Omfattende etterforskning på Sicilia har avdekket at flere mafiafamilier er dypt inne i markedet for fornybar energi.
Årsaken har blant annet vært gunstige italienske grønne sertifikater.
Politiaksjonene den siste måneden, er de siste i rekken av flere aksjoner de siste årene som har avdekket tette bånd mellom mafiaen og fornybarsektoren på Sicilia. Det kommer frem i en større reportasje i Washington Post denne uken.
Les også: – De grønne sertifikatene er som gift for kraftmarkedet
Utnytter subsidier
Fordi Sicilia har bedre sol- og vindressurser enn noe annet sted i Italia, har det blitt et svært interessant sted for satsing på fornybar energi. Årlig betaler italienske myndigheter ut flere milliarder euro i subsidier. Med dette har også lønnsomheten i prosjektene steget kraftig.
De tette båndene mellom mafiaen og den svulmende vind- og solkraftsatsingen på Sicilia har fått flere til å stille kritiske spørsmål om myndighetenes subsidiering av fornybar energi. Kritikerne hevder at tunge statlige subsidier har skapt en markedsboble som lett kan utnyttes.
Ifølge Washington Post er nå rundt en tredjedel av vindparkene på øya beslaglagt av myndighetene.
Verdier for over to milliarder euro er frosset, og flere angivelig korrupte saksbehandlere, entreprenører med forbindelse til mafiaen og kriminelle ledere er arrestert.
Les også: Aldri har vi brukt mer strøm
Presset grunneiere
Italienske påtalemyndigheter har nå beordret etterforskning av organisert kriminalitet i forbindelse med utbygging av fornybar energi fra Sardinia i vest til Puglia i øst.
– Cosa Nostra tilpasser seg og får mer avansert kunnskap på områder som fornybar energi som har blitt lønnsomt på grunn av statlige subsidier, sier Teresa Maria Principato, nestleder for antimafia-enheten i Palermo til Washington Post.
Ifølge rettsdokumenter, utskrifter av telefonavlytting og intervjuer med tjenestemenn som kjenner etterforskningen har mafiaens fornybarsatsing foregått slik:
Kriminelle familier og forretningsfolk plukket ut landområder som egnet seg for sol- eller vindkraftutbygging. Deretter presset de grunneiere til å selge eller leie ut områdene.
Deretter skal de ha sikret seg hjelp fra korrupte lokale saksbehandlere til å få fart på søknadsprosessene som normalt tok mellom tre og seks år.
Etter å ha fått konsesjon til anleggene, kontaktet de så utenlandske investorer.
Utbyggingen stoppet
I september 2010 beslagla italiensk politi verdier tilsvarende 1,5 milliarder euro fra den sicilianske forretningsmannen Vito Nicastri, også kjent som "Lord of the Wind". Beslaget bestod blant annet av 43 vind- og solenergiselskaper og rundt 100 eiendommer, ifølge Time.
For øyeblikket har utbyggingen av flere av fornybarprosjektene på Sicilia stoppet opp. Subsidiene er blitt strammet inn og utbyggere må skriftlig erklære at de ikke har bånd til organisert kriminalitet.
Les også:
Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning