– Om vi ikke gjør noe, får vi et fundamentalt problem, mener forskningsleder i Sintef Energi.
Sintef Energi vil finne ut hva som egentlig skjedde da olje- og energiministerens ja til master i Hardanger.
Første oktober startet forskere ved Sintef Energi å pløye seg gjennom avisartikler og medieomtale av sommerens store mediebegivenhet, "Monstermastene" i Hardanger.
Les også: Flertall sier ja til kraftmaster i Hardanger
Bakgrunn: Slaget om Hardanger
– Kaos
– Vi har behov for å få oversikt over hvem som har sagt hva i dette kaoset. Vi kartlegger hele prosessen, all mediedekning som har vært siden Statnett varslet at linjen Sima-Samnanger skulle komme, alle innspill til offentlige arenaer, som folkemøter, og fram til ekspertgruppene som ble satt ned av regjeringen i høst, sier forskningsleder Audun Ruud i Sintef Energi.
Ruud vil finne ut om det er store forskjeller i den formelle og uformelle deltagelsen i debatten.
Les også: Kabelrapporten som forsvant
Kartlegger aktører
– Vi lurer på om de som var aktive i media i sommer også var tilstede i den tidlige fasen, og spilte inn sine synspunkter til NVE og Statnett via mer formelle kanaler. Dette kan si noe om medbestemmelse og demokratiske spilleregler i slike saker. Hardanger-saken er ikke et enkeltstående tilfelle, vi får mange slike saker framover. Slike konflikter er handlingslammende. Nye grep må gjøres på den ene eller andre måten, sier Ruud.
– Hvorfor vil dere kartlegge debatten?
– Vi har en ide om at det kan være nødvendig å gjøre noen grep for å forstå bedre hvordan man deltar i offentlig debatt, under hvilke premisser man deltar og ikke minst når man bør delta, sier Ruud.
Les også: Sima-Samnanger før Troll
Kunne vært sagt før
– Mye som ble sagt i sommer, kunne vært sagt for tre år siden. Vi har en følelse av at overraskende mange som hadde anledning til å delta på et tidlig stadium ventet med sine bidrag til etter at saken eksploderte i juli, sier Ruud.
– Har du noen hypotese om hvorfor debatten ble slik den ble?
– Jeg har nok noen teorier, men ikke som jeg vil dele med andre. Jeg har fulgt prosessen fra starten, så det blir spennende å se hva vi finner, sier Ruud.
Les også: Derfor er kabel ikke et alternativ
Nytt forskningsprosjekt
Det var forskningssenteret for miljøvennlig energi (FME), Cedren, som tok initiativ til forprosjektet.
Ruud håper forstudien kan inngå i et planlagt forskningsprosjekt, SusGrid, som tar for seg behovet for å integrere økonomiske, sosiale og miljøutfordringer inn i planleggingen av kraftlinjer.
Les også: