OLJE OG GASS

Hurrarop fra miljøbevegelsen og dyp bekymring i oljeindustrien

Etter den borgerlige utsettelsen av konsekvensutredning.

Miljøbevegelsen jubler for at Venstre og Kristelig folkeparti hindrer aktivitet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Arkiv
Miljøbevegelsen jubler for at Venstre og Kristelig folkeparti hindrer aktivitet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Arkiv Bilde: NTB scanpix
30. sep. 2013 - 23:18

Bellona-leder Frederic Hauge slår an tonen blant de mange glade miljøstemmene mandag kveld.

– Dette er en stor dag, og en markant linje vekk fra den skitne oljepolitikken Ola Borten Moe og Jens Stoltenberg har stått for. Vi er veldig, veldig glade i dag. Vi har vunnet kampen om Lofoten med nok en utsettelse. For hver gang vi utsetter dette, jo mindre sjanse er det for at det blir noe av, sier Frederic Hauge.

Les også: – Lofoten, Vesterålen og Senja skal vernes mot all oljeaktivitet de neste fire årene

– Nytter å slåss

I samarbeidsavtalen slår de fire borgerlige partiene fast at havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal konsekvensutredes i kommende stortingsperiode. Åpningsprosessen rundt Jan Mayen blir stanset og de borgerlige lover at regjeringen heller ikke skal starte petroleumsvirksomhet i iskanten, ved Mørefeltene eller i Skagerrak.

– Dette er fantastiske nyheter. Natur og Ungdom har hele tiden sagt at de aldri får Lofoten, Vesterålen og Senja. Når vi nå vant for femte gang, får vi nok et bevis på at det nytter å slåss, så all honnør til Venstre og KrF, sier Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg.

– Nesten uansvarlig

Administrerende direktør Gro Brækken i Norsk olje og gass peker på at Venstre og KrF har oppnådd mer enn SV i sin tid gjorde. Utsettelsen i Lofoten kom i løpet av forhandlingene, og var ikke en del av den rødgrønne enigheten på forhånd.

Brækken er spesielt skuffet over at Høyre er med på å stanse kunnskapsinnhentingen utenfor Lofoten. Hun ser ikke noe i samarbeidsavtalen som minner om en vilje til langsiktig industriutvikling eller utvikling av Nord-Norge.

– Jeg synes dette nesten er uansvarlig fra et parti som har vært opptatt av industriskaping og langsiktig næringsutvikling, sier Brækken.

Les også: Et utslipp fra Statoils nye oljefunn vil kunne gå rett inn i Lofoten

Miljøpress

Zero-leder Marius Holm er ikke overrasket over fredningen av Lofoten, Vesterålen og Senja. Han mener en blåblå mindretallsregjering kan være bra for klimaet, og synes å kjenne igjen modellen fra Oslo, der Venstre oppnådde mye på miljøområdet før de gikk inn i byrådet.

– Dette flytter makt til Stortinget. Vi ser at SV har hatt vanskelig for å vinne miljøsaker i regjeringen til tross for en sterk Soria Moria-erklæring. Med Venstre og KrF på vippen kan regjeringen settes under press i Stortinget, sier Holm.

Må bevise

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er ikke like overbevist om at en blåblå regjering vil være mer ambisiøs på miljøområdet.

– Det får tiden vise. Erna Solberg må stå for sine valgløfter om å gi Norge en mer ambisiøs klimapolitikk. Det trengs etter klimarapporten som kom sist fredag. Norge har de siste årene økt sine utslipp, mens våre naboland har redusert dem, sier Haltbrekken.

Fremtiden i våre hender tolker miljøsignalene fra de borgerlige i positiv retning, og merker seg at Frp har gått med på å forsterke klimaforliket fra 2012.

– Det betyr at klimapolitikken de neste fire årene i hvert fall ikke blir verre enn under de rødgrønne. Nå har vi forventninger om at Høyre og Frp går enda lengre i en felles regjeringserklæring, sier Arild Hermstad som er leder i Fremtiden i våre hender.

Les også:

Slik blir Norge uten ny olje

Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.