T2

Hvor mye mer lyd får du for 14000 enn 5000 kroner?

TEST: Parasound New Classic 275, 2125 og 2250.

Håvard Holmedal
27. okt. 2013 - 09:34

Alle tre er effektforsterkere som er bygget opp svært likt, men som gir effekt fra 2x75 og opp til 2x250. Er det noen lydmessig forskjell mellom de enkelte forsterkerne, eller er det bare effekten som er forskjellig?

I tillegg til lydkvalitet er vi alltid ute etter overskudd og dynamikk. Og kanskje særlig i kinoen hvor receivere med ganske så solide mengder skryte-watt dominerer. I den sammenhengen er jo ikke engang modellen 2125 med 2 x 125 watt spesielt imponerende - selv om alle i kongeriket egentlig forstår at produsentene ikke snakker om det samme.

Effekt som er målt i hele frekvensområdet, med lave verdier for forvrengning og med begge kanalene i drift samtidig, er noe helt annet enn den pipetonen på 1000 Hz som dagens receivere blir mål med.

Om ikke pipetonen i seg selv er ille nok, er faktisk også forvrengningen som tillates ganske så massiv. Likevel har ikke det så mye å si som man kanskje tror.

Så lenge du spiller på normalt volum skjer det ikke noe galt med lyden på en receiver. Da har den reserver nok, og som oftest også med en lydkvalitet som er tilfredsstillende.

Så hva slags forskjeller er det vi egentlig opplever når vi tar turen innom skikkelige tunge effektforsterkere? Er de veldig mye bedre både på musikk og film, og blir de bare bedre og bedre etter hvert som prisen øker? Hva vi synes om denne stabelen av forsterkere i kinoen kan du lese om litt lenger ut i bladet.

Les også:  8 solide trådløse høyttalere

Fra 75 til 250 watt

Modellnumrene til disse forsterkerne fra Parasound forteller hvor mye effekt som er pakket ned under topplokket. 275 har 2 x 75 watt med mulighet for hente ut 200 watt i brokoblet modus. 2125 har 2 x 125 watt og yter 400 watt brokoblet, mens 2250 har 2 x 250 watt og hele 700 watt brokoblet.

I stereo kjører vi disse kun i stereomodus, men i hjemmekinoen kommer brokoblingen god med, da vi kjører 2125 i brokoblet modus og henter ut 400 watt til senterhøyttaleren.

For å ha noe å spille på i stereo-sammenheng benytter vi også modell 2100. En forforsterker med 7 linje-innganger, hvor inngang 1 kan kobles mellom linje og platespiller etter ønske. Den har også bypass, eller HT-inngang.

Parasound Model 2100 Watt

Interessant nok har den også subwoofer-utgang med innebygget lavpass-filter. Den har selvsagt en normal utgang til effektforsterker, og høypass-filtrert utgang (deles på 80 Hz) når du ønsker å benytte forsterkeren sammen med en subwoofer. En temmelig fleksibel forforsterker!

Vil du benytte forforsterkeren innbygning/custom install, finnes det både 12-volt-triggere, IR inn/ut og RS-232C-port. 12-volt-triggere finne du for øvrig også på effekt-forsterkerne i New Classic-serien.

TEST: Seriøs lyd til datamaskinen

Parasound New Classic 275 - Glem størrelsen og nyt!

Parasound New Classic 275 Watt
New Classic 275 er ikke direkte imponerende i størrelse, den er kun 1U høy, men tar det igjen på vekta. Den «tynne flisa» veier nesten 10 kilo og virker særdeles skikkelig bygget.

Det finnes ganske mange som absolutt ikke kan tenke seg å kjøpe en integrert forsterker.

Da er løsningen en forforsterker av et eller annet slag, for eksempel en DAC med variabelt volum eller en tradisjonell pre-amp, og en effektforsterker. For eksempel Parasound Model 275 med sine 2 x 75 overraskende spillevillige watt.

TEST: Nesten uslåelig hjemmekinopakke

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Lyden

Jeg tror det fleste vil bli svært overrasket over hvordan denne kompakte forsterkeren spiller. En ting er at den er mye kraftigere og med mer krefter enn man tror, men det er egentlig lydkvaliteten som imponerer mest.

