Regjeringen skal innfri kravene som NHO-sjef Kristin Skogen Lund stiller om redusert papirmølle.
Det kom tydelig frem da statssekretær Eirik Lae Solberg (H) i Næringsdepartementet gikk på talerstolen under Altinns jubileumskonferanse. Rapporterings- og utviklingsplattformen har vært i drift i 10 år i dag 4. desember.
Nå vil det være historieforfalskning å fremstille det som at Lae Solberg ga Skogen Lund et tydelig svar på tiltale.
Rent kronologisk serverte han sin arbeidsliste først. Deretter kom hun med sine krav, som hun egentlig kunne ha droppet - siden han mer eller mindre lovet å innfri denne før hun åpnet munnen.
Enklest i verden
Første versjon av Altinn ble satt i drift 4. desember 2003, etter ti års planlegging og tett samarbeid mellom Skattedirektoratet, Statistisk Sentralbyrå og Brønnøysundregistrene.
Både denne og siste versjon, Altinn II, hadde noen barnesykdommer. Spesielt siste versjon har fått mye kritikk.
Men nå skyver regjeringen all tvil til side: Altinn er plattformen man satser på, og den blir en sentral del av regjeringens næringspolitikk.
– Norge skal være det landet hvor det er enklest å være bedrift fordi offentlig sektors måte å jobbe på er et konkurransefortrinn, varsler Eirik Lae Solberg.
Forklaringen er at næringspolitikken til regjeringen handler mye om å forenkle prosesser og rapporteringsrutiner. Mindre papirmølle gir mer tid til verdiskaping.
Les også: Her er inderen som skal redde nettbanken
- Ikke en flopp
Lae Solberg pakker deretter denne politikken inn i en hyllest til Altinn, folkene bak og et løfte om å satse stort på denne plattformen i overskuelig fremtid.
– Vi skal videreutvikle Altinn. Og når vi skal fullføre prinsippet om at næringslivet skal rapportere ting kun én gang, krever det politisk vilje, sier statssekretæren.
Han tar på seg hatten som tidligere Microsoft-ansatt i samarbeid med Altinn-utvikler Accenture og fortsetter:
– For å forstå hvor dristig og nytenkende de tre arkitektene bak Altinn var, må vi huske at internett knapt fantes da planene ble lagt i 1993. I dag må vi kunne driste oss til å konkludere med at verken internett eller Altinn har vært en flopp.
Hodet på blokka
Ifølge NHDs mann er de første ti årene bare begynnelsen.
– Høyre og Frp skal sørge for at gründere, eiere og ansatte bruker tiden sin på verdiskaping, ikke til å oppfylle rapporteringsplikten, lover Lae Solberg.
I praksis handler det om at skjemabyrden skal reduseres med 25 prosent innen 2017.
Her kommer departementet til å måle eventuell fremdrift.
– Nå legger vi hodet på blokka, men dette vil virke, mener statssekretæren.
Evry: – Et stort, gammelt selskap understyrt av teknokrater
Ingen kø
Altinn er nøkkelen til denne prosessen. NHD følger opp forrige regjerings satsing med at stadig flere tjenester skal inn her.
Det vil kreve at løsningen må bygges stadig mer robust for å takle volumøkningene som kommer.
– Masseproduksjon av tjenester krever at vi jobber for en robust plattform. Arbeidet er i gang, og "Nye Altinn" står klar sommeren 2014.
Det handler om at løsningen kan skaleres etter behov i forhold til omfang av tjenester og trafikk over nettet. Ytelsen skal ikke påvirkes av trafikken, som Altinn-direktør Kjersti Lauritzen tidligere har påpekt.
Første app
For it-bransjen handler dette om at de får slippe til med mer frie hender.
De må selv sagt forholde seg til hva de offentlige virksomhetene bestiller, men får tilgang til utviklerverktøyene og må ikke samarbeide med Altinns folk.
Dagens nyhet på dette området er at Altinn for første gang i historien har lagt ut en åpen kildekode for å bygge tjenester og app-er.
Den er lagt ut på Github i dag.
– Dette er en såkalt referanse-app som utviklerne kan bruke som et utgangspunkt for nye tjenester, forklarer virksomhetsarkitekt Andreas Hamnes hos Altinn.
Les også:
Altinn sparer næringslivet for en milliard i året