KARRIERE

Hun har vært sjef for 70 menn siden hun var 28 år gammel

Tok minstemann med på jobb under mammapermisjon.

ERFAREN 33-ÅRING: Allerede som 28-åring tok Anita Hager ledelsen i Intek-konsernet. På den tiden har hun vært med på gjøre selskapene lønnsomme etter at konkurs rammet ett av dem i 2011. Foto: NHO/Mathias Fossum
ERFAREN 33-ÅRING: Allerede som 28-åring tok Anita Hager ledelsen i Intek-konsernet. På den tiden har hun vært med på gjøre selskapene lønnsomme etter at konkurs rammet ett av dem i 2011. Foto: NHO/Mathias Fossum Bilde: NHO/Mathias Fossum
22. sep. 2013 - 11:02

På Raufoss ligger Intek-konsernet, som for noen år tilbake ble rammet av konkurs. Bakgrunnen var finanskrisen som fjernet halvparten av omsetningen på levering av sveisetjenester og maskinering for industrien.

Like før, i 2008, hadde en 28 år gammel Anita Hager tatt over lederansvaret i Intek Engineering, et av de to selskapene i konsernet.

Riktignok hadde hun som datter av en av Intek-eierne trådd sine barneben i bedriften, men ledererfaringen var begrenset.

Med maskiningeniør- og siviløkonomutdannelsen skred hun likevel til verket og tok over lederansvaret.

Les også: Per (80) har jobbet som sivilingeniør i 56 år i samme firma

Konkurs

Utfordringene kom raskt. I 2011 gikk Intek Enterprise konkurs på grunn av ettervirkningene fra finanskrisen.

Hager brettet opp ermene og tok lederansvaret også her selv om hun hadde ett barn på armen og et nytt på vei.

Løsningen hennes ble å dreie produksjonen mot olje- og gassbransjen, nærmere bestemt mot subsea-segmentet.

Les også: Disse satser mest på unge talenter

Lykkes

Det har vist seg å være en lykke. Intek-konsernet har nå rundt ti større norske og utenlandske kunder og leverer sveising og maskinering av flere produkter, deriblant såkalte connectorer og clamper til subseainstallasjoner.

Omsetningen er oppe på 100 millioner kroner og stiger stadig.

– Uten den vridningen for to år siden hadde vi ikke vært her i dag. Det er ikke lett å drive i Norge på grunn av høye lønnskostnader og den sterke konkurransen fra utlandet. I tillegg er det ikke så mange i olje- og gassbransjen som går til innlandet for å handle. Men olje- og gasskunder står for 60 prosent av omsetningen vår nå, sier Hager, som nå har fylt 33 år.

– Hva skiller dere ut?

– Vi har blitt mer effektive enn for noen år tilbake og leverer totalløsninger fra sveising og maskinering til montering og testing. Det tiltrekker nok mange, sier hun.

Les også: Dette ser ikke bra ut på CV-en

Mannsdominert

Men hvordan er det egentlig å være ung kvinnelig sjef i en bedrift som er dominert av menn? For det er faktisk kun én kvinnelig ansatt under henne i produksjonen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Riktignok er også et par kvinner i administrasjonen, men faktum er at over 70 menn lystrer hennes ordre.

– Vet du hva? Det fungerer veldig bra. Jeg skulle ønske det var flere damer, men alle her er veldig hyggelige. Jeg er maskiningeniør, og da jeg studerte var det få damer på min studieretning. Kanskje vi damer er litt mer redde for å ta lederstillinger enn menn, men man må bare hoppe i det. Det er utrolig spennende og lærerikt, sier Hager.

Lite unge

Om hun går mot strømmen i utdanningsretning eller ei: Tall fra AFFs lederundersøkelse i 2011 viser at kun 3,8 prosent av norske toppledere er mellom 22 og 30 år gamle. De fleste (18.9 prosent) var mellom 46-50 år gamle.

Totalt sett er 23,5 prosent av norske toppledere kvinner. Av disse er imidlertid 41,1 prosent mellom 22 og 40 år gamle.

Hager er altså ikke helt alene.

Les også: Så mye koster det å rekruttere en ny kollega

Tidlig krøkes

Men hun er kanskje i mindretall når det gjelder utnyttelse av mammapermisjon.

Som sjef for en voksende bedrift hadde ikke Hager tid til å ta flere måneder fri da barn nummer to kom til verden, noe som gjorde at hun tok med seg minstemann på jobb.

– Man må bare brette opp ermene og kjøre på. Sånn er det å være gründer og leder, sier hun.

– Man må gjøre noen offer, og jeg forstår mange av lederne der ute som noen ganger bare vil gjemme seg under dyna når det går dårlig. Man blir noen ganger litt alene på toppen. Man må hente seg inn på fritiden for å komme tilbake med noe nytt og gode ideer, sier hun.

Les også: Dette er Norges drømmeyrke

Forfatter og maler

Hager får ideene sine når hun skriver og maler. Det har fremdeles ikke blitt noen bøker eller utstillinger, men hun mener selv hun har blitt en bedre leder av å dyrke interessene sine på fritiden.

– Hva slags nye ideer har du prøvd å innføre i dine fem år som sjef?

– En tysk industriarbeider tjener halvparten av det en norsk gjør. Det gjør at vi må jobbe smartere og finne andre måter å være mer produktiv på. Jeg har nok krevd at vi må jobbe hardere og fjernet noen goder. Vi kan ikke få maskinene våre til å gå fortere, men alt rundt kan gå fortere. Hvis ikke taper vi konkurransen, sier hun.

Les også: Slik når kvinner toppen

Rak i ryggen

– Hvor vanskelig er det å gjøre tøffe prioriteringer og være tydelig?

– Det er vanskelig å være rak i ryggen når det blåser som mest. Man trenger å trene mye mentalt for å komme seg gjennom kampene. Men drivkraften min er at familiebedriften skal lykkes og være en trygg arbeidsplass for alle de ansatte i fremtiden, sier hun.

– Av og til skulle jeg ønske jeg kunne reise bort en uke og la være å tenke på jobb. Men som leder har man et stort ansvar. Tankene er på bedriften hele tiden, sånn er det bare. Jeg har ikke vært i Syden siden jeg ble leder! Jeg får ta det igjen senere i livet, sier Hager.

Les også:

Menns lønn synker med kvinnelige sjefer

De 20 største teknologiselskapene:<br/> Ledes av 131 menn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.