Lav produktivitet i industri-Norge er en bekymring som deles av mange.
Sesongjusterte tall fra SSB viser at produksjonen falt med 0,4 prosent fra desember 2013 til januar 2014, og i de siste årene har Norge hatt svakere produktivitetsutvikling enn våre største handelspartnere.
Nå ønsker arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, i samarbeid med Siemens, å skape mer oppmerksomhet rundt effektiv ressursutnyttelse og økt produktivitet.
Den norske industribedriften som er flinkest til å bruke ny teknologi for å utnytte ressurser og kompetanse, skal kåres under Industrikonferansen den 7. mai.
Slik håper man å finne løsningene som kan snu den negative trenden.
Les også: Sjokkert og glad vinner av Teknologibragden
Fallt med 04 prosent
Påmeldingsfrist er 25. april 2014, og Norsk Industri oppfordrer bedrifter til å sende sende inn sine eksempler på nettsiden smartindustri.no.
Organisasjonen trekker selv frem isolasjonsprodusenten Glava som et godt eksempel. De skal ha oppnådd høy automatiseringsgrad i sin produksjon ved hjelp av moderne digitale løsninger.
Anne Marit Panengstuen, divisjonsdirektør i Siemens Industry Sector, forklarer at tanken er å trekke frem mulighetene heller enn problemene.
– Vi vil synliggjøre alt det bra som gjøres i norsk industri, og spesielt konkurranseutsatt industri. Vi ser etter tekniske løsninger som gjør at man bruker ressurser, personell, og råvarer på smartere måter, sier hun.
Vinneren blir kåret av en jury med representanter fra både næringsliv, media og organisasjoner.
Les også: Industrien frykter nedbemanninger etter innstramminger i oljeselskapene
Må skape ringvirkninger
En av jurymedlemmene er stortingspolitiker for Arbeiderpartiet og medlem i næringskomiteen, Else May Botten.
– Jeg tror det er viktig å få markedsført dette, og få flinke folk frem i lyset. Det viktigste er at folk henger seg på konkurransen og viser frem sitt konsept. Da kan man også inspirere andre. De finnes folk som løser de utroligste oppgaver, men mange er så opptatt av egne utfordringer at suksessene ikke blir sett.
Botten sitter i juryen med blant andre BI-professor Torger Reve og administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen. Frem mot 7. mai skal de vurdere innsendte forslag.
– Kriteriene vi legger til grunn i juryarbeidet er konkurransedyktighet, produktivitet, innovasjonsgrad, kompetanseutvikling, og hvordan de gode ideene skaper ringvirkninger i bransjen. Én ting er at man gjør produksjonen effektiv og har inntjening. Men det er ekstra viktig at man klarer å dra med seg resten av markedet, sier Botten.
Hun trekker særlig frem den maritime klyngen på Møre som et eksempel på selskaper som har delt sine ideer for å gjøre seg konkurransedyktige globalt.
Les også:
Optimarin er en av Europas hurtigst voksende teknologibedrifter
De fikk Ingeniørbragden i 2011. Siden er ordreboka femdoblet