T2

Høyttaler-eggene er tilbake, og bedre enn noensinne

Kefs høyttalere overbeviser til film.
Kefs høyttalere overbeviser til film. Bilde: Gino
29. mars 2014 - 09:28
Vis mer

Eggene fra Kef har på mange måter en legendestatus når det handler om små, kompakte høyttalere. De flotte runde formene har en helt egen stil, og det er en design som er lett å like. De har nemlig lite til felles med tradisjonelle høyttalere.

Oppsett

Uni-Q er et koaksialt element hvor et basselement på 115 mm er montert sammen med en diskant på 19 mm.

Fordi det er et koaksialt design, vil all lyd komme fra det samme punktet. Det gir et ekstremt presist lydbilde, og når frontbaffelen kun trenger å ha plass til ett element, er det også mulig å lage mindre enheter.

Satellittene kommer ferdig montert på en fot. Denne kan brukes til å ha dem plassert på et bord, eller de kan vris rundt slik at man kan bruke dem som veggstativ.

På subwooferen er det noen få innstillinger man kan gjøre ved hjelp av noen små brytere på undersiden. Det er en bryter for om den skal stå på hele tiden, eller skru seg på automatisk når den får signal.

Det er også en fasebryter og en bryter med benevnelsene cut, flat eller boost. Vi setter denne til flat, og lar romkorreksjonen på Pioneer SC-1223 ta seg av resten. Autooppsettet mener at satellittene er fulltoner, så noe må KEF ha gjort riktig…

SAMLETEST: TEST: 3 allsidige trådløse høyttalere

Midt i smørøyet

Hele poenget med et hjemmekinosystem er å la seg omringe av lyd. Dette greier de fleste høyttalersystemer. Det ikke alle greier like godt, er å lage en troverdig opplevelse av det hele. Det man søker er et lydbilde som har sømløse overganger mellom høyttalerne. I så måte er et satellittsystem en god start. Grunnen er enkel. Alle satellittene er identiske, slik at de låter 100 prosent likt.

Det kritiske for slike systemer er subwooferintegrasjonen. En satellitthøyttaler er ikke bygget for å gjengi lave frekvenser. De krever derfor å få signalene delt av, slik at de laveste frekvensene blir sendt til subwooferen. Det essensielle og ofte vanskelige er å lage en subwoofer som integreres godt nok.

Kef har utstyrt subwooferen med et åtte tommers element med lang slaglengde, drevet av en forsterker på 250 watt. Subwooferen er spesifisert til å spille ned til 33 Hz. Det er rimelig dypt, men ikke så dypt at subwooferen trenger å prøve å formidle toner den ikke er skapt for å greie.

Resultatet er uansett en subwoofer som integrerer meget godt med satellittene. Den synes knapt nok i lydbildet, men bidrar til å lage et lydbilde hvor alle høyttalerne framstår som store høyttalere. Denne formen for sømløshet er en vesentlig bidragsyter for de opplevelsene dette høyttalersettet makter å gi. Det er nemlig ikke lite.

Filmen vi ser på er Star Strek, en film med et strålende lydspor.

Eggene fra Kef har en flott spredningskarakteristikk, de og setter opp en lydmessig kulisse i frontrekken som er langt større enn den fysiske størrelsen til høyttalerne. Det er også dynamikk i dette systemet.

Faktisk våkner det mer til liv når man øker volumet, selv om det også fungerer ok på lavere volum.

TEST: Lekker trådløs høyttaler du kan prate til

Musikk

Når vi bytter over til musikk i to kanaler, kommer integreringen mellom subwooferen og satellittene enda mer frem. Det er tross alt enklere for hjernen å forholde seg til to kanaler.

Det er også enklere å avsløre eventuelle svakheter.

Selv om jeg føler at settet gir eksepsjonelle ytelser på film, er det på musikk enklere å høre at det tross alt ikke er to gulvstående høyttalere man har foran seg, selv om illusjonen prøver å overbevise oss. Stereoperspektivet og måten lyden blir sendt i vår retning gir et rimelig stort og overbevisende stereobilde.

Jeg begynner å skjønne hvorfor eggene fra Kef har fått sitt gode rykte.

Konklusjon

KEF har virkelig perfeksjonert sine elementer og har laget en 5.1 pakke det lukter svidd av. Den får vår varmeste anbefaling!

Les også:

TEST: Disse fjerner støy i 70 timer

TEST: Denne gjør favoritthodesettet ditt trådløst

TEST: TEST: Billige projektorer til hjemmekino  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.