Lyden har skikkelig fundament i bassen, og det er god kontroll helt ned til den aller dypeste bassen.

Samtidig føles det ryddig, detaljert, stramt og ikke å rent lite dynamisk. Mellomtonen følger bra opp med bra dynamikk, et vell av detaljer og en storslått realisme. Diskanten er behagelig og veldig luftig, og har all den oppløsningen, og enda litt, som du ønsker deg i prisklassen.

I tillegg lager den en scene eller et opptaksrom med masse plass, stoisk ro, og med et realistisk og naturlig fokus på instrumenter og stemmer.

Den føles like mye hjemme på bråkete gitar-rock som på forsiktig og stille musikk med akustiske instrumenter og stemmer, men hele tiden med en grunnleggende rytmikk og flott tempo. Musikk blir engasjerende, interessant og spennende, og med et driv fremover som gjør det vanskelig å sitte rolig.

Les også: – En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

Konklusjon

Til prisen er Model 275 et funn. Den spiller alt vi har kastet mot den med letthet, og fungerer også veldig godt som effektforsterker på en hjemmekino-receiver. Forsterkeren låter rett og slett sprekt, men på en måte som ikke gjør den masete eller øretrettende. En bra forsterker til en veldig hyggelig pris!

Pris: 5.590.-

Importør: NCMS

Karakter: 5 

Parasound Model 2125 - Til den som behøver litt mer kraft

Parasound 2125 Watt
Hva gjør litt mer effekt og enda flere krefter med lyden? Vi vil jo gjerne at de systemene vi tester skal ha en smule dynamisk overskudd samtidig som det er stramt og velproporsjonert. Parasound Model 2125 leverer så det holder! 

Det som alltid er interessant er om effektforsterkerne låter bedre etter hvert som prisen øker, eller om de kun får mer krefter og evne til å drive større høyttalere. 

Forsterkeren har innebygget høypassfilter (20 og 40 Hz), kan brokobles, og har nivåjustering og RCA-utganger for viderekobling til en ny effektforsterer. Den er også THX-Ultra2-godkjent, hvis det betyr noe for deg, og leverer 2 x 125 watt til hver kanal

TEST: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Lyden

Velger man seg et par forholdsvis rimelige høyttalere, og sammenlikner 2125 med 275, er det ikke særlige forskjeller å høre. I et lite rom med et sett mindre høyttalere kan du like godt kjøpe deg en 275. Du får litt mer kropp, følelse av litt mer dypbass, men den grunnleggende lydkvaliteten er overraskende lik.

Lyden i 2125 er som 275 ekstremt tydelig, og du kommer veldig nær de instrumentene og stemmene som er i musikken.

Alt er tegnet veldig skarpt og tydelig opp, og det er beksvart i bakgrunnen slik at du «ser» alt veldig.   Forsterkeren graver seg skikkelig ned i hver enkelt transient, og ut kommer det sjeldent mye detaljer. Oppløsningen er bra, og det låter veldig sterkt, fargerikt og kraftfullt.

Dynamikken er i toppklasse, men vel så god er mikrodynamikken, eller det vi liker å kalle dynamisk kontrast. Det er som sagt veldig stille i bakgrunnen og det løfter frem detaljene, med også den bitte lille pausen mellom hver tone og hvert anslag. Musikken puster og lever!

Les også: Topp lydopplevelse til overkommelig pris

Konklusjon

Dette er en svært underholdende og kraftfull forsterker til en bra pris, og er etter vår mening den som gir mest igjen for pengene av de tre modellene vi har inne denne gangen. Forsterkere må heldigvis ikke koste omtrent som en middels familiebil for å gjøre nytten.

Pris: 7.990.- 

Karakter: 6 ANBEFALT!

Importør: NCMS

Parasound Model 2250 - Et bombenedslag av en forsterker

 Parasound Model 2250
Parasound Model 2250 Watt
Med en gang man får 2250 på plass i anlegget er det noe som skjer. Det strammer seg til, og forsterkeren har en mektig kontroll på lyden. I tillegg er det stort, flott og imponerende.

