IT

Hjelper helsepersonell med å finne igjen utstyr og mennesker

Suksess med ultralyd: Etter mange år i markedet opplever norske Sonitor Technologies voldsom etterspørsel fra amerikanska sykehus for sin ultralydbaserte posisjoneringsteknologi. Mens adm.dir. Wilfred Booij viser frem posisjoneringsbrikker beregnet på armbånd og til å feste på utstyr, viser sjefteknologi Øystein Haug Olsen den batteridrevne rommodulen som de også har fylt opp med andre viktige sensorer.
Suksess med ultralyd: Etter mange år i markedet opplever norske Sonitor Technologies voldsom etterspørsel fra amerikanska sykehus for sin ultralydbaserte posisjoneringsteknologi. Mens adm.dir. Wilfred Booij viser frem posisjoneringsbrikker beregnet på armbånd og til å feste på utstyr, viser sjefteknologi Øystein Haug Olsen den batteridrevne rommodulen som de også har fylt opp med andre viktige sensorer. Bilde: orv
28. juli 2014 - 13:49

Det er mange år siden lege ved Rikshospitalet, Ole B. Hovind, ergret seg over hvor mye tid som gikk til spille på sykehus for å finne igjen utstyr og mennesker.

På slutten av 90-tallet etablerte han Sonitor Technologies som utviklet små ultralydbrikker som kunne si fra hvor de var. Et system av sensorer kunne lokalisere dem ned til centimeter-nivå.

Det er over 15 år siden, men Sonitor er ikke blitt profet i eget land.

I USA derimot, gjør de kjempesuksess.

De private helseselskapene bruker alle muligheter de kan til å effektivisere driften, og ultralyd passer som hånd i hanske. Her har over 200 sykehus kjøpt systemer fra Sonitor, og i år regner de med å selge rundt fire ganger mer enn i fjor.

Les også: Dette plasteret kan mye mer enn å stoppe blod

Full kontroll

Brikken Sonitor bruker er blitt mye mindre, med lengre batterilevetid og bedre teknologi.

– Et av de store gjennombruddene kom sent i fjor da vi lanserte den nye teknologiplattformen vår, Sonitor Sense. Her har vi introdusert lytting på ultralyd og retursignaler via Wi-Fi. Mange som har prøvd seg i dette markedet for RTLS – Real Time Locating Systems – bruker Wi-Fi eller andre former for radio begge veier. Problemet er at radiosignaler dempes, reflekteres og går gjennom vegger og gjør det svært vanskelig å posisjonere nøyaktig. Men radio har også fordeler, og det er de vi nå tar i bruk. Når vi først har skaffet oss posisjonsdata via ultralyd kan vi bruke Wi-Fi-radioen til å kommunisere. Den infrastrukturen finnes over alt. Samtidig gir det mye mindre bruk av ultralyd og mindre potensielle forstyrrelser enn før da vi benyttet akustiske signaler fra brikke til infrastruktur, sier adm.dir. i Sonitor Technologies, Wilfred Booij.

Les også: Tror organproduksjon er rutine innen ti år

Lang batterilevetid

– Ultralydteknologien bruker ikke mye strøm, og den nye kombinasjonsløsningen er blitt enda mer batterieffektiv. Vi har modifisert Wi-Fi-elektronikken vi benytter slik at vi sender effektivt bare den informasjonen vi trenger. Det betyr at en brikke har en batterilevetid på mellom ett og fem år mens posisjonsendringene kommuniseres hvert sekund, sier sjefteknolog i Sonitor Technologies, Øystein Haug Olsen.

Det lave strømforbruket gjør også at Sonitor har utviklet batteridrevne rommoduler. De snakker videre med nettverket over Wi-Fi og klarer seg fra to til syv år med et par D-celle-batterier.

Det er svært mye enklere og billigere å sette opp enn et kablet system. I det nye systemet holder det at mellom fem og ti prosent av rommodulene er kablet.

Les også: Norsk helsesektor henger etter med digitale løsninger

Smartsykehuset

Ultralydposisjoneringen gir informasjonssystemet på sykehuset et fundament for logistikk helt ned på ting og personnivå, men Sonitor har ikke nøyd seg med det.

De nye rommodulene er fulle av sensorer som kan overvåke forskjellige parametere i ulike rom. De kan overvåke fuktighet, temperatur, bevegelse, vibrasjon og trykk.

Dette er ikke helt ulikt den revolusjonen vi har sett smarttelefonen har medført, og det vil kunne utløse innovasjon i sykehussektoren. Det er f.eks. svært viktig å overvåke fuktighet på sykehusene.

Les også: Slik kan sykehuset bore i betong nesten uten støy

Plattform for innovasjon

Smått: Systemet vet hvor alt er til enhver tid dersom man har slike brikker på hånden, på senger eller på annet utstyr som skal spores. Det sparer enormt mye tid på et stort sykehus. ⇥Alle foto: Odd Richard Valmot ORV
Ved noen av sykehusene i USA bruker de systemet til å klarere operasjonsrom og får dermed økt utnyttelsesgrad. De får ikke grønt lys for å starte inngrepet før systemet har registrert at alt personalet og alt utstyret er detektert inne i rommet.

– I Norge skal vi sammen med Hospital IT overvåke om eldre på Lovisenberg Sykehus faller. Et slikt system kan detektere om brikken er under en viss høyde i rommet. Det kan ikke en mobil gjøre. De fleste eldre faller ikke raskt. De synker sakte sammen, sier Booij.

Les også:

Denne lederstilen bidrar til sykefravær

Big data kan krympe sykehusene

Melder fra om influensa-utbrudd ni uker i forveien  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.