BYGG

Her vil fengsselssjefen dyrke grønnsaker, produsere oppdrettsfisk og huse innsatte

I forseglet anlegg

Det verserer ulike planer for et pilotanlegg for innovativ matproduksjon ved Oslofjorden. Et av dem er et 860 kvadratmeter stort toetasjers anlegg på Bastøy, med fiskeoppdrett i første etasje og grønnsaksproduksjon i andre. Den marine delen av anlegget er på 288 m2. Et lignende anlegg skal være under planlegging på Island.
Det verserer ulike planer for et pilotanlegg for innovativ matproduksjon ved Oslofjorden. Et av dem er et 860 kvadratmeter stort toetasjers anlegg på Bastøy, med fiskeoppdrett i første etasje og grønnsaksproduksjon i andre. Den marine delen av anlegget er på 288 m2. Et lignende anlegg skal være under planlegging på Island. Bilde: Wikimedia Commons
26. feb. 2016 - 15:23

Fiskeoppdrett i første etasje, dyrking av grønnsaker i andre, innkapslet av doble vegger i plast, som fylles med såpebobler.

Får fengselssjefen i Bastøy Fengsel utenfor Horten i Vestfold det som han vil, starter byggingen av et anlegg helt utenom det vanlige allerede til høsten: 

  • Et landbasert fiskeoppdrettsanlegg, hvor avfall fra oppdrettsprosessen brukes som gjødsel til dyrking av grønnsaker i et lukket økosystem – uten CO2-utslipp. 
  • Kapslet inn i et to-etasjers drivhuslignende bygg med doble vegger fylt med såpebobler.
  • Styrt og overvåket av ulike sensorer som sender produksjonsdata til en skytjeneste, som på sikt kan bruke informasjonen til å optimalisere driften av tilsvarende, påtenkte anlegg for produksjon av kortreist mat over hele verden.

Forhåpentlig drevet av 10-12 innsatte i fengselet, som også bor og jobber inne i anlegget.

Fengsselssjef Tom Eberhardt i Bastøy Fengsel i Horten kommune utenfor Tønsberg har i lengre tid jobbet for å få pilotanlegget på plass. Om kort tid møter han Kriminalomsorgsdirektoratet for å diskutere hvordan det hele kan finansieres. 

– Vi jobber med finansieringen. Noe vil komme fra Innovasjon Norge, og muligens en blanding av private og offentlige midler, sier Eberhardt til Teknisk Ukeblad.

Ny oppstartsbedrift

Selve konseptet heter Urbanfeed, og går ut på å lage storskala matproduksjon i integrerte, lukkede anlegg i urbane områder.

Et lukket økosystem som balanserer produksjonen av både planter og fisk: CO2 som genereres i fisketankene gjenbrukes i veksthuset, hvor grønnsaker dyrkes og ammoniakk fra fiskeoppdretten brukes som gjødsel til planter.

Urbanfeed AS ble etablert av gründer, foresight-rådgiver og tidligere NRK-programleder Rita Westvik i oktober i fjor.

Urbanfeed-konseptet kan brukes på ulike måter. Slik ser selskapet for seg at konseptet kan levere kortreist mat i til et urbant nabolag. <i>Foto: Urbanfeed</i>
Urbanfeed-konseptet kan brukes på ulike måter. Slik ser selskapet for seg at konseptet kan levere kortreist mat i til et urbant nabolag. Foto: Urbanfeed

Med seg har hun oppdrettsselskapet Aqua Optima, som eier 50 prosent aksjene. Så langt har gründeren fått en halv million kroner i støtte fra Innovasjon Norge til å etablere selskapet og utvikle konseptet.

– Vi vil ha bærekraftig, smart matproduksjon i byer, tilpasset det urbane samfunn. 70 prosent av befolkningen vil bo i byer. Det er ikke nok dyrkbar mark til å fø alle i framtiden, sier Westvik til Teknisk Ukeblad, om formålet med teknologien.

Vurderer flere lokaliteter

I første omgang jobber Westvik for å finansiere et pilotanlegg på 12 x 24 meter, til en totalkostnad på rundt 8 millioner kroner.

I øyeblikket er Urbanfeed i samtaler med potensielle investorer og partnere, inkludert ordførere i flere kommuner, for å finne investorer og partnere til det første pilotanlegget, opplyser Westvik.

