Næringslivsaktører klager ofte på at lønnskostnadene i Norge er mye høyere enn i land vi konkurrerer med. Særlig er det lønningene til fag- og industriarbeidere som ligger over lønningene i andre land.
Men nærings- og handelsminister Trond Giske ser ikke på dette som et problem. Heller tvert i mot.
Han ser det som en fordel for bedriftene.
Nordmenn mest effektive i verden
Ingen sløsing
– Det høye lønnsnivået er et konkurransefortrinn for norske bedrifter. Det mener jeg. Det bidrar til å gjøre oss mer konkurransedyktige, sier Giske til Teknisk Ukeblad.
Dette begrunner han på følgende måte:
– Det er en fordel fordi det gjør at ingen har råd til å sløse med arbeidskraften. Den er så dyr at vi lærer oss å være effektive, noe som øker produktiviteten. Høy produktivitet er et konkurransefortrinn, sier næringsministeren.
– Hvorfor klager da NHO på at lønnsnivået er for høyt?
– Jeg tror også NHO mener at den høye produktiviteten i Norge er et fortrinn. Det norske systemet og den norske modellen er basert på samarbeid og moderate lønnsforskjeller. Det er noe alle parter støtter. Så er det av og til uenighet om hvordan overskudd skal fordeles, for eksempel hvor mye eierne skal ta ut i utbytte. Men det er en annen debatt, sier Giske.
Vil ha flere ingeniører – for å holde lønna nede
Byrde
NHO-direktør John G. Bernander humrer når han hører Giskes uttalelse.
– He-he. Jeg registrerte den. Jeg vil si at lønnsnivået kan være et fortrinn i enkelte sammenhenger. Men det krever veldig produktive bedrifter. I det konkurranseutsatte næringslivet gjør lønnsnivået bedriftene noe mer sårbare. Kostnadsnivået er en byrde når markedet faller, sier Bernander til Teknisk Ukeblad.
– Er lønnsnivået for høyt?
– For hver gang kostnadsnivået øker, ser vi at bedrifter faller fra og går konkurs, sier Bernander.