Skal norske universiteter og høyskoler selv få bestemme hvem de skal slå seg sammen med? Eller skal myndighetene ha et ord med i laget.
Det var uklart da Stjernø-utvalget presenterte sin rapport tidligere i år.
For hva mente utvalget egentlig?
Kan tvinges
På et seminar i regi av Universitets- og høyskolerådet mandag bidro utdanningsminister Tora Aasland til å eliminere eventuell forvirring.
– Det har nok vært en del dobbeltkommunikasjon rundt hvor frivillig sammenslåinger av skoler skal være. Utvalgets framstillinger åpner for ulike tolkninger. Men det er nok slik at utvalget går inn for mindre frivillighet enn det som hittil er kommet fram, sa Aasland under seminaret.
Dermed kan det gå mot at ledelsen ved ulike høyskoler selv ikke kan få bestemme hvem de skal slå seg sammen med. Utdanningsmyndighetene skal ha mer enn en finger med i spillet, er altså signalet fra statsråden.
Høyskoler som stritter mot, kan altså oppleve å bli overkjørt.
<–article id="132240"> - Savner noen NTH?
Klar tale
Stjernø-utvalget presenterte flere modeller for en ny institusjonsstruktur, som alle innebærer sammenslåing av læresteder – slik at de får flere campuser. Professor Steinar Stjernø hevder hardnakket av utvalget ikke foreslår konkrete sammenslåinger. Like fullt er to modeller detaljert beskrevet i rapportens kapittel seks.
Jarle Aarbakke, rektor ved Universitetet i Tromsø og leder av Universitets- og høyskolerådet, er krystallklar:
– Universitets- og høyskolerådets holdning er at sammenslåinger må være basert på frivillighet. Det er det sentrale aspektet for oss, sier Aarbakke.
Ennå er det ikke avgjort om Stjernø-utvalgets strategi blir realisert. Høringsfristen er 1. mai. For Universitets- og høyskolerådet er høringsfristen 27. mai.
<–article id="132219"> - Like sterkt som seksualdriften