Bastøy-planene har vært på blokka i lengre tid. Men ifølge Westvik kan det aller første anlegget like gjerne bli et annet sted. Men hvor det ellers er aktuelt å plassere det første anlegget, vil ikke gründeren utdype. 

– Vi håper å få realisert prosjektet så snart som mulig. Vi har dialog med mange miljøer, eksempelvis i Nordland, Trøndelag, Egypt og Bermuda, sier Westvik.

Teknologi-leverandører

Det nystartede selskapet har inngått avtaler med flere teknologi-leverandører. Et av dem, norske Aqua Optima er opprinnelig et spin-off-selskap fra Sintef og har utviklet energieffektive landbaserte fiskeanlegg gjennom flere tiår.

Det verserer ulike planer for Urbanfeed-anlegg ved Oslofjorden. Et av dem er et 860 kvadratmeter stort toetasjers anlegg på Bastøy. Dette anlegget skal være under planlegging på Island. <i>Foto: CityPOD/Cedric Born</i>
Det verserer ulike planer for Urbanfeed-anlegg ved Oslofjorden. Et av dem er et 860 kvadratmeter stort toetasjers anlegg på Bastøy. Dette anlegget skal være under planlegging på Island. Foto: CityPOD/Cedric Born

RAS-teknologien (Recirculating Aquaculture Systems) går ut på at vannstrømmer tilfører fiskene oksygen og frakter bort avfallsstoffer, som så fjernes ved hjelp av mekanisk filter og biofilter. Aqua Optima-anleggene resirkulerer opp mot 99 prosent av vannet i fiskeproduksjonen.

– Det nye her er at vann, næringsstoffer og slam fra anlegget skal brukes til grønnsaksproduksjon, sier medeier i Urbanfeed, Idar Schei, direktør i Aqua Optima til Teknisk Ukeblad.

Foruten oppdrettselskapet, har Urbanfeed inngått avtaler med Altran Norge AS og selskapet Solaroof ved Richard Nelson, som utvikler drivhus-konseptet.

Såpebobler som isolasjon

Solaroof skal levere de doble «drivhusveggene» i plast, med et tomrom i mellom på 60 centimeter. Tomrommet fylles med såpebobler, som genereres automatisk ut i fra lysmengden, og skal virke isolerende om vinteren og gi skygge om sommeren (se video nederst i artikkelen).

Altran Norge skal levere sensorene som skal overvåke alle prosessene i fisk- og grønnsaksproduksjonen, inkludert sensorer som måler vær og vind.

– Sensor-dataene skal føres inn i et nytt, skybasert system, som vi i øyeblikket kaller Optifeed. Systemet skal passe på at plantene har riktig lys for fotosyntese, at vanntemperaturen til fisken er riktig, og at jorda får riktige mengder med gjødsel, forklarer administrerende direktør Rune Larsen til Teknisk Ukeblad.

Målet er at flere framtidige anlegg kan integreres i Optifeed, lære av hverandres produksjonsprosess, for å optimalisere driften i samtlige anlegg.

Vil huse flere innsatte

Fengselssjef Eberhardt håper Kriminalomsorgsdirektoratet og andre offentlige instanser ser fordelene ved å etablere et offentlig-privat samarbeid for å få på plass et pilotanlegg på Bastøy. Fengselet utenfor Horten, med plass til 115 innsatte, er fra før kjent for å drive etter humanøkologiske prinsipper.

– Vi trenger flere fengselsplasser her ute. Det hadde vært optimalt å kombinere et slikt anlegg med flere boenheter og få plass til 10-15 nye innsatte, sier Eberhardt.

Fengselssjefen ser for seg at fengselet kan produsere mat til egen drift. Overskuddet vil de selge på markedet under merkenavnet «Bastøy Fengsel».

Gi innsatte kompetanse

– Vi er ikke ute etter å tjene penger. For oss er det ultimate å gi innsatte kompetanse til å jobbe i oppdrettsnæringen. Og vise innsatte hvordan man kan drive lokal matproduksjon i et nabolag, sier Eberhardt.

 Urbanfeed signerte forøvrig nylig kontrakt om å delta i NCE Smart Incubator i Halden. Inkubatorselskapet skal hjelpe gründerselskapet med forretningsutvikling og smarte energiløsninger.

Solaroof-teknologien er tidligere testet på Lindum i Drammen. Se video av hvordan de doble veggene fylles med såpebobler:

SolarRoof på Lindum
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.