– Jeg fikk den av faren min da jeg var ferdig på gymnaset rundt 1985. Jeg husker den var veldig komplisert i starten, men jeg lærte den etter hvert å kjenne. Den har vært med på det meste – både på jobb, i studier og på seilturer jorda rundt, sier Thomas Eckey, skipsingeniør og teknisk direktør i Inocean Engineering.
Notasjon
Han snakker selvfølgelig om kalkulatoren sin – en HP 15C med omvendt polsk notasjon, støtte for likninger, matriser og det hele.
HP-en avgikk ved døden nylig, og vi er på besøk i selskapets lokaler på Aker Brygge i Oslo etter tips fra en av Eckeys kolleger, som beskrev det slik: “I går raknet tilværelsen til Thomas Eckey”.
– På reise husker jeg alltid på de fire viktigste tingene – pass, penger, nøkler og kalkulator. Man har bruk for kalkulator i de merkeligste sammenhenger. Den sluttet også å virke en gang for seks år siden, i Singapore. Da fungerte den igjen etter en uke, men nå ser det ut som om den virkelig har tatt kvelden. Jeg håper fortsatt på et mirakel, sier Eckey, som har fått kondolansemailer fra kolleger som forstår hans sorg.
Voyager
HP 15C var en del av 10C-serien til HP, som ble lansert i 1981. Serien har tilnavnet “Voyager”, og består av fem ulike kalkulatorer – 10C, 11C, 12C, 15C og 16C.
– Hva er så spesielt med akkurat denne kalkulatoren?
– Den har jo en viss affeksjonsverdi, men det viktigste er nok “Mercedes-klikket” på knappene til de gamle HP-kalkulatorene. De nye er ikke noe gode å trykke på, og i tillegg er det vanskelig å venne seg av med omvendt polsk notasjon – jeg klarer ikke bruke en vanlig kalkulator nå, sier Eckey, som mener HP er det eneste som gjelder.
– Casio og Texas Instruments og sånt er bare tøys. HP var det som var kult.
Klassiker
Eckeys kollega Jan-Egil Granly har fortsatt liv i sin gamle HP, selv om den “bare” er en 11C. Han er enig i at det er tastefølelsen som er det beste med HP-kalkulatorene.
– Dette er en klassikerserie, og den var kostbar da den kom. Designet er tidløst, og jeg vil si at den var forut for sin tid. Nå har det jo kommet en egen HP 15C-app til iPad, men det blir liksom ikke helt det samme uten Mercedes-klikket, ler han.
Les også: Matematikkens supermann
Presidentkalkulator
Tekna-president og sivilingeniør Marianne Harg sier at hun har all verdens forståelse for fortvilelsen til Eckey.
– Jeg har nemlig også en HP 15C som jeg ikke kan være foruten. Jeg har nettopp skiftet batteri, og min virker fortsatt. Jeg greier ikke å regne på andre kalkulatorer som ikke bruker omvendt polsk notasjon, det er jo det eneste fornuftige, sier hun.
Harg sier at hun ellers ikke er særlig dingseavhengig, men at hun ikke kan greie seg uten mobilen.
– Jeg ville helst være uten for 16-17 år siden, men det gikk fort over, ler hun.
Båt-GPS
NITO-president Marit Stykket har på sin side ingen dingser hun har et nært forhold til.
– Jeg hadde en god og funksjonell kalkulator på slutten av 80-tallet. Den ble flittig brukt i forbindelse med validering av laboratorieanalyser og metodeutvikling, men jeg husker ikke hvilket merke det var. Ellers er nok GPS som navigasjonshjelpemiddel i båt den dingsen jeg har satt størst pris på hittil. Den innebar nærmest en revolusjon da den erstattet en gammel radiopeiler - et virkelig nyttig hjelpemiddel når en seiler "utaskjærs", og etter hvert også på ukjente steder med bil, sier hun til Teknisk Ukeblad.
Men en favorittgadget har ingeniørsjefen.
– Av nyere dato har iPaden gjort inntrykk, og den har absolutt et potensial for å bli en høyt elsket dings.
På Ebay
Du får for øvrig en brukt HP 15C fra cirka 300 dollar og oppover på Ebay.
HP 15C-applikasjonen til iPhone og iPad koster på sin side 165 kroner i App Store.
Har du en kalkulator eller annen gammel dings du er sterkt knyttet til? Fortell gjerne om det i kommentarfeltet!