Det har vært reist tvil om Høyblokka vil tåle en vurdering opp mot dagens byggtekniske krav.
Nå har Statsbygg fått beskjed om å gjøre vurderingen. Deler av jobben setter de til Rambøll.
"Kommunal- og moderniseringsdepartementet ber Statsbygg vurdere Høyblokkas konstruksjonssikkerhet opp mot kravene i byggteknisk forskrift (TEK 10). Statsbygg skal også vurdere kostnader knyttet til en eventuell forsterking av Høyblokka ved en eventuell rehabilitering/ombygging. Vi ber om en slik vurdering innen 1. mars 2014. "
Dette oppdraget ble gitt i et brev til Statsbygg torsdag forrige uke.
Les også: – Høyblokka må rives
Konstruksjonssikkerhet
I brevet, som Teknisk Ukeblad har en kopi av, bekrefter også Kommunal- og moderniseringsdepartementet at det til nå ikke har vært gjort spesifikke vurderinger av de skadde byggene opp mot kravene til konstruksjonssikkerhet i TEK10.
Videre heter det at det vil være nyttig for regjeringen å ha en slik vurdering for å få et best mulig grunnlag for beslutningen om Høyblokkas fremtid.
Det brekreftes også at hvis Høyblokka blir beholdt så vil ombyggingen være så omfattende at det uløser kravene som gjelder i TEK10.
Dette har tidligere vært fremmet i Teknisk Ukeblad som et argument for å få gjort vurderingene så raskt som mulig.
Les også: Tre måter å fjerne høyblokka på
Tvil om bevaring
En av våre fremste eksperter på konstruskjonsteknikk og bæresystemer i bygg tror ikke høyblokka vil kunne bevares fordi de byggtekniske kravene som gjaldt da byggene ble ført opp, ikke vil kunne brukes.
– Jeg tror riving blir resultatet av en vurdering opp mot TEK10. Sannsynligvis vil både økonomiske og bæremessige forhold føre til at høyblokka må rives, sier Øystein Løset.
Løset leder ekspertgruppen om bygge- og anleggsteknikk i Rådgivende Ingeniørers forening og arbeider til daglig med konstruksjonsteknikk hos dr. techn. Olav Olsen.
Les også: Språkproblemer truer sikkerheten på byggeplasser
Fraråder dispensasjon
Loven åpner for at vernehensyn kan føre til unntak fra de byggtekniske kravene, men i brevet til Statsbygg gjør Kommunaldepartementet det klart at disse unntaksbestemmelsene ikke bør brukes.
"Visse krav som for eksempel konstruksjonssikkerhet og brannsikkerhet bør ikke fravikes", heter det i brevet.
Det blir Rambøll som sammen med Statsbygg skal gjøre jobben.
Les også: Ingen kan fastslå at det er mulig å bevare Høyblokka
Knapt med tid
– Vi gjør det til et eget prosjekt, men vi vil nok utnytte den rammeavtalen vi har med Rambøll. Det er naturlig å trekke inn deres kompetanse, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør hos Statsbygg.
Njaa Aschim sier at Statsbygg i tillegg har en egen pool av byggningstekniske eksperter som vil bli trukket inn og som skal jobbe sammen med Rambøll.
Det er knapt med tid som er satt. Kommunaldepartementet ønsker svar 1. mars.
– Vi må bare sette i gang. Det er ikke noe å nøle med. Det er bra vi ikke behøver noen større anbudskonkurranse.
– Har dere nok tid?
– I hvert fall nok til at vi skal levere noe, svarer Aschim.
Les også:
Seks av ti offentlige bygg må utbedres