kan flere årsverk overføres til andre aktiviteter i bedriften, blant annet platebearbeiding, overflatebehandling og montasje.
Det meste som må til av sveising er punktsveising før emnene monteres i jigger, klare for å sendes til roboten. De ansatte jobber to skift med å klargjøre emner som sveises i roboten om natta.
– Vi skal robotisere enda mer. Nå har vi cirka 25 prosent manuell sveising, men har mål om å komme ned i 10 prosent, sier Duun.
Det mest kompliserte sveises for hånd, men det skal bli mindre og mindre behov for det.
Les også: – Hver tredje arbeidsplass kan erstattes med en robot
Kost ned – produksjon opp
– Skal vi lykkes, må vi klare å kombinere det markedet vil ha og det som er mulig å produsere. Her er det tette samspillet mellom ingeniører og produksjonsmiljøet avgjørende, sier Duun.
Bedriften var tidlig ute med sveiseroboter. De første ble installert i 1986, men de var enkle og enkeltstående. Nå har Skala designet og satt japanskproduserte Motoman-roboter opp i en stor celle som ble tatt i bruk i fjor høst.
Duun Industrier har 50 ansatte og en omsetning på cirka 65 millioner kroner i 2013.
– Vi er på vei oppover. Robotisering er nødvendig for å få ned kostnader samtidig som produksjonskapasiteten øker, sier Duun.
Les også:
Hit skal 600 terabyte norske oljedata flyttes
Her er metall-3D-printeren du kan lage selv