IT

Høyre skyver på omstridt datadirektiv

Høyre-leder Erna Solberg mener det er viktig å komme ut av krisen med bedre konkurranseevne, og særlig eksportnæringen må løftes.
Høyre-leder Erna Solberg mener det er viktig å komme ut av krisen med bedre konkurranseevne, og særlig eksportnæringen må løftes. Bilde: Trond Gram
9. mars 2010 - 08:08

Høyres ledelse kan foreløpig pustet lettet ut, men saken er ikke på noen måte skrinlagt, skriver Nationen.

Det har vært knyttet stor spenning til fylkesårsmøtene, ettersom direktivet engasjerer høyt og lavt i partiet. Nå synes flertallet av fylkene å legge saken litt i bero og avvente høringsrunden.

Høyres leder Erna Solberg har sendt regjeringen en liste med krav som må innfris før Arbeiderpartiet får støtte i Stortinget. Denne støtten er Ap helt avhengig av, ettersom regjeringspartnerne SV og Sp går imot, det samme gjør den øvrige opposisjonen på Stortinget.

Høyre kan redde Ap

Høyre og Arbeiderpartiet kan lose saken gjennom, men ikke uten at Ap kommer Høyre i møte i spørsmål om lagringstid for datatrafikk, sikkerheten rundt lagringen, strafferammen for saker som åpner for det omstridte innsynet for politiet, og domsprøving av hver forespørsel.

Høyre stortingsgruppe er splittet i saken, og seks-sju representanter har mer eller mindre åpent gitt uttrykk for skepsis, noen også klar motstand. Det er ennå ikke bestemt hvordan datalagringsdirektivet skal håndteres av Høyres landsmøte som holdes i Oslo i begynnelsen av mai.

En av de klareste motstanderne er Torbjørn Røe Isaksen fra Telemark, det eneste fylkeslaget som denne helgen stemte for å avvise direktivet, slik Oslo Høyre og Oppland Høyre har gjort tidligere.

Knepent nei

Telemark Høyre debatterte saken i to stive timer før voteringen som endte med et knapt flertall på 33 mot 31 for å si nei.

– Det er to klare poenger her. For det første er det viktig for meg som stortingsrepresentant å få med et råd fra fylkespartiet, for det andre var det en veldig god debatt om direktivets innhold, sier Røe Isaksen til Nationen.

Kort fortalt mener motstanderne i Høyre at direktivet åpner for en uakseptabel stor uthuling av personvernet, langt større enn den eventuelle gevinsten som utvidet innsyn og lagring vil gi politi og påtalemyndighet.

Regjeringen har varslet at forslaget til lovendring først vil bli fremmet for Stortinget til høsten. Solberg vil derfor ikke flagge noe offisielt Høyre-standpunkt ennå. Men hun har formulert seg på en måte som tolkes dit hen at det ikke blir fritt fram for Høyres representanter til å stemme hvordan det måtte passe dem.

– Høyres gruppe har ikke for vane å stemme etter den enkeltes overbevisning, særlig ikke i Europa-spørsmål, sa Solberg da saken ble sendt på høring i slutten av januar. Høringsfristen er 12. april. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.