– Regjeringen bruker sitt knappe flertall til å trumfe gjennom en industrifiendtlig ordning. Gjentatte forsøk på dialog og kompromiss med regjeringen har ikke ført fram, sier KrFs energipolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.
Utsettes ikke
Venstre og KrF er enig med regjeringen i prinsippet om at all privat vannkraftproduksjon til slutt skal ende i offentlig eie til slutt.
Men opposisjonen ønsker utsatt hjemfall av privateide kraftverk, noe regjeringspartiene i Stortingets energi- og miljøkomité tirsdag sa nei til.
Sa nei
– Vi vil ikke privatisere norsk vannkraft og kan ikke spille hasard med ESAs dom om offentlig eierskap, sier saksordfører Tore Nordtun (Ap) i energi- og miljøkomiteen til NTB.
Han viser til at regjeringen har innhentet juridiske betenkninger som sier at kompromissforslaget fra opposisjonen neppe vil være i overensstemmelse med EØS-avtalen.
- Ikke i strid
I fjor slo EFTA-domstolen fast at de norske konsesjonsreglene diskriminerte mellom offentlige og private.
I mars fikk regjeringen medhold i prinsippet om at offentlig eierskap skulle gjelde for all vannkraft.
– Tre av Norges fremste juridiske eksperter på EØS-rett har konkludert med at kompromissforslaget ikke er i strid med EØS-avtalen. Konsekvensene er at det skapes stor usikkerhet om framtidige investeringer i norsk industri. Flere hundre industriarbeidere går en usikker framtid i møte, mener Hjemdal.
Spøker for Karmøy
Konserndirektør Jørgen C. Arentz Rostrup sier Hydro er svært skuffet over regjeringspartiene.
– Ingen andre ordninger kan erstatte egenprodusert kraft, sier han.
Ifølge Rostrup spøker det nå for planene om utbygging av aluminiumsverket på Karmøy i Rogaland.
– Med mindre det kommer nye momenter som sikrer kraft til prosjektet – og vi ser ingen slike momenter – så er det svært vanskelig, for ikke å si umulig, med noe Karmøy-prosjekt, sier Rostrup.
Høylytt motstander
Leder Leif Sande i LO-forbundet Industri Energi er blant de mest høylytte motstanderne mot regjeringens forslag.
– Store industrielle investeringer er på spill, skriver Sande i et hissig brev til ordførere i vassdragskommuner. Han mener kommunene har motarbeidet organisasjonens syn.
Men Sande har ikke full ryggdekning innad i LO for sitt syn.
El & IT-forbundets forbundssekretær Henning Solhaug skriver i en kronikk i Klassekampen tirsdag at Industri Energi driver et uredelig råkjør mot regjeringen og mener saken egentlig dreier seg om Norsk Hydros særinteresser.
Følte presset
Saksordfører Tore Nordtun representerer Rogaland Arbeiderparti på Stortinget. Han medgir at han har kjent et kraftig trykk fra industrien i hjemfylket i denne saken.
– Det gjør inntrykk å snakke med de tillitsvalgte og jeg har følt det ganske tett. Men vi må vedta en lov som gjelder for alle, og jeg vil understreke at det er unison enighet om at det offentlige fortsatt skal ha eierskap til kraften, sier Nordtun.
Omkamp?
Senterpartiets Erling Sande viser til at det er store verdier som står på spill og understreker at industrien fortsatt skal få tilgang til nødvendig kraft.
Den rødgrønne seieren i striden om hjemfall kan uansett bli kortvarig. Et borgerlig flertall etter valget neste høst vil trolig kreve omkamp.
©NTB