1. Vi bruker jo allerede internettbaserte apper på smarttelefoner, nettbrett og pc-er fra morgen til kveld. Hva er det egentlig tingenes internett vil tilføre?
Pål Kristian Levang: Tingenes internett er et av de viktigste fremtidsområdene innen digitale nettverksteknologier som internett, radiobrikker (RFID), global posisjonering (GPS), mikrosensorer, nanosensorer, biosensorer samt en rekke andre digitale teknologier.
Til sammen vil dette muliggjøre sterkt utvidet kommunikasjon mellom menneske og maskin, men spesielt mellom maskiner (M2M).
Det finnes allerede en rekke apper som mange bruker daglig, slik som lesing av bilers passering i betalingsbommer. Men antallet nye applikasjoner hvor disse teknologiene kan benyttes, er gigantisk.
Les også: Google sliter med å rekruttere nordmenn
2. Hva må være på plass for at Tingenes internett skal bli noe mer enn internett slik vi kjenner det i dag?
PKL: Det er mange delteknologier og apper som er under utvikling, og som vil fortsette å være under kontinuerlig utvikling, men dersom jeg skal peke på én faktor, så er det å kunne realisere visjonen til sir Tim Berners Lee ved å benytte web-topologi som Linked Data og Semantisk Web til å bygge et nytt web for maskiner.
Dette kan gjøres mulig av distribuerte nettverksoperativsystemer som opererer i den digitale skyen, eller som desentralisert system hvis tilgangskontrollen kan ivaretas av den enkelte domeneeier.
Maskiner kan konsumere realtidsdata mellom hverandre ved bruk av lenker fremfor av web API, der tilgangskontrollen ivaretas av operativsystemet.
Les også: «Vi har et godt arbeidsmiljø og muligheter for kompetanseutvikling»
3. Er noe av dette allerede under utvikling?
PKL: Et slik lenket nettverk utvikles i dag og kalles for Real Time Web (RTW). Radio-taggede objekter og virtuelle nettressurser vil med andre ord kunne være en del av en global graf av lenker som definerer web.
Samtidig vil nettverksrutere, radio-gatewayer og -porter som inngår i den fysiske digitale infrastrukturen kunne settes opp som transporttjenester og ta del på web med plug & play-funksjonalitet.
RTW er bakoverkompatibel med dagens web og har egenskaper som desentralisert lagring, ad hoc-linking og toveiskopling mellom ressurser, apper og tjeneste-agenter.
Et operativsystem for semantisk web har potensiale til å bli det neste globale operativsystemet og en ny generasjon etter Microsofts Windows og Googles Android!
Les også: «404 - side ikke funnet». Det kan snart bli historie
4. Innen hvilke bruksområder forventes Tingenes internett å få størst betydning?
PKL: Internasjonalt er det definert en hel rekke hovedanvendelser for Tingenes internett, og gjerne med prefikset «smart»: For eksempel smart by, smarte bygg og smart helse, som vist i www.nornir.no, fra et prosjekt i Steinkjer.
Men også smart biltrafikk, smart bolig, smart dagligliv, smart energi, smart industri, smart logistikk og transport, smart mat, smart miljøovervåking, smart personmobilitet, smart vann- og avløp og mange flere.
Ved bruk av web som mellomvare for samhandling vil man kunne trekke synergier på tvers av alle markeder. Det er stort sett kreativitet og innovasjonsevne som setter begrensningene for nye «smart»-anvendelser.
Les også: Derfor kutter Gjensidige bruken av e-post
5. Hvilken betydning forventes alle disse «smart»-appene å få innen næringslivet?
PKL: John Chambers, styre- og daglig leder for Cisco Systems forutsa i sitt foredrag på CES 2014 – Consumer Electronics Show i Las Vegas i januar i år: «The Internet of Everything – connected products ranging from cars to household goods – could be a $ 19 trillion-market.» Google har nettopp snappet opp IoT-selskapet Nest Labs for 3,2 milliarder dollar, for å utforske hvordan Tingenes internett kan benyttes innen smart bolig.
Markedet er ennå bare i sin spede begynnelse. De neste årene kommer denne utviklingen til å endre folks hverdag betydelig.
Les også:
177 Oslo-borettslag kan fra våren av melde feil via mobilen
Nå går elektrogigantene sammen for å pushe smarthus