Det er rart å høre hvordan 250 watt i hver kanal forandrer på nesten alt. Alt fra den aller dypeste bassen og opp, presenteres med så mye kraft, tyngde og kropp at det å gå tilbake til de litt mindre modellene virker temmelig uinteressant.

Parasound skal ha for at de har klart å lage tre forsterkere med såpass mange klanglige likheter, men de klarer likevel ikke å skjule at 2250 er et helt annet beist enn de mindre modellene.

TEST: Kan brukes til det aller meste som har med lyd å gjøre

Litt lik, litt forskjellig

Med 2250 snakker vi om et nivå hvor det er så mye krefter, så mye vekt og kraft, og så mye overskudd at vi definitivt synes vi er i mål. Klanglig sett er det ganske likt 275 og 2125, men høyttalerne blir holdt fast som i en skrustikke, og får ikke lov til å gjøre noe som helst ugang eller rampestreker.

Kjører vi den samme musikken og med de samme høyttalerne koblet til, er det egentlig svært lite forskjell i klangbalanse, oppløsning og luftighet. Det første du likevel merker er en følelse av tyngde og overskudd.

Forsterkeren virker rett og slett utømmelig. Uansett om du har et par ganske store høyttalere koblet til, vil du ut av rommet før volumet blir så høyt denne forsterkeren får pusteproblemer.

Kreftene bruker den ved lave volum til å spille bass på en måte som gir high end-assosiasjoner. Det er populært å påstå at «forsterkeren har en oktav til i bassen», men det er selvsagt ikke riktig. Dette ville jo være temmelig enkelt å måle. Følelsen av mer bass er imidlertid til stede, selv om den ikke nødvendigvis er dypere. Likevel henter øret ut mer informasjon om den aller dypeste bassen når den midtre og øvre delen av bassen er strammet vesentlig opp.

Jeg spilte litt på et par store Klipsch RF-7II og det tok ikke spesielt lang tid for å høre at disse to forsterkerne kler hverandre.

Når bassene på RF-7II blir holdt skikkelig under kontroll, skjer det noe i mellomtonen. Den kan faktisk bli litt tam og doven når all ugangen i bassen får legge en tåkedis av forvrengning og støy over de fineste detaljene oppover i frekvens.

TEST: Disse hodetelefonene kan lade mobilen din

På mindre høyttalere, og i mindre rom hvor du egentlig ikke behøver de titanske kreftene, er faktisk 275 et nesten like godt valg, og den er veldig mye rimeligere. 2250 gir selv små høyttalere mer kontroll og stramhet, men forskjellene er ikke så store som prisen antyder.

Det er først og fremst når du behøver seriøst mye krefter at denne forsterkeren kommer til sin rett, og kanskje er den først og fremst beregnet på nettopp høyttalere som JBL Studio 590, Klipsch RF-7II, Elac FS 249, Dali Mentor 8, og tilsvarende høyttalere som er krevende i bassen. Og da snakker vi helt sikkert også om hjemmekino. Der vi nok kan tenke meg at den kommer til å rydde opp vesentlig, i tillegg til at du får sjekket om rommet ditt er skrudd skikkelig sammen, eller ikke.

Les også: En foryngelseskur for musikkinteressen

Konklusjon

Man kan kanskje komme i skade for å tro at denne forsterkeren kun har masse krefter, og ikke like velformet lyd som andre alternativer. Jo da, den har krefter i massevis, men trives også utmerket med å gjengi enkel oppbygget musikk på lavt volum, med en lydkvalitet som er meget høy til prisen.

Det som etter min mening gjør den til et knakende godt kjøp til musikk er evnen til å trekke krevende høyttalere, samtidig som den spiller riktig så bra hi-fi på absolutt alle volum. Alt fra lekker akustisk bakgrunnsmusikk til hamrende tungmetall på stadionnivå.

Karakter: 5

Pris: 13990.-

Importør: NCMS

 

+

Masse krefter

Energisk og underholdende

Høy lydkvalitet

-

Til prisen, ingenting

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Ekte hifi på hodet

Vi tester fem av de heftigste flatskjermene på markedet

Endelig kommer OLED-TV-ene i butikken  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.