T2

Hva gir best digital-tv?

Digitalt bakkenett betyr nye muligheter i tjenestetilbud og interaktivitet.
Digitalt bakkenett betyr nye muligheter i tjenestetilbud og interaktivitet. Bilde: NTV
19. mars 2008 - 23:31
Vis mer

Canal Digital – Satellitt

47 TV-kanaler i Family-pakken. Totalt tilgjengelig over 100 kanaler hvorav 7 i HD.

229 kroner per måned pluss kortavgift på 798 kroner året. 295,5 kroner per måned, eller kroner 6,29 per kanal. I tillegg kommer 399 kroner i etablering 1. år pluss pris for mottaker og parabolutstyr. Ofte er dette subsidiert ned til 1 krone. Listeprisen på HD-PVR-en vil ligge på i underkant av 3000 kroner. Vanlig HD-mottaker koster 990 kroner.

Pluss:

  • Kortet og mottakeren kan brukes på hytta også.

Minus:

  • Dyr løsning for hvert ekstra rom. 89 kroner per måned for Familiepakken. Hytta kan være et rom.


Get – Kabel-TV

33 TV-kanaler i basistilbudet hvorav alle de norske. Totalt tilgjengelig 120 kanaler.

Pris for basistilbud kr 209 inkludert leie av mottaker. I tillegg kommer kortavgift på 498 kroner året. Til sammen 250,5 kroner per måned, eller 7,6 kroner per kanal per måned.

Ekstra mottakerboks kr. 49 for hvert rom.

Pluss:

  • Veldig stort kanaltilbud og den beste EPG-en.
  • 79 ekstra for PVR. (Pris og ev. ekstra kanaler for den nye HD-PVR-en var ikke klart da vi gikk i trykken.)
  • 18 analoge kanaler som kan kobles til på alle TV-er i huset uten ekstra utstyr.
  • HD-kanaler klare i mars og det kommer mange nye kanaler i løpet av året.

Minus:

  • Ikke noe tilbud til hytteeiere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Riks-TV – Bakkenettet

21 TV-kanaler i basistilbudet hvorav alle norske. Totalt tilgjengelig 25 kanaler.

Pris for basistilbud kr 189 pluss kortavgift på 720. Til sammen 249 kroner per måned, eller nesten 12 kroner per kanal per måned

Etableringsavgift på 200 kroner kommer i tillegg. Det er også kjøp av mottaker til 1500 til 1900, men er ofte subsidiert. De som ikke har UHF antenne må kjøpe en slik.

Pluss:

  • Enkelt å installere. Kortet og mottakeren kan brukes på hytta også.

Minus:

  • Få kanaler. (Kan blir flere i 2010, men antallet vil aldri komme opp mot kabel og satellitt.)
  • Ingen kanaler i HD og hvis de kommer vil det bli snakk om få.
  • Den begrensete bitraten begrenser også kvaliteten litt i forhold til kabel og satellitt.
  • Dyr løsning for hvert ekstra rom. 75 kroner per måned inntil 6 rom. Mottaker kommer i tillegg.


Hva er best?

Hva skal så en stakkar velge? Satellitt, kabel eller bakkenett. En mengde faktorer avgjør svaret, så vårt svar blir subjektivt:

Vinneren:

Det beste tilbudet er et moderne kabelnett, og da inkluderer vi også fiber. I praksis er moderne kabelnett som kommer inn i huset med koaksialkabel også et fibernett. Det er bare den siste biten som distribueres på koaks. Kapasiteten er ingen begrensning, enten det er signaler i form av fotoner eller elektroner.

En viktig årsak til at kabel er best er at det er så mange kanaler tilgjengelig. Dessuten er det greit å kunne plugge en TV inn på andre steder i huset og se analoge signaler uten å måtte skaffe en boks til.

På moderne kabel-TV får du også både telefon og internett og det er ofte både billigere og bedre enn den gamle infrastrukturen til Televerket. Grunnen til vi understreker moderne kabel-TV er at det finnes mye gammelt også rundt om i landet. Skal du velge et slikt er det bra som det er en stor leverandør med et modernisert anlegg.

Et moderne kabelnett er i motsetning til de andre TV-distribusjonsformene en toveis forbindelse. Det gir store muligheter til interaktivitet og til VOD – Video On Demand. Slike tjenester kommer i år hvor brukerne kan leie film over kabelnettet og starte og stoppe den som det passer akkurat som i ev videospiller.

Ulempen med kabel-TV er at det ikke er alle som kan få det. Du er avhengig av noen har bygd ut et anlegg der du bor. Kabel-TV-leverandørene kan også levere alle de norske kanalene som har vært et langvarig slagsmål mellom Canal Digital og Viasat på satellitt. Den ene kan ikke sende TV2 og den andre ikke TV3.

Andreplass:

Og som god nummer to finner vi satellittmottak. Her er det også flere kanaler enn mange orker å se på, men det går et skille mellom de to store leverandørene. Mange av kanalene, og alle filmkanalene er bare tilgjengelig hos den ene.

Kvalitetsmessig er det ingen forskjell på satellitt og kabel. Det har å gjøre med den bitraten den enkelte kanal overføres med og den er stort sett lik og den samme som det signalet de selv mottar.

Sisteplass:

Bakkenettet må dessverre finne seg i tredjeplassen. Det har med både antallet kanaler å gjøre og prisen. Regner man på kroner per kanal så blir det kostbart. Til gjengjeld kan bakkenettet vise til alle de norske kanalene og det kan ikke satellittleverandørene. Så det blir litt smak og behag for alle som ikke bor i nærheten av en kabel.

Og vi har bare sett begynnelsen av bakkenettet. Om litt over to år, når det analoge TV-nettet er slokket, vil det komme to multipleksere til i tillegg til de tre vi har i dag. Sammen med bedre kompresjonsteknologi vil det kunne bety opptil 50 kanaler. Den viktigste utfordringen blir likevel å få plass til HD-TV. Etter 2010 blir det nok et krav fra forbrukerne som med få unntak har sittet klar med HD-TV-en i flere år å få slike sendinger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.